هدف از این مقاله و آموزش اهمیت سواد رسانه ای این است که به شما کمک کنم تا مهارتهای تفکر انتقادی، برقراری ارتباط مؤثر و حضور به عنوان یک شهروند فعال در دنیای امروز را یاد بگیرید.
سواد رسانهای (media literacy) يعنی مجموعهای از مهارتهای قابل یادگیری که شما را قادر میسازد تا پیامهای رسانههای مختلف را بهتر درک کنید و بتوانید آنها را تجزیه و تحلیل کنید.
شما، با سواد رسانه ای قادر به کشف پیامهای پیچیده موجود در محتوای تلویزیون، رادیو، روزنامهها، مجلات، کتابها، بیلبوردهای تبلیغاتی، اینترنت و سایر رسانهها خواهید شد. شما همچنین میتوانید رسانه خود را ایجاد کرده و در شکلگیری فرهنگ مشارکت فعالانه داشته باشید.
رابطه تولید محتوا و سواد رسانه ای
اگر شما سواد رسانه ای نداشته باشید، در میان انبوهی از اطلاعات مختلف سردرگم میمانید.
با آموزش سواد رسانه ای شما میتوانید چگونگی ایجاد پیامهای رسانهای را یاد بگیرید، اطلاعات اشتباه را تشخیص دهید، پیامها را براساس تجربیات، باورها و ارزشهای خود ارزیابی کنید و پیامهای خود را طراحی، ایجاد و منتشر سازید.
سواد رسانه ای میتواند به شما بیاموزد که از رسانهها به گونهای هوشمندانه و مفید بهرهمند شوید.
با آموزش سواد رسانه ای شما فهم لازم و مهارت خوب دیدن و خوب شنیدنرا یاد گرفته و توانمند میشوید تا به جای اینکه رسانه شما را مدیریت کند، شما باشید که رسانه را مدیریت میکنید.
شما با ارتقای سواد رسانه ای یاد میگیرید که محتوایی که نامناسب و ناسالم است و بدرد جامعه هدف نمیخورد، تولید نکنید بلکه محتوایی تولید کنید که مفید بوده و نیاز مخاطب شما را به شکل صحیح تامین میکند.
اهمیت سواد رسانه ای در تولید محتوا
رسانه و محتوا دو عضو جدایی ناپذیرند. تولید محتوا برای رسانه مثل به دست گرفتن قدرت است. چون اوست که میتواند کنترل کند تا آنچه را میخواهد مخاطب ببیند و آنچه را که نیاز دارد به او برساند.
تحت تاثیر بودن اکثریت یک جامعه و اهمیت تولید محتوا موضوع جدیدی نیست. این تاثیرگاهی به نفع مخاطب و گاهی به ضرر او عمل میکند.
سواد رسانه ای در تولید محتوا همواره تاثیر مستقیمی روی فکر و نحوه نتیجهگیری مخاطب خواهد داشت. پس نباید آن را دستکم گرفت.
محتوای تولید شده توسط شما همواره پیامی دارد که باید آن را از راههای مختلف به مخاطب خود منتقل کنید. گاهی با تولید محتوا رایگان، گاهی با ارسال خبرنامه و گاهی هم از طریق تبلیغات. اما این روزها، این معنی در قالب شبکههای اجتماعی و سایتهای مختلف بیشتر است.
حالا باید توجه داشته باشید، پیام محتوای خود را از چه طریقی به مخاطب منتقل کنید.
عکس باشد یا پادکست؟ متن باشد یا ویدئو؟ اندازه آن تا چه حد باید باشد تا جذابیت بیشتری داشته باشد؟ و سوالاتی از این دست و پیدا کردن بهترین جواب برای آنها که محتوای رسانه شما را کنترل و به ذهن مخاطبتان نزدیکتر کند.
شما با یادگیری سواد رسانه ای و استفاده از آن در تولید محتوای خود متوجه میشوید چگونه با استفاده از قالبهای مختلف محتوایی در ناخودآگاه مخاطب ثبت شوید و او را تحت تاثیر بگذارید.
همین مسئله است که گاهی ارائه یک موضوع را در قالب اینفوگرافیک بهتر از نوشتن هزاران کلمه میداند.
انتشار محتوا در کانالهای مختلف
این روزها اکثر مردم ترجیح میدهند که هرگونه محتوا را روی گوشی همراه و یا کامپیوتر و لپتاپ خود مشاهده کنند.
گاهی شما در مورد محل محتوای خود دچار شک و تردید میشوید. آیا باید محتوای خود را در اینستاگرام قرار دهید؟ یا در وب سایتهای اشتراک ویدئو بارگزاری کنید؟ لایو اینستاگرام کاربرد دارد؟ یا بهترین راه، قرار دادن محتوا در گروههای اجتماعی است؟
در پاسخ به همه این موارد می توان پاسخ مثبت داد! البته این کاملا به مخاطب شما بستگی دارد.
در ابتدا باید مخاطب خود را به خوبی بشناسید و ببینید که بیشتر از کدام کانال برای دریافت اطلاعات خود استفاده میکند. در مرحله بعدی، باید محتوای خود را در همان کانالهایی که مخاطب بیش از همه به آنها علاقه نشان میدهد، منتشر کنید.
شاید به عنوان مثال، شما از انتشار محتوای خود در اینستاگرام اصلا راضی نباشید، اما مخاطبتان اکثراً در اینستاگرام حضور دارند، پس به جای مقاومت کردن، خودتان را با شرایط وفق دهید و از افزایش تعداد مخاطب لذت ببرید.
با وجود شبکههای مختلف انتشار محتوا، تولید یک محتوای جدید برای هرشبکه اجتماعی غیرممکن به نظر میرسد. پس به جای آن، پس از انتشار محتوای خود در یک شبکه، منتظر بمانید و سپس همان محتوا را شاید به شکل دیگر، در شبکههای دیگر قرار دهید.
شما در این بازار بسیار بزرگ و شلوغ انتشار محتوا، بایستی به سرعت مخاطب خود را پیدا کنید.
شما نیاز دارید که به صورت طولانی مدت و به شکل ریزبینانهای تمامی صفحههای تأثیرگذار فضاهای مجازی را زیر نظر بگیرید تا به خوبی بدانید که هر محتوا بایستی در کدام صفحه به انتشار برسد که مخاطبان بسیار گستردهای را به خود جذب کند؟
زمان انتشار محتوا
فارغ از بحث محیطهای انتشار محتوا، بایستی به این نکته نیز توجه داشته باشید که هیچکس نمیتواند یک زمانبندی مشخص را برای انتشار محتوا ارائه کند.
این امر مستلزم آن است که شما مخاطب خود را به خوبی شناسایی و درک کنید.
در حالت معمول بهتر است که با یک برنامهریزی مناسب، در زمانهای مشخص به انتشار محتوا بپردازید؛ چنانکه نه زیاد از حد، حضور داشته باشید و نه به یکباره جوری بروید که خبری از شما نباشد!
همچنین بایستی بدانید که انتشار محتوای زمانبندی شده به مخاطب کمک میکند که شرایط زمانی خود را با زمانبندی انتشار محتواهای شما هماهنگ کند و همواره، دنبال کننده محتواهای شما باشد.
در آخر این مقاله باید به شما بگویم که اگر مدال طلای جهان را می خواهید، پس به همان اندازه تلاش کنید، از بهترینها کمک بگیرید و خلاقانه از فنون مختلف بهره بگیرید. یکی از فنونی که میتوانید اجرا کنید تولید محتوای داستان محور است.
برای اینکه بدانیم چگونه محتوای خلاقانه تولید کنیم، این مقاله کمک زیادی به شما خواهد کرد.
در واقع شما در هر کاری، اگر از فنون مختلف تولید محتوا و بازاریابی محتوایی استفاده نکنید، از میدان رقابت کنار میروید.
شما به عنوان یک تولیدکننده محتوا، پس از یادگیری تمامی اصول و سواد رسانه ای بایستی یادبگیرید که کیفیتها را نیز سطحبندی کنید. چشمهایتان را بشویید و جور دیگری ببینید و بدانید موفقیتتان آرزوی من است.