انکرتکست Anchor Text یا متنِ لینک چیست؟

انکرتکست Anchor Text یا متنِ لینک چیست؟

در درس های قبلی با معماری درست سایت آشنا شدیم. شما باید یک معماری خوب برای سایت خود بسازید، اما انتخاب آجرها و شکلی که دارند در طراحی معماری سایتتان از مهم ترین کارهایی است که باید انجام دهید. مثال آجر را کنار بزنیم و مستقیما سراغ بحثی برویم که از مهمترین چیزهاییست که در سایت با آن کار دارید.
موضوع ما انکرتکست است .حتما از انکرتکست استفاده کرده اید اما شاید آن را نشناسید، پس به این آموزش نیاز دارید. حتی اگر در مورد انکرتکست تمام اطلاعات ممکن را دارید، باز هم به این آموزش نیاز دارید چون نگاهتان را کاملا تغییر خواهد داد.
تقریبا میتوان گفت هر آن چیزی که سابقا در مورد انکرتکست می دانستید امروز کاربرد زیادی برای شما ندارد و شما باید همین الان که این آموزش را دنبال می کنید بتوانید در مورد انکرتکست نظرتان را عوض کنید، اگر هم آشنایی قبلی با ایشان ندارید، باید با دقت این مبحث را ادامه دهید.

انکرتکست Anchor Text یا متنِ لینک

انکرتکست متن هایی قابل رویت، قابل کلیک و مشخص در یک برگه از سایت هستند که به آدرس های دیگری لینک داده شده اند و با کلیک روی آنها به آدرس جدیدی خواهید رفت.

پس در واقع وقتی یک متن دارای لینک باشد تبدیل به یک انکرتکست می شود.
انکر Anchor در انگلیسی به معنای لنگر کشتی است و در اینجا از انکر استفاده می شود چون یک متن را به یک لینک متصل می کند! پس معنی نگه دارنده یا متصل کننده هم می دهد. بله انکرتکست یعنی متنی که یک لینک را در دسترس ما قرار داده است.
وارد صفحه اصلی گوگل که میشوید میبینید انکرتکستهای مختلفی وجود دارند:

وارد صفحه اصلی گوگل که میشوید میبینید انکرتکستهای مختلفی وجود دارند

تمام فلش های قرمز رنگ به انکرتکست ها اشاره دارند. این ها همه یک کار بخصوص را انجام میدهند و دارای لینک هستند (ما انواع لینک هم داریم اما بگذارید در مورد انکرتکست بیشتر صحبت کنیم)
انکرتکست ها چطور دیده می شوند؟ در تصویر زیر، یک انکرتکست را در متن و کدنویسی مشاهده میکنید:

انکرتکست ها چطور دیده می شوند؟ در تصویر زیر، یک انکرتکست را در متن و کدنویسی مشاهده میکنید

لینک ها چه کاربردی دارند؟

فرض کنید در مطب پزشک هستید و برایتان یک نسخه می نویسد، در انتهای نسخه، یک شماره تلفن هم مینویسد! شما نسخه را نگاه میکنید و میبینید لابلای خط ناخوانای دکتر یک شماره تلفن هم دیده می شود.

با دیدن شماره تلفن چکار میکنید؟
نگران نباشید نمیخواهم معما حل کنیم. نه، ولی مطمئن هستم از دکتر میپرسید که شماره تلفن برای چیست؟

دکتر به شما می گوید که برای تهیه داروهای نسخه یا گرفتن داروهای بیشتر یا حتی بررسی سلامتی خودت، با این شماره تماس بگیر، شما هم بعدا اگر خواستید با شماره مورد نظر تماس میگیرید یا…
خب اگر بخواهم این مثال را تبدیل به انکرتکست کنم، اینطور توضیح ساده ای برای آن در نظر میگیرم:
این دقیقا کاری است که لینک ها انجام میدهند، میخواهند موارد بیشتری در دسترس ما قرار دهند. ما انواع لینک داریم، ولی همه آنها در یک چیز مشترک هستند!
اینکه میتوانند انکرتکست هم باشند.
ببینید، برخی لینک ها همیشه در دسترس ما نیستند فقط برای خزنده ها کاربرد دارند، اما لینک هایی که در دسترس ما هستند و قابل کلیک هستند، یک چیزی دارند که روی لینک را پوشانده که به آن “متنِ لینک” یا انکرتکست گفتیم.
انکرتکست ها (جدا از اینکه چکاری انجام میدهند) میخواهند به ما کاربران دسترسی بدهند تا به چیزهای مختلفی در سایت دسترسی داشته باشیم، همینطور دارای تنوع خاصی هم هستند، پس برای لینک های قابل کلیک ما اصطلاحا می گوییم انکرتکست، در حالی که برخی از لینک ها اصلا انکرتکست (یعنی متنِ لینک دار) نیستند، ولی باز هم انکرتکست حساب می شوند.

بیایید دوباره صفحه اول گوگل را ببینیم اما اینبار با مرتب سازی انواع لینک:

بیایید دوباره صفحه اول گوگل را ببینیم اما اینبار با مرتب سازی انواع لینک

قرمز: این انکرتکست ها، متن لینک هستند. دقیقا همان متنی که میبینیم خود لینک هم هست.
آبی: این انکرتکست ها، متن نیستند، بلکه تصویر هستند، ولی باز هم قابل کلیک و دارای آدرس هستند.
سبز: به دکمه ها، فراخوان عمل Call to Action هم می گویند، آنها هم نوعی انکرتکست هستند.
بنفش: ذره بین را میبینید، میشود روی آن کلیک کرد و آیا دارای لینک است؟ نه، ولی چون کاری را انجام میدهد و قابل کلیک است انکرتکست محسوب می شود.

نوع دیگری از انکرتکست را میبینید. یکی دکمه و بقیه آدرس و تصویر و…

کاربرد انکرتکست ها چیست؟

شما همیشه لینک را باید اینطور در نظر بگیرید که “کلمه ای که لینک شده” اساسا مربوط به “خود لینک” است نه محتوایی که متن لینک(انکرتکست) در آن نوشته شده است.
مثلا در همین مثال صفحه اول گوگل، وقتی کلمه Maps لینک شده، یعنی آدرسی که ما وارد آن می شویم در حال صحبت در مورد نقشه (و راهکارهای گوگل برای پیدا کردن آدرس کسب و کار) است.
اما یک چیز را هیچ کس هیچ وقت فراموش نمیکند و آن هم اینست که لینک ها باعث می شوند یک سایت رتبه کسب کند. این همان دلیل اصلی ما برای صحبت در مورد انکرتکست است.

گوگل به انکرتکست ها نگاهی زیر چشمی ولی ویژه دارد!
چطور؟
ویدیویی از تدتاک دیدم که لینک آن را هم در اینجا برایتان قرار میدهم، در این ویدیو پرسشی ترسناک مطرح می شود: آیا نتایج گوگل درگیر تمایلات شخصی هستند؟
منظور از این جمله اینست که آیا گوگل میخواهد با تغییر نتایج جستجو، آگاهی جمعی را به سمتی که میخواهد هدایت کند؟ مثلا تغییر رییس جمهوری آمریکا.

https://www.ted.com/talks/andreas_ekstrom_the_moral_bias_behind_your_searc h_results/discussion?language=fa

خب در این ویدیو در مورد همین مسئله صحبت شده اما یکی از نمونه های موردی ویدیو مربوط به شخصی تروریست است که منتظر است پس از قتل و کشتار مردم، نامش در صدر نتایج گوگل باشد (تا مشهور شود)،
میدانید چه اتفاقی افتاد؟ یک وبمستر سئوکار در رسانه هایی که میتوانست از مردم خواست تصاویر زننده ای در سایت ها و شبکه های اجتماعی منتشر کنند ولی برای نام گذاری تصویر و همینطور توضیح آن، از نام شخص تروریست استفاده کنند.
نتیجه کار این بود که نتایج جستجوی تصویری گوگل از چهره آن شخص به سمت تصاویر زننده ارسال شده توسط مردم تبدیل شد و این همان نکته کلیدی ماجراست. اینکه گوگل به این چیزها دقت زیادی می کند.
پس اگر دوباره سراغ انکرتکست ها برگردیم، میبینیم که انکرتکست ها نقشی تعیین کننده در تاثیر لینک ها روی رتبه بندی می گذارند.

بگذارید مثالی برایتان بزنم:
اسفندیار یک وبلاگ دارد که در مورد وسایل خانگی و روش های تعمیرات آن ها وبلاگ نویسی می کند. اتفاقا یکی از مطالب وبلاگش در مورد تعمیر زنجیر دوچرخه ای بوده که تعمیر کرده است. او دوچرخه ای عین دوچرخه خودش را در فروشگاه یک نفر به اسم سهراب دیده است، بنابراین در لابلای آموزش تعمیر زنجیر دوچرخه، محصول موجود در فروشگاه سهراب را هم لینک می کند.
بیایید ببینیم در چه زمانی این لینک دهی باعث می شود قدرت از وبلاگ اسفندیار به فروشگاه سهراب انتقال پیدا کند:

همانطور که می بینید، اگر اسفندیار یکبار با کلمه “دوچرخه” به محصول “دوچرخه های 2019” در فروشگاه سهراب لینک بدهد، باعث میشود کمی قدرت برگه (پیج رنک یا پیج آتوریتی) به برگه محصول فروشگاه سهراب انتقال داده شود.
اگر همین کار را با کلمه بی ارتباطی مثل گربه یا صنایع دستی یا هر چیزی که مرتبط با دوچرخه نباشد انجام دهد، باز هم قدرت خاصی انتقال پیدا نمی کند.
منظورمان از قدرت خاص چیست؟ مگر لینک ها بر اساس روش استفاده، کم یا زیاد بودن قدرتشان متفاوت است؟
پاسخ این پرسش مثبت است. بله می شود انواع لینک ها را برای لینک دادن استفاده کرد و قدرت های متفاوتی انتقال داد. اما اکنون به مرحله ای نرسیده ایم که در مورد لینک سازی صحبت کنیم. شما باید ابتدا انواع انکرتکست را بشناسید، سپس لینک سازی درون سایت خودتان را بررسی کنید:
اسفندیار میتواند با لینک های مختلف به محصول سهراب لینک بدهد، این لینک ها انکرتکست هستند.

فرض میکنیم محصول ما برای “دوچرخه های 2019” میخواهد رتبه بگیرد. پس انکرتکست اصلی ما “دوچرخه های 2019” است. بیایید انواع انکرتکست را بررسی کنیم:

انواع انکرتکست

1. انکرتکست کاملا منطبق (دقیقا مثل کلمه) Exact-match

انکرتکست کاملا منطبق، یعنی کلمه ای که لینک شده دقیقا همان کلید واژه یا انکرتکست هدف ماست:
مثل دوچرخه های 2019 برای دوچرخه های 2019

2. انکرتکست نیمه منطبق (بخشی از کلمه) Partial-match

انکرتکست نیمه منطبق شامل کلید واژه های مختلف دیگر و بخشی از” انکرتکست” هدف در برگه لینک شده است. مثل دوچرخه های جدید برای دوچرخه های 2019

3. انکرتکست برند (دارای نام تجاری) Branded

این انکرتکست، در خود یک نام تجاری هم دارد، مثلا اسفندیار با کلمه فروشگاه سهراب به محصول دوچرخه های 2019 سهراب لینک می دهد. سهراب، انکرتکست برند است، چون نام فروشگاه یا نام سایت مقصد سهراب است.

4. انکرتکست بی پوست (آدرس ها) Naked link

وقتی اسفندیار، میگوید به لینک 2019-sohrab-store.ir/bicycle بروید و آدرس دقیق همان محصول را همانطور به شکل URL خالص نوشته، یک انکرتکست بی پوست استفاده کرده است.
به این انکرتکست نام های دیگری هم در روایت ها نسبت داده شده: لخت، خالص، خالی ،URL، آدرس ،عریان و شاید هم واژه های دیگری در وب سایت های پارسی ببینید، پس اصلا تعجبی نکنید.

5. انکرتکست های معمول (متداول) Generic

این انکرتکست ها معمولا برای کاربران مشخص می کنند کجا کلیک کنند و در اصل معنی خاصی ندارند ،مثلا میگوییم برای ورود به فروشگاه سهراب کلیک کنید
عبارت هایی دیگری چون “روی این لینک کلیک کنید، نویسنده این کتاب، ورود، ثبت نام، اینجا را کلیک کنید، در این سایت” و… همگی از انکرتکست های متداول هستند.

6. تصاویر دارای لینک Images

اسفندیار میتواند در وبلاگش، تصویر یک دوچرخه (یا تصویر دوچرخه سهراب) را قرار دهد و آن را مستقیما لینک کند به برگه محصول در فروشگاه سهراب.
تصاویر دو ویژگی دارد:

1. لینک

2. متن جایگزین

تصاویری که دارای لینک هستند، متن جایگزینشان دوباره بعنوان انکرتکست بررسی می شود، پس همان انواع انکرتکست ها اینجا دوباره تکرار می شوند. اما تصاویر در لینک سازی هیچ وقت به اندازه انکرتکست ها ارزش گذاری نمیشوند.

نکات جالبی در انکرتکست وجود دارند که هیچ وقت به شما نگفته اند. اینجا آنها را با شما در میان میگذارم:


هر 2 لینک “دوچرخه” و”گربه” به یک آدرس لینک داده اند، گوگل فقط یکی را میبیند. پس تکرار یک آدرس در یک برگه برای رتبه گرفتن کاربردی ندارد (بدون توجه به کلمات استفاده شده و بدون توجه به تعداد تکرار آدرس لینک) و گوگل فقط انکرتکست اولی یعنی” دوچرخه” را در نظر میگیرد. جایگاه های لینک ها درون یک برگه (یا کل وب سایت) از بالا به پایین ترتیب گذاری می شوند.


در مقاله اسفندیار، کلمه”دوچرخه” به یک آدرس در فروشگاه سهراب 2 بار لینک داده شده، اما اینکار فایده ای ندارد و گوگل فقط “دوچرخه” اولی یعنی سبز را در نظر میگیرد و کاری به دومی (و ده کلمه تکرار شده بعدی که همه به یک آدرس اشاره دارند) ندارد.


اسفندیار در مقاله خودش به بررسی دوچرخه ها پرداخته و با 1 کلمه یکسان، به دو مقاله در دیگر وب سایت ها میدهد (فرقی نمیکند دو وب سایت باشد، چند وب سایت باشد یا هر دویشان دو برگه یا محصول در وب سایت سهراب باشند)، زمانی که انکرتکست ها یکسان باشند، گوگل در اینکه کدام را برای لینک دهی در نظر بگیرد گیج می شود! پس همان کار قبلی را در انجام میدهد و سراغ اولین انکرتکست می رود.
انکرتکست اولی به فروشگاه سهراب لینک داده شده، پس تمام انکرتکست های مشابه را که لینک های دیگری دارد فاکتور می گیرد و آنها را نادیده میگیرد. پس عملا لینکی که به فروشگاه بهرام داده شده ارزشی ندارد.

بررسی لینک سازی درون سایت

به وب سایت خودتان بروید، لینک های درون مقاله ها، برگه محصولات و … را بررسی کنید و ببینید اگر یک آدرس را بیشتر از یکبار لینک داده اید، لینک اولی را نگه داری کنید و لینک بقیه انکرتکست ها را پاک کنید.
اگر دیدید که چند آدرس را با انکرتکست های مشابه لینک داده اید، کلمات انکرتکست ها را عوض کنید تا سایت شما صدمه ای نبیند.