در مقالات قبلی با معماری سایت و همینطور روش کار انکرتکست ها آشنا شدیم. وقتش رسیده چیزهای بیشتری در مورد روش کار لینک ها درون سایت بیاموزیم. میخواهیم شما را برای تنظیمات لینک ها درون سایت آماده کنیم. بنابراین امیدواریم این را به عنوان یک مشکل بپذیرید و آماده حل کردن آن شوید.
چالشی که با آن روبرو هستیم اینست:
من با لینک های درون سایتم چکار کنم؟
بهترین کار در مورد لینک ها شاید از نظر هر کسی اینست که مثل سایت های بزرگ آن ها را بسازیم. اما شما باید روش کار لینک ها را بشناسید تا بتوانید بخوبی از آنها استفاده کنید. این چیزیست که ما آن را چالش میدانیم و میخواهیم بشما یاد بدهیم چطور میتوانید از لینک های درون سایت خود بهترین استفاده ممکن را ببرید.
لینک سازی داخلی امروز از نقطه نظرهای مختلفی حتی بهتر از لینک سازی خارجی محسوب می شود. پس حتما میخواهید بدانید چطور می شود از سایت خودتان بهترین بکلینک را بگیرید!
لینک ها جایگاه مختلفی در هر برگه دارند. در واقع هر برگه وب سایتی که می بینید 4 بخش مختلف دارد:
- هدر
- سایدبار
- فوتر
- محتوا
همینطور در ساختار سایت، لینک ها از طریق طبقه بندی های محتوایی بررسی می شوند:
- برگه
- دسته بندی
- برچسب
- طبقه بندی های دیگر و…
میخواهیم سطح لینک سازی را برای تمام عناصری که گفته شدند، بررسی کنیم:
لینک های هدر، سایدبار و فوتر، لینک های عریض درسایت یا سایت واید Site Wide نامیده می شوند. لینک های عریض درسایت یا تمام صفحه، در تمام برگه های سایت تکرار می شوند!
یا اگر لینکی در هدر سایت شما قرار بگیرد (مثلا لینک صفحه اصلی یا منوها) همه این لینک ها در تمام قسمت های سایت (که به عنوان یک بخش قابل نمایش شناخته می شوند)، تکرار می شوند.
منظور از قابل نمایش یعنی شما یک آدرس را درون سایت خود باز میکنید و هنوز هم درون سایت هستید و لوگوی سایت، هدر و فوتر را مشاهده می کنید.
منظور از تکرار شدن، یعنی شما به هر قسمت از سایت بروید مطمئنا هدر سایت (همان منوها) و فوتر سایت را مشاهده می کنید.
گزینه های منوی سایت و همینطور لینک های فوتر، آیا همیشه برای شما قابل کلیک و در دسترس نیستند؟ چرا هستند. پس این یعنی هر جایی که شما این لینک ها را ببینید، گوگل هم آنها را میبیند و این همان تکرار شدن لینک است.
لینک ها همیشه بر اساس مادری که دارند قدرت کسب می کنند. بنابراین دسته بندی ها چون بعد از سایت مستقیما قابل دسترس هستند، پس قدرت بالایی دارند. همانطور که برگه ها هم چنین هستند.
پس از نظر قدرت گذاری و سطح اقتدار لینک ها بر اساس طبقه بندی محتوایی به چنین ساختاری می رسیم:
سطح 1 – سایت – صفحه اصلی
سطح 1 – دسته بندی (دسته بندی ها میتوانند بهترین رتبه ها را برای سخت ترین کلمات بگیرند)
سطح 2 – برگه (گوگل علاقه خاصی به برگه های خوش ساخت – خوش ساخت از لحاظ معماری – دارد)
سطح 3 – برچسب (برچسب ها را دسته بندی های کوچک و ظریف تصور کنید)
سطح 4 – محتوا – اینها همان کرم هایی هستند که میتوانند پروانه شوند
لینک های داخلی از نظر گوگل در ساختار یک برگه:
1. همانطور که می بینید لینک ها در هدر و دسته بندی (دسته بندی ها از طریق منو در دسترس هستند) قدرت زیادی دارند و گوگل در سطح 1 آنها را بررسی می کند. در واقع گوگل آنها را در اولویت اول بررسی می کند.
2. لینک های درون محتوا چه با ارزش هستند! گوگل پس از هدر و منوی هر سایتی سراغ لینک های درون پست ها و برگه ها می رود و آنها را بررسی می کند.
3. گوگل پس از آنالیز محتوای سایت، سراغ سایدبار و ابزارک ها می رود. معمولا این قسمت لینک های خریداری شده، لینک های درون سایت (مثل دسته بندی یا آرشیوها) و شاید تبلیغات در دسترس است. گوگل لینک های موجود در سایدبار را پس از منوی سایت و محتوا بررسی می کند. اما این لینک ها توجه گوگل را زیاد جذب می کنند چون در تمام برگه ها دیده می شوند ولی لینک محتوا فقط در همان محتوا دیده می شود.
4. فوتر ها دیگر آن ارزش سابق را برای گوگل ندارند. ما طبق آزمایشی که داشتیم ارزش آنها را به چالش کشیدیم و دیدیم که لینک های منوی سایت بسیار تاثیرگذارتر از لینک فوتر هستند. پس تابحال آنچه در مورد اهمیت بالای فوتر برای شما گفته شده را فراموش کنید و سعی کنید منوی سایت خود را بهینه سازی کنید و فوتر را کمتر جدی بگیرید. گوگل دیگر مثل سابق به فوتر اهمیت نمی دهد، هر چند فوتر هنوز هم کاربردی است و بهتر است بهترین لینک های خودتان را آنجا در اختیار کاربران قرار دهید.
چطور بهترین لینک را از سایت خود بگیرید؟
شما در بحث انکر تکست آموختید که در یک برگه نمیتوانید یک آدرس یا یک کلیدواژه را برای لینک سازی تکرار کنید.
فرض کنیم منوی سایت من بشکل زیر است:
من میخواهم سایت من در جستجوهای “رستوران در تهران، رستوران در منچستر، رستوران در لاسوگلاس” رتبه بگیرد.
بنابراین من سعی کردم تا حد امکان قدرت های آنها و ساختارشان را از هم جدا کنم (طبق الگوی توضیح داده شده در معماری سایت)، حالا میخواهم نحوه قدرت بخشیدن به این دسته بندی ها یا برگه ها را در سایت خودم بررسی کنم.
اگر قبل از آموزش معماری اصولی، سایت من را نگاه می کردید، متوجه تعداد زیادی لینک سازی غیر اصولی در سایت می شدید ،من قبلا در محتوای هر سایت خودم کلمات کلیدی مهم برگه های خدمات و دسته بندی ها را تا 5 یا حتی 10 مرتبه لینک می کردم.
این کار باعث شده بود که گوگل پس از یک بررسی عمیق، سایت من را جریمه کند. من با جریمه زیادی مواجه شدم، تا یک ماه سایتم در گوگل نمایش دیده نمی شد ولی من موفق شدم با تغییر روش لینک سازی، جریمه ها را برطرف کنم.
من تمام لینک های تکراری در محتوا را حذف کردم و دیگر یک کلمه کلیدی یا آدرس را یکبار بیشتر در مقاله خودم لینک نکردم. من اینبار موضوع مربوط به انکر تکست را کاملا رعایت کرده بودم. اما در محتوای خودم به دسته بندی ها هم لینک می دادم، در واقع من در مقاله خودم به دسته بندی لینک می دادم اما متوجه شدم که گوگل این لینک ها را هم نادیده می گیرد. پس تصمیم گرفتم به هیچ کدام از برگه ها و دسته بندی ها لینک ندهم.
من تمام لینک هایی که به شعبه های رستورانم ارجاع داده شده بودند را از محتوا پاک کردم، چون آنها قبلا در منوی سایت در دسترس بودند.
من اینبار به جای هدف گرفتن برگه های شعبه رستوران، شامل منچستر، تهران و لاس وگاس سراغ منوی سایت رفتم.
در منوی سایت من میتوانستم از کلمات بسیار بهتری برای هدفگیری استفاده کنم.
من نام برگه خدمات و شعبه ای که در منوی سایت بود را از “منچستر” به “شعبه منچستر” تغییر نام دادم و نتیجه ای که دیدم اینطور بود:
گوگل سایت من را مشاهده می کرد: ابتدا با یک کلمه کلیدی به نام “رستوران” و بعد از آن با یک کلمه کلیدی اختصاصی بنام “داریوش” روبرو می شد. سپس وقتی به برگه شعبه منچستر می رسید، گوگل کلمه کلیدی زیر را پیدا می کرد:
رستوران + داریوش + شعبه منچستر
و گوگل از این کلمات کلیدی میتوانست موارد زیر را بسازد:
رستوران منچستر
رستوران شعبه منچستر
رستوران داریوش منچستر
رستوران منچستر داریوش
داریوش منچستر رستوران
رستوران داریوش شعبه منچستر
شعبه منچستر رستوران داریوش
رستوران شعبه منچستر داریوش
و …
میخواهم بگویم که گوگل به کلمات مهمی دست پیدا کرده بود و هر وقت میخواست آنها را با هم ترکیب می کرد .
بنابراین من موفق شده بودم که کلمات بسیار خوبی را هدف بگیرم. آنها را در منوی سایتم قرار دادم و گوگل هر وقت وارد وب سایت من می شد، هر وقت مجله وب سایت را مشاهده می کرد، با یک لینک بخصوص به اسم “شعبه منچستر” روبرو می شد، گوگل آن را با نام سایت (رستوران و …) ترکیب می کرد و کلمه کلیدی مورد علاقه کاربر را به وی می داد. این ها باعث شدند که من از طریق منوی سایت خودم به راحتی بتوانم برای یک کلمه کلیدی خاص و با ارزش رتبه کسب کنم.
چرا چنین اتفاقی افتاد؟
گوگل وب سایت شما را مشاهده می کند، شما دسته بندی ها را در منوی سایت در دسترس قرار داده اید. گوگل مستقیما سراغ هدر سایت شما می رود و به آنها دسترسی پیدا می کند. گوگل در منوی سایت متوجه “کلمه کلیدی هدف شما” برای نام دسته بندی می شود و از آن بعنوان یک انکر تکست استفاده می کند.
همانطور که گفتیم انکر تکست ها برای گوگل مهم هستند پس روی رتبه بندی دسته بندی ها یا برگه های خدمات و … که در منوی سایت حضور دارند تاثیر مستقیم دارند.
پس یکی از کارهای شما اینست که لینک سازی منوی سایت خود را بررسی کنید. این لینک ها در تمام سایت تکرار می شوند پس مطمئن شوید یک انکر تکست درست و حسابی برای آنها انتخاب کرده باشید.
شما باید به این فاکتورها دقت کنید:
• نام دسته بندی واضح باشد
• نام دسته بندی طولانی نباشد
• نام دسته بندی مشخص کننده نوع دسته بندی باشد
• سراغ کلمات کلیدی طولانی نروید، مثل: خریدن قاب فلزی گوشی موبایل – بلکه میتوانید بنویسید قالب فلزی موبایل و کلمات گوشی و خریدن را حذف کنید!
• نام دسته بندی دقیق بوده و گمراه کننده نباشد.
• اگر فروشگاه لوازم دیجیتال دارید، بهتر است نام انگلیسی دسته بندی را هم بنویسید، مثلا برای دسته بندی لپ تاپ هایتان بنویسید: لپ تاپ لنوو Lenovo Laptop – اما نوشتن “خرید لپ تاپ لنوو، لپ تاپ لنوو، دیدن محصولات لپ تاپ لنوو و “… اشتباه است.
گرفتن بهترین لینک از دسته بندی ها
دسته بندی های سایت تان در منوی سایت تکرار می شوند، آنها در تمام برگه های سایت هستند و انکر تکست آنها در منوی سایت (همان فهرست های وردپرس) تنظیم می شود. پس نام دسته بندی هایتان در منوی سایت بسیار مهم است.
اما یک چیز دیگر را در مورد دسته بندی ها فراموش نکنید، وقتی آنها این همه قدرت دارند و در تمام قسمت های سایت حضور دارند، پس میتوانید از قدرتی که دارند برای ترویج دیگر بخش های سایت استفاده کنید.
مثلا میتوانید در برگه محصول یا محتوای وب سایت خود، یک محتوای چند خطی بنویسید و برچسب هایی که مربوط به محتوای آن دسته بندی ها هستند را لینک کنید.
من یک سایت برای آدم های گیاه خوار طراحی کرده ایم و در مورد سلامتی همراه با گیاه خواری می نویسم. من دسته بندی های زیادی ندارم اما یکی از آنها سبزیجات خوراکی است.
در دسته بندی سبزیجات خوراکی من تابحال 200 مقاله نوشته ام، حداقل 10 مورد آنها در مورد “سیر” و همینطور 10 مورد دیگر مرتبط با “شوید” است.
بنابراین من در این دسته بندی میتوانم برای گروه بندی کردن چند محتوا، دست به ساخت “برچسب” بزنم. به پیشخوان و بخش برچسب ها می روم، برچسب هایم را می سازم، در مقاله ها هم از برچسب ها استفاده می کنم. اما کار جالب دیگری هم می کنم:
به محتوای دسته بندی در سایت می روم، آن را ویرایش می کنم و یک محتوای 300 کلمه ای برای دسته بندی “سبزیجات” می نویسم، سپس دو برچسب “سیر و شوید” را لینک می کنم. من اکنون از قدرت بسیار زیاد دسته بندی “سبزیجات” برای ترویج برچسب های “سیر و شوید” استفاده کرده ام.
گرفتن بهترین لینک از سایدبار
لینک ها در سایدبار اهمیت زیادی ندارند، اما سایدبارها در برخی سایت ها در تمام قسمت های سایت (دقیقا مثل فوتر و هدر) در دسترس هستند. حتی شاید در برگه های 404، پس وقتی خزنده های گوگل به تمام قسمت های سایت می روند و سایدبار را می بینند، مطالب آنها را هم بررسی می کنند.
به همین دلیل (تکرار لینک ها) یک مزیت برای سایدبار است و لینک های این بخش وزن خاصی هم دارند.
بهترین کار اینست که مطالب جدید سایت خود را در سایدبار قرار دهید تا هم قدرت کسب کنند و هم در معرض کلیک باشند. اما یک کار دیگر هم بکنید، و آن اینست که تاپ ترین محتواهای سایت را در هم مثل ابزارک “جدیدترین ها” در دسترس کاربران قرار دهید.
پس شما در ابزارک های سایتتان اگر مطالب جدید را نمایش میدهید، بهتر است مطالب قوی را هم نمایش دهید چون آنها هم به قدرت گرفتن سایت و حتی خود سایدبار کمک زیادی می کنند چون قوی هستند.
گرفتن بهترین لینک از فوتر
من در سایت خودم به بهترین شکل ممکن از منوی سایت خودم استفاده کردم. بنابراین چون لینک های مهم را در هدر قرار داده بودم، تکرار آنها در فوتر در گرفتن رتبه به من کمکی نمی کرد. اما این لینک ها بی ارزش نیستند.
پس من یک کار بسیار خوب انجام دادم:
با ارزش ترین لینک ها را شناسایی کردم
تصمیم گرفتم کدام با ارزش و کدام با ارزش تر است.
من لینک های با ارزش را در فوتر سایت قرار میدهم و لینک های با ارزش تر را در منوی سایت قرار میدهم. من هیچ وقت دسته بندی های سایت را در فوتر سایت قرار نمی دهم، اما میتوانم تازه ترین مطالب یا حتی دسترسی های مختلف را در فوتر قرار دهم.
مثل زومیت:
رنگ زرد – شبکه های اجتماعی مهم هستند ولی حیاتی چی؟ نه حیاتی نیستند. آنها را در فوتر قرار دهید و با لینک نوفالو بدرقه راهشان کنید. نگذارید پر رو شوند (;
رنگ آبی – زومیت برای شرکت آویژه لینک در فوتر داده است (حتما برای آن پول دریافت کرده اند)
رنگ نارنجی – آسیا تک هم یک لینک دارد که البته نسبت به لینک “رنگ آبی” ضعیف تر است و دلیل آن را بعدا متوجه خواهید شد
رنگ سبز – زومیت لوگوی سایتش را لینک کرده است و بهتر است چنین تصویری لینک نداشته باشد! چرا؟ چون هدر سایت هم لوگو دارد و نیازی نیست اینجا لوگو همراه با لینک تکرار شود، همین که لوگو دیده شود کافیست. در زومیت میتوانید حرکت هوشمندانه آنها برای استفاده از قابلیت های فوتر را ببینید:
دو مورد از بخش های غیر ضروری سایت را در اختیار کاربران قرار داده و مطالب را تکرار کرده اند.
البته به اینکه شما چه نوع وب سایتی دارید نیز بستگی دارد. ممکن است در یک سایت فروشگاهی جدید ترین محصولات بتواند در فوتر باشد یا اینکه نه، لینک های مفید در دسترس کاربر باشند.
در یک سایت شرکتی مثل آیجیتالی، شاید مناسب ترین استفاده از فوتر، قرار دادن لینک های مهم و همینطور سرویس ها و خدمات مهم باشد.
پس استفاده از فوتر بستگی به روش کارتان دارد.
نیم نگاهی داشته باشیم به عملکرد لینک ها در سایت
لینک ها بخش مهمی از سایت شما هستند. باید به آنها توجه کنید. اما نکاتی حیاتی در مورد لینک ها وجود دارد که بهتر است شما آنها را بخاطر بسپارید.
لینک ها در محتوا ارزش بیشتری پیدا می کنند
لینک دهی در مقاله های سایت به یکدیگر از بهترین کارهایی است که ممکن است انجام دهید. به جای لینک دادن به دسته بندی و برگه ها سعی کنید بیشتر مقاله های سایت خود را لینک کنید. مخصوصا لینک دادن به مقاله های قدیمی (و کاربردی که هنوز هم برای کاربر مفید هستند) میتواند کار خوبی باشد.
در لینک سازی سعی نکنید به فکر رتبه گرفتن باشید، برای همین لازم نیست عین عنوان مقاله را تکرار کنید و آن را لینک کنید. همین که به شکل درستی به مقاله لینک بدهید طوری که کاربر متوجه شود آن برگه چه چیزی در خود دارد کافیست. مطمئنا گوگل هم از این روش برای شناخت محتوای سایت شما استفاده می کند.
لینک های فوتر ارزش خود را از دست می دهند
به مرور زمان دیگر لینک های فوتر آنچنان با ارزش نخواهند بود. اما به این معنی نیست که فوتر سایت را صاف و ساده نگه دارید. نه، منظورم اینست که اگر میدانید منوی سایت بخوبی دسترسی به لینک های مهم سایت را فراهم نمی کند یا حضور برخی لینک ها در منوی سایت، آن را شلوغ و زشت می کند، میتوانید آنها را به فوتر سایت بیاورید. جایی که لینک ها با خیال راحت میتوانند در دسترس کاربر باشند.
لینک ها باید برای کاربران مشخص باشند
یکی از مهم ترین مشکلات لینک سازی در سایت اینست که رنگ لینک ها باید طوری باشد که کاربران بدانند آن متن، یک لینک است. میدانید که لینک ها قابل کلیک هستند و عناصر قابل کلیک در دسکتاپ ها نشانگر ماوس کاربر را از یک فلش به دست تغییر می دهند، ولی کاربران موبایل و تبلت این ویژگی را ندارند. پس یکی از مهم ترین ویژگی های لینک ها مشخص بودن آنهاست. برخی سایت ها زیر لینک ها خط می کشند، برخی رنگ آنها را تغییر می دهند. شما هم باید کاری کنید که متن درون محتوا متفاوت از بقیه باشد.
لینک های تکراری در یک برگه ارزشی ندارند
با توجه به آموزش انکر تکست، شما نباید لینک دهی به یک آدرس خاص را در محتوای خود تکرار کنید. یعنی یکبار به مقاله ای لینک داده باشید کفایت می کند و بهتر است لینک دیگری به آن مقاله در آن محتوا ندهید چون نادیده گرفته می شود.
همینطور تکرار کردن لینک دهی به چند آدرس مختلف با یک کلمه کلیدی یا انکر تکست یکسان، دوباره نادیده گرفته می شود و گوگل (نه تنها گوگل بلکه بینگ و یاهو هم همینطور) تنها به اولی اهمیت می دهد (ند).
قرار گرفتن در اول یا آخر محتوا، مهم نیست
قرار گرفتن لینک در اول، وسط یا انتهای مقاله تاثیری روی قدرت آن ندارد و آن را با ارزش یا بی ارزش نمی کند. بلکه این موضوع محتوای شماست که ارزش لینک را مشخص می کند.
باز شدن لینک ها در پنجره جدید یا همان پنجره مهم نیست
باز شدن لینک در همان مرورگر کاربر یا یک مرورگر دیگر، باز شدن در همان پنجره یا زبانه و … تاثیری رو قدرت لینک ندارد.
انکر تکست های متنی با ارزش تر از انکر تکست تصاویر و متن جایگزینشان هستند
تصاویر ارزش زیادی برای سایت دارند، اما در لینک سازی، این متن ها و انکر تکست های هدفمند و کلیدی هستند که ارزش زیادی دارند و تصاویر ارزش کمتری دارند. اما همچنان میتوانید از تصاویر برای لینک سازی استفاده کنید.
شما کارتان با لینک ها هرگز تمام نمی شود. لینک ها بخشی حیاتی و مهم از سایت شما هستند و بهتر است همیشه مراقب آنها باشید. آنها را بروز نگه دارید، و در استفاده از آنها از این قوانین و همینطور مقررات مربوط به انکر تکست استفاده کنید تا لینک سازی سالمی در سایت خود داشته باشید.