در این سری مقالات آیجیتالی قرار هست در 9 مقاله متنی، تصویری و ویدئوی گام به گام در مورد راه اندازی کسب و کار اینترنتی صحبت کنیم. برای اینکه شما هم بتوانید یک کسب و کار آنلاین داشته باشید، کافیست این 9 گام را به درستی بررسی و عملی کنید.
انتخاب حوزه فعالیت و ایده یابی
پاسخ اینکه حوزه فعالیت من برای شروع چه می تواند باشد؟ و یا اصلا من ایده ندارم که!؟ خوب این بدیهی است شما نیاز دارید یک تیک در ذهن شما جرقه بخورد و این سوال چیزی نیست که یک فرد بتواند به شما بدهد یا اینکه با جستجو در گوگل بتوانید آن را بیابید! شما نیاز دارید قبل از اینکه کسب و کار اینترنتی خود را آغاز کنید بدانید که آیا در حوزه درستی فعالیت خود را آغاز کرده اید یا خیر؟
برای اینکه به درک بهتری از این موضوع برسید، کافیست مراحل زیر را اجرایی کنید. اما قبل از آن بیایید با هم داستان برند Nike را یک بار دیگر با هم مرور کنیم.
خیلی از ماها وقتی اسم نایک رو می شنویم، یاد امپراطوری های بزرگ ورزشی می افتیم. اما آیا مسیر نایک همیشه به همین خوبی بوده؟
در ادمه مقاله می خواهیم کمی با هم درباره این برند و داستان آن صحبت کنیم.خوشحال می شویم که ما را دنبال کنید.
فیل نایت، بنیان گذار نایک، زمانی که می خواست ایده تولید کفش های ورزشی را عملی کند، با مخالفت های زیادی روبه رو شد.
در آن زمان، بازار اروپا و آمریکا در سلطه کفش های ورزشی آلمانی Adidas بود و کسی فکر نمی کرد، ایده نایت بگیرد.
او در یکی از مقاله های دانشگاهی متوجه شده بود که دوربین های ژاپنی به جای دوربین های آلمانی بازار آمریکا را گرفتند، پس با خودش فکر کرد آیا این اتفاق برای کفش هم ممکن است بیفتد؟
نایت در سفر خودش به ژاپن، تصمیم گرفت ملاقاتی با تولید کننده کفش تایگر، اونتیسوکا Onitsuka، ترتیب بدهد و موفق شد توزیع کننده انحصاری این برند در آمریکا شود.
پس از برگشت این موضوع را با مربی و منتور خود، بیل باورمن، در میان گذاشت. بیل، کفش باز حرفه ای بود که تمام المان های یک کفش ایده آل را می دانست.
آن پیشنهاد فیل را پذیرفت و هر دو با هم در سال 1964 شرکت روبان آبی تاسیس کردند.
در سال 1971 تصمیم گرفتند هویت جدیدی برای برند انتخاب کنند. نام نایک را که الهه پیروزی در یونان باستان بود برای برند گذاشتن و لوگوی معروف آن طراحی شد.
در سال 1972 اولین کفش به طراحی باورمن به اسم Moon Shoes را به بازار دادند. که برای المپیک و فقط 12 جفت از آن طراحی شده بود. در سال 2019، یک جفت از این کفش ها، به قیمت 437500 دلار فروخته شد و کفش بعدی در همان سال و در اواسط المپیک عرضه شد، مدل Cortez Shoes بود که مشابه کفش تایگر بود و هنوز هم در حال تولید است. این کفش بسیار مورد استقبال قرار گرفت و تاثیر زیادی روی شناخته شدن و درآمد نایک گذاشت.
همین موضوع باعث اختلاف بین دو شرکت شده بود. اما بعدها یک قاضی حکم داد که هر دو شرکت ها می تواننند این کفش را به نام خودشان بفروشند. برند اونتیسوکا تایگر امروز با نام Asics شنا خته می شود و هنوز هر دو برندها این کفش را دارند.
این برند در سال 1980، سهام اولیه ای به ارزش 18 سنت برای هر سهم عرضه کرد.
نایک کمپین های موفق زیادی داشته که درباره آن ها صحبت می کنیم. اما مهم ترین دارای آن تایید افراد مشهور و استفاده آن ها از کفش های نایک بوده است.
یکی از مهم ترین این افراد، مایکل جردن بوده است. نایک در سال 1984 کفشی مخصوص مایکل جردن طراحی کرد و بعد با جردن قرارداد بست و خط کفش بسکتبال و ورزشی Air Jordan را به راه انداخت.
نایک به جردن پیشنهاد قراردادی 5 ساله به ازای سالی 500 هزار دلار داد. این مبلغ چندین برابر مبلغ های معمول بود و جردن با اینکه در ابتدا نمی خواست، اما قرار داد را قبول کرد.
اولین کفش Air Jordan در 12 ماه عرضه خود بیش از 100 میلیون دلار فروش کرد. طبق تخمین Forbes، از اولی همکاری تا به الان، نایک چیزی حدود 1.3 میلیارد دلار به مایکل جردن پرداخت کرده است.
در سال 1987، نایک با وجود اینکه یک برند بزرگ و جهانی بود اما با مشکلاتی روبه رو شده بود و از رقیب خودش به Reebok عقب بود. پس شعار و کمپین Just Do it را درست کرد.
شاید خیلی از ما هم نایک را به این شعار بشناسیم و گفته می شود بدون آن نایک به جایگاه الان خودش نمی رسید. اما این شعار از کجا آمده بود؟
گفته می شود این شعار از آخرین یک قاتل به نام Gary Gilmore قبل از اعدامش برگرفته شده است. آخرین حرف او قبل از مرگش Let’s do it بود.
اولین کمپین Just Do it، با حضور Walt Stack دونده ماراتون 80 ساله منتشر شد. نایک با این شعار همه افراد با هر سن، جنس و آمادگی بدنی نشانه گرفته بود و توانست از این ابزار ورزشی به یک نوع ابزار هویت و مد تبدیل شود.
این برند در حال حاضر داریا زیر مجموعه هایی مثل Converse (تولید کننده کفش های آل استار) و Umbro هست.
به علاوه از سال 2015 به بعد هم به عنوان تامین کننده اصلی پوشاک اتحادیه ملی بسکتبال NBA معرفی شد.
فیل نایت در حاضر ثروتی معادل 47.4 میلیارد دلار دارد و 120مین فرد ثروتمند در جهان است که بیش از 75 هزار کارمند در شرکتش مشغول به کار هستند.
تجربه نایک به ما ثابت می کند که اگر به ایده خودمان اعتقاد داشته باشیم، می توانیم به هر چیزی که می خواهیم برسیم. همین طور در راهرسیدن به اهداف فقط باید به پیروزی فکر کنیم و نباید تسلیم شویم.
امیدوارم شما هم مثل ما از این داستان زیبا لذت برده باشید. پیشنها می کنم حتما سری به سایت نایک بزنید.
3 حالت ممکن برای انتخاب حوزه فعالیت و ایده یابی
- تخصص دارید
- ایده دارید
- نه ایده دارید و نه تخصص
حالت سوم با اینکه زجرآور است اما جای نگرانی نیست، چرا که ما به هر 3 مورد خواهیم پرداخت.
سه مثلت واقعی برای انتخاب ایده
- اشتیاق
آیا حاضرید کاری با علاقه انجام دهید که یک سال برای شما درآمدزایی ندارد؟!
2. تخصص
آیا مهارتی دارید که با آن بتوانید ارزش افزوده ای به این جهان اضافه کنید؟!
3. سود
دوست داری ایده تو چقدر برات درآمدزا باشه؟!
از این 3 مثلث طلایی انتخاب ایده چه نتیجه ای می توان گرفت؟
اینکه شما باید به صورت هوشمندانه ای سخت کار کنید و صبور باشید. بی شک خواستار هر چه باشد، به شما خواهد داد. فقط در مسیر تسلیم نشوید.
بهترین ایده چیه؟
بهترین ایده حل مشکل خودت هست. بیایید یک بار دیگر داستان دو برند دیگر را با هم مرور کنیم:
- دیجی کالا
- دراپ باکس
برای اینکه بتوانی باید چشمان خود را به خوبی باز کنی، گوش ها را تیز کرده و یک مدت را صرف ایده یابی کنی.
روزی 2 برادر تصمیم می گیرند، به بازار رفته و یک دوربین عکس برداری (فیلمبرداری) انتخاب کنند و بعد از خرید متوجه می شوند که سر آن ها کلاه رفته است و دوربین اون کیفیت کافی را ندارد.
به جای ناله کردن بر سر زمین و فلک تصمیم می گیرند، یک وب سایت برای خود دایر کنند و در آنجا به مقایسه دوربین های عکس برداری و فیلمبرداری بپردازند، تا کاربر بتواند بهترین انتخاب را با توجه به نوع کارایی، هزینه و کیفیت داشته باشد. امروزه این وب سایت با نام دیجی کالا زبانزد شده است.
داستان بعدی مربوط به جوانی هست که یک روز به مصاحبه شغلی با اتوبوس می رود و در این راه یادش می رود که فلش مموری خود را با خود ببرد و در آن مصاحبه ر می شود و به فکر چاره می افتد، که چه کاری اگر من انجام می دادم، می توانستم از بروز این مشکل جلوگیری کنم؟
آنجا ایده ای به ذهنش خطور می کند و آن اینکه فضایی بوجود آورد که افراد فایل های مهم شان را در آن ذخیره سازی کنند و هر شخص در هر جای این کره خاکی یا سایر سیارات بتواند به آن دسترسی داشته باشد. اون ایده چیزی نیست به جز یک فلش مموری آنلاین با نام دراپ باکس.
شما هم باید به نشانه ها، ایده ها، آدم ها، موقعیت ها و شرایط به دقت نگاه کنید و از شکست هایی که می خورید به عنوان تجربه یاد کنید. مطمئن باشید، بالاخره شما هم ایده خود را می توانید خلق کنید.
چند سایت و کانال ایده یابی
در لیست زیر بهترین سایت ها را برای اینکه بتوانید از ایده هایی که در ایران و جهان اجرایی شده اند الگوبرداری کنید، نام برده ایم:
Alexa.com/topsites/countries/IR
و یک کانال تلگرامی که اکثر استارتاپ های ایرانی را لیست کرده است.
از شما دعوت می کنم ویدئو زیر را با دقت ببینید، تا بتوانید بهترین انتخاب را برای خود داشته باشید. این ویدئو حاصل چندین ماه تحقیق تحریریه ایجیتالی می باشد، به سادگی از کنارش عبور نکنید.
فقط برای 3 نوع کار، وقت و هزینت رو خرج کن
- کاری که تو رو ثروتمندتر کنه
- کاری که باعث بشه تو خوشحال تر بشی
- کاری که باعث بشه تو به آدم بهتری تبدیل بشی
در آخر ممکن است شما با این همه راه برای خلق ایده، به ایده هم برسید اما تخصص لازم برای انجام این کار نداشته باشید.
جای نگرانی نباشید، شما می توانید با 2 روش زیر ایده خود را اجرایی کنید:
- استفاده از مهارت دیگران
- آموزش دیدن
بسته به نوع ایده هایتان می توانید با انتخاب یکی از 2 مورد بالا ایده خود را اجرایی کنید. در ادامه بیشتر در این مورد صحبت خواهیم کرد.
پردرآمدترین شغلهای دنیا
با تمام موارد گفته شاید شما دوست نداشته باشید برای خودتان کار کنید و می خواهید به صورت کارمندی یا فریلنسری کار کنید. هیچ اشکالی ندارد. شما هر جور که صلاح بدانید، می توانید آینده ایده آل خود را بسازید.
در واچ لیست زیر بهترین شغل های آنلاین با درآمدزایی فوق العاده آورده شده است که می توانید با توجه به علاقه و مهارتی که کسب می کنید، وارد این حوزه شیرین شوید.
برای شروع کار در دنیای دیجیتال مارکتینگ پیشنهاد ما این است، که ابتدا با طراحی سایت شروع کنید و به مهارت بالقوه ای برسید. سپس نحوه انواع تولید محتوا و سئوی محتوا خود را فرا بگیرید. بعد از آن دست شما باز می شود که قرار هست که چه کار ایده آلی برای آینده خود خلق می کنید.
نگران زمان نباشید، هر چه مهارت بیشتری کسب کنید، می توانید تصمیمات بهتری اتخاذ کنید.
در ادامه به قسمت دوم راه اندازی کسب و کار آنلاین می پردازیم و آن انتخاب اسم و شعار برای وبسایت و شبکههای اجتماعی می باشد.
راستی شما هم لطفا تجربیات خود را با ما در میان بگذارید و هر نکته ای که از قلم افتاده است ممنون میشم در قسمت کامنت ها گوشزد کنید❤️️