چگونه دیجیتال مارکتینگ را یاد بگیریم؟

چگونه دیجیتال مارکتینگ را یاد بگیریم؟

حالا که قرار است یادگیری را شروع کنید، به یک مسیر نیاز دارید. این که این راه را از کجا شروع کنیم، چه مهارتهایی را یاد بگیریم و چطور به یک متخصص در حوزه کاری خودمان تبدیل شویم خیلی مهم است.
نداشتن مسیر درست در یادگیری باعث می شود کلی سوال بی جواب در ذهنتان شکل بگیرد و نتوانید از عهده کارهایی که مسئولیتش را قبول کرده اید برآیید.
در دنیای بازاریابی دیجیتال (دیجیتال مارکتینگ) شما میتوانید یک تخصص مثل تولید محتوا را یاد بگیرید، مطالعه کنید و تجربه کسب کنید تا به یک متخصص تولید محتوا تبدیل شوید. یا این که از هر حوزه بازاریابی دیجیتال کمی یاد بگیرید و به قول معروف باری به هر جهت در هر حوزه کمی سرک بکشید؛ با این کار میتوانید به عنوان یک نیروی با مهارت در همه حوزهها مشغول به کار شوید اما با این مسیر لزوماً نمیتوانید یک فرد متخصص و حرفه ای شوید.
هرکدام از این دو روش میتواند شما را به یک موقعیت شغلی برساند، اما هر دو راه معایبی دارند که در ادامه میگوییم.
اگر تمام مهارت ها و تخصص ها را به صورت سطحی یاد بگیرید، به سختی میتوانید کار یا پروژ های را با کیفیت انجام دهید، چون دانش و تجربه عمیقی ندارید.
شاید بعد از گذراندن یک دوره دیجیتال مارکتینگ فکر کنید، حالا میتوانید در هر کسب و کاری وارد شوید و کل کارها را برعهده بگیرید، اما در واقعیت اینطور نیست.
مطمئن باشید هیچ کسب‌وکاری دوست ندارد تمام کارها را به یک نفر با مهارتهای سطحی بسپارد.
از آن طرف، یادگیری فقط یک تخصص به صورت عمیق بدون این که مهارتهای مرتبط را یادبگیرید هم تقریباً غیرممکن است و حتی اگر این مسیر را طی کنید، جایگاه خوبی در تیم ها نخواهید داشت .

چون که تمام حوزههای بازاریابی اینترنتی به هم ربط دارند و نمیتوانید بگویید مثلاً تخصص من فقط طراحی سایت است و سئو هیچ ربطی به من ندارد.
پس باید به فکر یک راه بهتر باشید. خبر خوب این که خیلیها قبلاً فکرش را کرده اند.
یک مسیر عالی برای یادگیری مهارتها و تخصصها، اولویتبندی هر کدام و یادگیری به صورت عمیق و سطحی به صورت همزمان است. روشی که در آن اول به یک دیجیتال مارکتر T شکل تبدیل میشوید (که در ادامه توضیح خواهیم داد)، بعد با توسعه مهارتها و کسب تجربه به یک دیجیتال مارکتر هم هکاره و همه فن حریف تبدیل خواهید شد.
در این مسیر قرار است اول در یک مهارت حرفه ای شوید، بعد هر جا نیاز داشتید مهارتهای جانبی را یاد بگیرید. به تصویر زیر دقت کنید:

دیجیتال مارکتر T شکل

همانطور که می‌بینید، در ابتدای کار شما با یک تخصص شروع میکنید و بعد تخصص های مرتبط را یاد میگیرید، تا زمانی که تمام آنچه نیاز دارید را بلد باشید.
در ادامه برای شما مرحله به مرحله توضیح میدهیم که چطور میتوانید دیجیتال مارکتینگ را با این روش یاد بگیرید و در حین یادگیری بتوانید کسب درآمد کنید.

۱. همه چیز را در حد آشنایی یاد بگیرید

اول باید یک دید کلی از تمام بخشها و مهارتهای دیجیتال مارکتینگ به دست آورید.
در این مرحله قرار نیست به صورت تخصصی مطالعه کنید یا کارهایی را که نیاز به دانش فنی دارند انجام دهید. همین که بدانید دیجیتال مارکتینگ چیست، چه بخش هایی دارد، هر کسی در یک تیم دیجیتال مارکتینگ چه وظیفه ای دارد و هر مهارت یا تخصص چه هدفی دارد و چطور کار میکند کافی است.
این مرحله را با چند روز مطالعه میتوانید پشت سر بگذارید.
مثلاً بدانید تولید محتوا چه نقشی دارد و چطور انجام میشود، با انواع تبلیغات اینترنتی آشنا شوید و کمی با منابع یادگیری آشنا شوید کافی است.
شاید فهمیدن جواب این سوالات زمان زیادی از شما بگیرد اما ارزشش را دارد چون پای های برای مرحله بعد خواهد بود.

۲. یک تخصص مورد علاقه را انتخاب کنید

در مرحله بعدی فقط یکی از تخصص هایی را که فکر می کنید در آن استعداد و علاقه دارید را انتخاب کنید.
فهمیدن این استعداد و علاقه هم کار سختی نیست. مطمئن باشید بعد از خواندن این مقاله به خوبی می‌فهمید در کدام یک از مهارتها استعداد دارید.
مثلاً کسی که به نوشتن و مطالعه علاقه دارد، حتماً علاقه به تولید محتوای نوشتاری خواهد داشت. یا کسی که به چالشها علاقه دارد، خوب بلد است تحلیل کند و (احتمالاً) به سئو هم علاقه خواهد داشت.
یا برای مثال اگر بیشتر وقتتان را در شبکه های اجتماعی می گذرانید و کمی هم علاقه به طراحی دارید، تولید محتوای شبکه های اجتماعی گزینه مناسبی است.
این تخصص اصلی شما خواهد بود. یعنی شما بیشترین وقت خودتان را برای یادگیری و کسب تجربه در این تخصص میگذارید.
وقتی بتوانید در یک تخصص همه چیز را یاد بگیرید و حرفی برای گفتن داشته باشید، یعنی یک دیجیتال مارکتر T شکل هستید!

به عبارتی دیگر، حالا شما در یک شاخه از دیجیتال مارکتینگ متخصص هستید و در عین حال اطلاعات پایه درباره بقیه بخش ها دارید. با این سطح از مهارت و تخصص به راحتی می توانید در یک تیم استارتاپی، یک کسب‌وکار یا هر نوع تیم دیگر مشغول به کار شوید و کارهای تخصصی انجام دهید.
البته اگر تجربه کافی ندارید می‌توانید دوره های کارآموزی یا چند پروژه به صورت فریلنسری پیدا کنید و کمی آزمون و خطا کنید تا آنچه یاد گرفته اید را در عمل اجرا کنید.
اطلاعات پایه به شما کمک میکند با دیگر اعضای تیم که تخصص های دیگری دارند ارتباط برقرارکنید و مثل یک بازیکن فوتبال در جایگاه خودتان به خوبی بازی کنید.

۳. دانش خود را در شاخه های مرتبط ارتقا دهید

بعد از این که در یک شاخه به سطح مطلوبی رسیدید، بخشی از وقت تان را به یادگیری سایر شاخه های مرتبط اختصاص دهید.

دانش خود را در شاخه های مرتبط ارتقا دهید

البته وقتی بخواهید در یک شاخه تخصصی کار کنید، ناخواسته مجبور خواهید شد از دیگر تخصص ها و مهارتها یاد بگیرید. در این مرحله باید وقت بیشتری بگذارید و همانطور که در شاخه اصلی یاد گرفتید، به همان شکل تخصص خود را در شاخه های جانبی ارتقا دهید.
برای مثال، اگر با تولید محتوا شروع کرده اید، حالا نوبت یادگیری تخصصی سئو است. یا اگر با تبلیغات گوگل شروع کرده اید حال میتوانید وقت بیشتری روی تحلیل دیجیتال بگذارید.

۴. شاخه های بیشتری یاد بگیرید و متخصص شوید

یادگیری را در سایر شاخه ها ادامه دهید تا به تمام بخش های دیجیتال مارکتینگ مسلط شوید.
آن وقت است که شما یک دیجیتال مارکتر حرف های میشوید که در همه شاخه ها صاحب نظر است.
در این مرحله می گویند شما یک دیجیتال مارکتر U شکل هستید، یعنی در تمام شاخه ها تا حدود زیادی همه چیز را بلدید و با کلی تجربه میتوانید در هر جایگاهی یا هر کسب‌وکاری بازاریابی دیجیتال کنید.
اگر کمی هم مهارت مدیریت یاد گرفته باشید، میتوانید تیم های بازاریابی دیجیتال را مدیریت کنید.
البته مسیر رشد و یادگیری در دیجیتال مارکتینگ بی انتها است. اگر روزی احساس کنید که همه چیز را بلد هستید و نیازی به یادگیری ندارید، مطمئن باشید اشتباه بزرگی مرتکب شده اید.
تکنیک ها و ابزارهای جدید همیشه در حال ایجاد و ابداع هستند. پس به هیچ وجه تصور نکنید که بعد از چند سال دیگر نیازی به یادگیری نخواهید داشت.

در ادامه مشاغل دیجیتال مارکتینگ را به چند دسته تقسیم بندی کردیم که در اینجا به 2 مورد زیر می توانید اکتفا کنید.

  1. مشاغل بازاریابی محتوایی
  2. مشاغل بازاریابی موتورهای جستجو

البته تمامی آنها را می توانید از این لینک دنبال کنید، اما پیشنهاد می کنم، قدری زمان صرف انتخاب شغل آینده خود بکنید.