در ادامه آموزش رایگان سئو، در مقاله قبل در مورد آموزش لینک سازی صحبت کردیم. اکنون قرار است با هم رابطه بین تجربه کاربری با سئو را درک کنیم.
بخش 7
تجربه کاربری و سئو
تجربه کاربری و سئو دو مقوله بسیار مهم در دنیای دیجیتال مارکتینگ هستند که همیشه در کنار هم هستند. در ادامه این بخش، نحوه بهینه سازی برای افزایش تعامل این دو مفهوم را بیشتر مورد بررسی قرار می دهیم تا با استفاده از آن، رنک سایت خود را ارتقا دهید.
اگر 10 سال پیش می خواستید شروع به پیاده سازی سئو برای وب سایت خود کنید، باید محتواهایتان را مملوء از عبارات کلیدی می کردید؛ در این صورت محتوای شما برای عبارات کلیدی بسیار زیادی رنک خوبی می گرفت؛ شاید با خود بگویید که پس تجربه کاربری چه می شود؟
درست است؛ در آن سال ها آنطور که باید و شاید، تجربه کاربری جایگاه بالایی نداشت. خوشبختانه امروزه، هیچکدام از آن تکنیک های سئو سایت، کارساز نیستند و گوگل برای هر کدام از آن روش ها، جریمه های سنگینی در نظر گرفته است. در 10 سال قبل، اگر به عنوان یک کاربر وارد برخی سایت های می شدید، هیچ ارزش و مفهومی را پیدا نمی کردید و به راحتی می توانستید متوجه شوید که وبمستر، تنها رنک گرفتن در گوگل برایش اهمیت داشته و بهبود تجربه کاربری کوچک ترین ارزشی در استراتژی های او نداشته است. هدف اصلی این افراد، دور زدن الگوریتم رتبه بندی گوگل بود.
در اینجا بود که گوگل متوجه شد که تجربه کاربری اهمیت بسیار زیادی دارد و باید نگاه متفاوتی نسبت به آن داشت. چیزی که متخصصین سئو باید متوجه شوند این است که بهینه سازی سایت برای تجربه کاربری، قبل از هر چیزی، موجب می شود رنک آن ها در گوگل بهبود پیدا کنند.
ماهیت تجربه کاربری چیست؟
به شکل خلاصه، تجربه کاربری (UX) یعنی تعاملی که یک کاربر با یک کسب و کار ایجاد می کند؛ چه در سایت و یا چه در چگونگی فروش محصولات. تجربه کاربری یک تجربه سراسری است که شامل تمامی عواملی که کاربر را در طول مسیر ورود به سایت تا خروج، همراهی می کند.
دقت داشته باشید که UX و UI یک مفهوم ندارند؛ تجربه کاربری بخشی از UI محسوب می شود. تصور کنید که شما وارد یک سایت فروشگاهی می شوید، اینکه به راحتی بتوانید یک محصول را پیدا کنید، جزو UI است و اما اگر نتوانید موفق به خرید آن محصول شوید، در ارتباط با تجربه کاربری است.
برای درک بهتر این موضوع 3 مقاله زیر را مطالعه کنید:
تفاوت تجربه کاربری و رابط کاربری (UX و UI) چیست؟
تجربه کاربری (UX) امروزه حاکم بر جهان است
اولین و مهمترین بخش درک این موضوع است که UX یک فرآیند بی پایان از پیشرفت به سمت مشتریان است. این منطقی است که شرکت باید به آن بپیوندد و وب سایت خود را بر این اساس توسعه دهد.
تجربه کاربر وب، ترکیبی از تجربه کاربری فنی و محتوای آن است. اگر می خواستیم آن را ساده بیان کنیم، می گفتیم تجربه کاربری (UX) همه چیز است. به همین دلیل باید پیچیدگی و تأثیر آن را بر همه افراد داخل و خارج از شرکت درک کنیم. ما در حال صحبت کردن در مورد:
- ساختار وب سایت و سیستم navigation آن
- چگونگی پروسه تبدیل کاربر به مشتری
- فعالیت راحت کاربر در سایت
- سرعت صفحات
- ریسپانسیو بودن سایت
- سئو محتوا
- ساختار محتوا
- تگ های عنوان و توضیحات متا
- پشتیبانی مشتری به صورت واقعی
- جریان کار ملایم!
رابطه سئو و تجربه کاربری و چالش های آن
وقتی می گوییم که سئو و UX همراه یکدیگر هستند، نشان دهنده این است که برای موفقیت در سئو سایت، باید مشکلات UX را از بین ببرید. حال، تمامی مواردی که در بالاتر بیان کردیم، مستقیما به سئو مربوط نمی شوند؛ اما در ادامه آن هایی که می توانند سئو را با مشکل مواجه کنند را مورد بررسی قرار داده ایم.
ساختار وب سایت و navigation
بهتر است که بیشتر اطلاعات ضروری وب سایت خود را در همان صفحه اول قرار دهید تا مطمئن شوید که تجربه کاربری شما به بهترین شکل ممکن پیاده سازی شده است. این ترفندی است که در دنیای تجربه کاربری، کاربرد زیادی دارد؛ در حقیقت بیشتر سئوکاران می دانند که جذب ترافیک از گوگل، تنهای نیمی از موفقیت است.
کاربری که وارد سایت می شود، باید در همان ابتدای کار متوجه شود که ساختار وب سایتتان به چه صورت است و به طور کلی شامل چه بخش ها و اطلاعاتی می شود. البته دقت داشته باشید که این ساختار و navigation استراتژی ای است که باید بر روی تمامی دسته ها، برگه ها و صفحات سایت پیاده سازی شوند تا اگر کاربر از طریق هر کدام از این صفحات وارد سایت شد، بداند که در کجاست و برای یافتن اطلاعات دیگر باید به کجا برود.
سرعت صفحه
بر اساس بیانات تمامی دوره ها و کلاس های آموزش سئو، هرچه سرعت سایت شما بیشتر باشد، تجربه کاربری هم ارتقا پیدا خواهد کرد. همانطور که بارها به این مسئله اشاره کرده ایم، سرعت سایت یکی از فاکتورهای رتبه بندی است؛ بنابراین در زمینه سرعت صفحه، شاهد یک رابطه شفاف و مستقیم بین سئو و UX هستیم.
بهینه سازی محتوا
شما باید زبان نوشتاری یک کاربر در حال جستجو را به خوبی درک کنید و روند تولید محتوای سایتتان را با آن تطابق دهید. به بیان دیگر، در ابتدا باید تحقیق عبارات کلیدی را انجام داده و سپس محتوای مورد نظرتان که تولیدش کرده اید را بر اساس همان عبارات کلیدی به دست آمده، بهینه و سئو کنید.
دقت داشته باشید که هدف اصلی از پیاده سازی تکنیک های آموزش سئو برای بهینه سازی محتوا، این است که وب سایت شما توسط این محتوای سئو شده، برای تمام افرادی که در زمینه های مرتبط با موضوع آن جستجو می کنند، قابل دسترس باشد. در نتیحه بهتر است تحقیق عبارات کلیدی را با استفاده از تکنیک هایی که در بالاتر بیان کرده ایم، انجام دهید.
تگ عنوان و توضیحات متا
با یک حساب و کتاب ساده، متوجه می شوید که هرچه رنک بالاتری در نتایج جستجوی گوگل به دست بیاورید، احتمال اینکه مردم بیشتری بر روی لینک سایت شما کلیک کنند نیز به دنبال آن افزایش پیدا می کند.
حال اگر در روند تولید عنوان و نوشتن توضیحات متا، خراب کاری کنید، ممکن است این محاسبه ساده ای که در موردش صحبت کردیم، به مسیر اشتباهی برود. به طور خلاصه، هدف اصلی شما از تولید تگ عنوان و نوشتن توضیحات متا باید این باشد که کاربر ترغیب به ورود به وب سایت شما و استفاده از خدماتی که ارائه می کند، بشود.
3 فاکتور بسیار مهم در زمینه تولید عناوین و توزیحات متا وجود دارد که باید رعایت شود:
- سئو؛ از کلمات کلیدی مناسبی استفاده کنید تا خزنده موتور جستجو متوجه شود که موضوع وب سایت شما درباره چه چیزی است و کدام محتوا از اهمیت بیشتری برخوردار است.
- UX؛ به کاربران باید اطلاعات شفاف و مختصر بدهید؛ کاربران باید بتوانند وعده ای که به آن ها در عنوان یا توضیحات متا داده اید را در متن محتوا پیدا کنند.
- بازاریابی؛ متن این دو بخش از صفحه، باید مقاومت ناپذیر باشد؛ به گونه ای که در مخاطب انگیزه ایجاد کند تا بر روی لینکی که قرار داده اید، کلیک کند؛ در نهایت شاهد افزایش بی نظیر نرخ کلیک خواهید بود.
چگونه سئو و UX را ارزیابی کنیم؟
Bounce rate ،Pages per session و Avg.session duration بخش هایی از حساب کاربری گوگل آنالیتیکس هستند که داده هایی در مورد وضعیت کاربری که وارد صفحات سایتتان می شود، به شما ارائه می کند.
با استفاده از داده های اینچنینی، شما می توانید تعامل و وضعیت تجربه کاربری و سئو سایتتان را در کنار یکدیگر، مورد بررسی و ارزیابی قرار دهید.
اطلاعات بیشتر و جزئی تری در دسته Behavior وجود دارد. قسمت behavior flow به شما اطلاع می دهد که کاربران به بخش های مختلف وب سایتتان، چه واکنشی نشان می دهند. اطلاعات پیشرفته به شما این امکان را می دهد تا گزارش ها را بر اساس ترافیک ورودی، صفحات لندینگ پیج و دیگر موارد مشاهده کنید.
اگرچه که این اطلاعات بر اساس درصد بسیار کمی از تعداد کل بازدیدکنندگان وب سایت است، اما سبب ارائه نکات مفیدی به شما می شود؛ شما متوجه می شوید که دقیقا چه تعداد کاربر وقتی وارد یک بخش خاص از وب سایت شما شده اند، در آن باقی مانده اند یا سریعا از آن خارج شده اند.
Conversion در گوگل آنالیتیکس
این بخش مهم از گوگل آنالیتیکس به شما می گوید که کاربران وقتی وارد یک بخش از سایت می شوند، آیا طبق همان روندی به پیش می روند که شما مدنظر داشته اید یا خیر. فراموش نکنید که در منو admin، تیک های مربوط به هر هدفتان را روشن کرده و توضیحات آن را تکمیل کنید.
با این روش، شما در واقع اندازه گیری می کنید که چه تعداد کاربر همان روندی که شما تعبیه دیده بودید را طی کرده اند و چه تعداد در نیمه راه از وب سایت شما خارج شده اند. این سبک از داده هایی که در گوگل آنالیتیکس وجود دارد، می تواند به وب سایت های فروشگاهی کمک بسزایی بکند؛ به این صورت که صاحب وب سایت فروشگاهی با استفاده از این اطلاعات متوجه خواهد شد که پروسه خریدی که طراحی کرده است چه مشکلاتی دارد و در چه مراحلی باید تغییرات ایجاد کند.
بعد از تمامی نکاتی که در بالا گفته شد، باز هم قصد داریم به مفاهیم پایه برگردیم؛ چرا که اهمیت نکاتی که در ادامه بیان خواهیم کرد، به قدری زیاد است که اگر بارها و بارها هم آن ها را شنیده باشید، گوشزد کردن دوباره آن ها، ضرری برای وب سایت شما نخواهد داشت.
نقشه های گرمایی و ضبط ها
نقشه های گرمایی ضمن ارائه گزارش های مفید، رفتار بازدید کنندگان وب سایت را تجسم می کنند. ابزارهای پیشرفته نقشه برداری گرمایی مانند Hotjar یا Crazyegg با راه حل های پیچیده تحلیلی همراه هستند اما می توانند برای وبلاگ نویسان یا مشاغل کوچک بسیار گران باشند. برای مبتدیان، یک طرح رایگان محدود توسط Hotjar یا Ptengine ممکن است شروع خوبی باشد.
هنگامی که صحبت از تجربه کاربری (UX) و سئو (SEO) می شود، نقشه های گرمایی بسیار کمک می کنند. قدرت نقشه های گرمایی در این امکان است که ببینند دقیقاً افراد در چه مکانی کلیک می کنند، چه عناصری را می توان کلیک کرد، نحوه پیمایش، تعامل، پر کردن فرم ها.
ابزارهای نقشه هایی گرمایی رده بالا، شامل ضبط هایی از رفتار کاربر می باشد. آیا آنها ارزش آن را دارند؟ بله، اما برای همه کس نیست. مشاغل دارای صفحات پیچیده تر (تجارت الکترونیکی) (و معمولاً با بودجه های بزرگتر) باید به دنبال آن بروند، اما هیچ فایده ای برای وبلاگ نویسان وجود ندارد که صدها دلار برای این ابزارهای تخصصی خرج کنند. نسخه های رایگان و محدود باید کار را انجام دهند.
داده های داخلی
آیا می دانید چه مزیت هایی در مورد داده های داخلی وجود دارد؟ هیچ هزینه اضافی وجود ندارد. شما همیشه این گزارش ها را با اطلاعات مفید ادغام می کنید و ارائه می دهید:
– سوالات مشتری
– فرم های بازخورد
– نظرات و واکنش ها
– خواسته ها و شکایات مشتری
– گزارش های بازاریابی
– پاسخ های ایمیل
– گزارش ها از توسعه دهندگان وب
تست و سرعت سایت
آزمایش وب سایت قبل از راه اندازی آن ضروری است! آزمایش کنندگان بتا اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار می دهند. آنها اولین کاربر واقعی هستند. مهمتر از آن، شما می توانید برخی از تست های قابلیت استفاده را با همکاران، دوستان یا هواداران خود در طی مراحل توسعه انجام دهید.
در مقاله بعد به سوالات پر تکرار شما عزیزان در خصوص آموزش سئو پاسخ دادیم. پیشنهاد می کنم قبل از اینکه سوالات خود را با ما در میان بگذارید، ابتدا سری به این سوالات بزنید.