کلمه “محتوا پادشاه است” به انگلیسی: ”content is king“ باعث شده همهمه و شایعات زیادی بین بازاریاب های آنلاین ایجاد کرده شود. وقتی بحث در مورد درستی یا نادرستی کلمه “بازاریابی محتوایی” در اینترنت بالا گرفته بود، موضوع اصلی این بود که فرق محتوا و بازاریابی آن با شکل های مختلف دیگر بازاریابی اینترنتی (مثل شبکه های اجتماعی و سئو) دقیقا چیست؟ اما با این حال همه این بازاریابی ها به واسطه محتوا صورت می گرفت و در واقع محتوا محور اصلی بازاریابی بود!
کمی به آن فکر کنید
چون بدون محتوا، هسته اصلی سایت چیزی نخواهد بود که بتوان بهینه سازی برای موتورهای جستجو (سئو) را روی آن انجام داد. اطلاعاتی که (همان محتوا) وبمستر ها به پست های سایت خود اضافه میکنند به موتورهای جستجو کمک میکنند، محتوایی که ایندکس کرده اند را (از زاویه های مختلف) هم درک کنند. هر لینکی که توسط هر شخصی پیدا می شود و روی آن کلیک می شود به بخشی از یک محتوا مربوط می شود و کلمه کلیدی جستجو شده توسط مردم در موتور جستجو باز هم میخواهد مردم را به محتوا برساند! چون محتوا پاسخ پرسش های ما را در خود دارد!
هر ایمیل یا توئیتی که میزنید، برگه های کاغذی که میخوانید، توضیحات محصولات در فروشگاه، همه و همه مثالی از محتوا هستند، و به نظر می رسد یکی از بهترین راه های توضیح اینکه “محتوا دقیقا چه چیزی با خود به همراه دارد؟” را باید در نقل قول زیر مشاهده کرد:
محتوا نه چیزیست که ما “می نویسیم تا رتبه بهتری در گوگل بگیریم” نه “اینفوگرافیک و نمودارها “هستند، محتوا هر چیزی است که میتواند یک پیغام به مخاطب ارسال کند، حال پیام هر چه که می خواهد باشد.
Lan Lurie, CEO, Portent Inc
چرا محتوا برای گوگل مهم است؟
این یک موضوع تکراری است و قبلا در مورد آن صحبت شده و البته آنقدر پاسخ آن روشن است که نیازی به توضیح اضافه ندارد، بنابراین یک پاسخ ساده می نیوسیم: مردم دنبال اطلاعات هستند و در گوگل جستجو می کنند تا به آن دست پیدا کنند. مسلم است ما همیشه به دنبال “بهترین / با کیفیت ترین / برترین / کاربردی ترین و… ” که ترین هستند، جستجو می کنیم. گوگل هم معیارهای زیادی دارد که میخواهد از آن استفاده کند تا مشخص شود کدام محتوا در اینترنت “بهترین / با کیفیت ترین / برترین / کاربردی ترین و “… ترین است سپس آن را برای کاربرانش پیشنهاد دهد.
یک داستان جالب توجه در مورد اهمیت محتوا اینست: وقتی از یک شهروند آمریکایی پرسیدند چرا از گوگل استفاده میکنید، پاسخ داد “گوگل جواب درستی به من تحویل می دهد”
روزانه 5 میلیارد جستجو در گوگل صورت میگیرد، و همین رقم 5 میلیارد کافیست تا به این نکته پی ببریم که ارزش کار گوگل چقدر است! از طرفی اینطور میتوانیم به این قضیه نگاه کنیم که میلیون ها کاربر میتوانند سهم سایت ما باشند و به مشتری ما تبدیل شوند. این یعنی یک سایت میتواند فقط در یک روز کاری، برابر با تمام فروشگاه های یک خیابان بزرگ در طول یک سالشان، محصول به فروش برساند!
هر چند که تمایلاتی اخلاقی پشت نتایج جستجو وجود دارد! ولی واقعا گوگل در تلاش است به نوعی نتایج با کیفیتی به کاربرانش بدهد.
چرا محتوا برای کاربران مهم است؟
محتوا برای کاربران مهم است چون آنها میخواهند به بهترین نتیجه ممکن دست پیدا کنند، کارشان را راه بیاندازند و نیازشان را برطرف کنند. محتوای کامل میتواند برای کاربران مشخص کند چه چیزی خوب است، چه چیزی کاربردی است و خلاصه، این اطلاعات است که برای کاربران مهم است پس به دنبال آن جستجو می کنند. البته مهمتر از حجم اطلاعات اینست که آن اطلاعات(محتوا) چقدر میتواند مشکل کاربر را حل کند. بنابراین محتوایی که کامل است و برای کاربر کاربرد دارد، مشکل گشاست و راه حل عرضه می کند، به عنوان یک محتوای با کیفیت در نظر گرفته می شود و کاربران دنبال کیفیت های بیشتر هستند.
چرا داشتن محتوا برای سایت ضروری است؟
همانطور که عرض کردم کاربران به دنبال اطلاعات (شامل فایل، نوشته، تحقیقات، دانشنامه، فرهنگ لغات، شعر، آهنگ، فیلم، کتاب، نرم افزار، تصاویر، صدا و …) هستند. این اطلاعات وقتی در سایت باشند توسط گوگل به کاربران پیشنهاد می شود. در واقع شما اینطور در نظر بگیرید که شخصی از یک پیرمرد آدرس خانه های قدیمی را میگیرد، به نظر شما خانه های آپارتمانی توسط پیرمرد به آن شخص پیشنهاد می شوند؟ قطعا تنها خانه های قدیمی پیشنهاد می شوند و به همین شکل کاربران پاسخ پرسش هایشان را از گوگل میخواهند و گوگل بهترین پاسخ ها را پیدا می کند! و این پاسخ ها با توجه به کیفیت (در بخش “چرا محتوا برای کاربران مهم است” توضیح داده شد) محتوا توسط گوگل رتبه بندی می شوند و پاسخ پرسش ما اینجاست: داشتن محتوا برای سایت ضروری است چون گوگل میخواهد آن (سایت / محتوا) را به کاربران خود پیشنهاد کند!
پس برای اینکه توسط گوگل به کاربران (جستجو کننده) پیشنهاد شوید، باید محتوا تولید کنید. اما هدف های استفاده از محتوا میتواند متفاوت باشد که در مراحل بعدی با آن آشنا خواهید شد.
چرا محتوا مهم ترین مسئله در اینترنت محسوب می شود؟
اصل موضوع هم همین است، محتوا اطلاعاتی است که کاربران از آنها برای فهمیدن و درک کردن استفاده می کنند. یک ویدیوی آموزشی نگاه میکنند، فرمول های ریاضیات و فیزیک را حل می کنند، به تصاویر بناهای قدیمی نگاه می کنند و همه این کارهاست که به کاربران اطلاعات میدهد، پس این اطلاعات مهم ترین مسئله در اینترنت هستند و هرچه کامل تر، جامع تر، بهتر، خوب تر و با کیفیت تر باشند توسط گوگل بیشتر مورد توجه قرار میگیرند و چون گوگل کاربران زیادی دارد (روزانه 5 میلیارد)، میخواهیم کاربرانش را به سایت ما (رایگان) ارسال کند و با سئو میخواهیم این کار را ممکن کنیم. بنابراین برای بخشی از کار خود محتوا تولید میکنیم.
تولید محتوا چیست؟
به تمام فرایندهایی که طی آن اطلاعات ما پیرامون یک موضوع مشخص جمع آوری، مرتب و سپس منتشر می شود تولید محتوا می گویند.
محتوا چند مرحله ساده دارد:
1. ایده تولید محتوا
2. منابع
3. نوشتن نسخه اولیه
4. ویرایش محتوا
5. اضافه کردن رسانه ها و…
6. بهینه سازی پیرامون کلمه کلیدی
7. ویرایش نهایی
8. انتخاب نام محتوا، آدرس و…
9. انتشار
محتوا مثل نویسندگی یا تولید کردن یک ویدیو با جلوه های ویژه، بر اساس مهارتی که تولید کننده (ها) دارد سطح بندی می شوند و انواع و اقسام مختلفی دارند. البته خود فرایند تولید محتوا در کنار دیگر مراحلی قرار داده می شود که طی آن یک محتوای مفید تولید شده، به دست مخاطب می رسد و وی را به مشتری تبدیل می کند. در واقع شاید اصلی ترین هدف کاربر همین نکته است. برای اینکه درآمد یک شرکت افزایش پیدا کند یا مشکلاتش را حل کند، کاربرانش را راضی نگه دارد، کارمندانش را آموزش دهد، مخاطبینش را حفظ کند و… تولید محتوای خود را به صورت انبوه آغاز می کند.
برای مطالعه بیشتر در باب این موضوع، می توانید مقاله کامل تولید محتوا چیست را مطالعه کنید.
تولید محتوای انبوه چیست؟
مجموعه ای گسترده از محتوا که موضوعات گسترده ای را پوشش می دهند، برای هدف های یک گروه، سایت، سازمان، شرکت و … تولید می شوند، تا هدف های مشخص شده ای را به دست بیاورند، که همانطور که عرض کردیم میتواند افزایش ترافیک سایت، جذب مخاطب جدید، آموزش مشتری و … باشد. همانطور که به تولید کننده های روزنامه نشریه گفته می شود، تولید کنندگان محتوا بخشی از سایت خود را که به تولید محتوا اختصاص میدهند که آن را بلاگ یا مجله سایت می گویند.
مجله یا بلاگ چیست؟
بلاگ بخشی از یک سایت است که به عنوان مرکز اصلی تولید محتوای سایت شناخته شده و برای کاربران و گوگل به عنوان مجله سایت در نظر گرفته شده و از آن استفاده می شود. هدف اصلی بلاگ میتواند جذب کاربر یا آموزش و… باشد. مثلا شرکت هایی مثل دیجی استایل که رقیب سایت فرضی ما بود (برای مطالعه موردی به این لینک مراجعه کنید)، برای اینکه کاربران بیشتری را جذب سایت کند یک مجله در مورد استفاده از لباس و خبرهای مدلینگ روز و… را در آن قرار میداد تا کاربرانی که به لباس علاقمند هستند را جذب کند.
طراحی یک مجله برای سایت کار آسانی است و یک وبمستر به راحتی میتواند یک بخش یا دسته بندی برای بلاگ سایت خود بسازد و محتوا را در آن منتشر کند. اکنون که یک سایت مجله مخصوص به خودش را دارد آماده است تا بازاریابی یا مارکتینگ مورد نظر خودش را به وسیله محتوا انجام دهد که اصطلاحا به آن “بازاریابی محتوایی Content Marketing” گفته می شود.
بازاریابی محتوایی چیست؟
بازاریابی محتوایی یا کانتنت مارکتینگ Content Marketing کاربرد یک محتوا – با هر گونه استفاده از آن – است که به اهداف بازاریابی کسب و کار شما کمک میکند. ما با بازاریابی محتوا و سئو سایت توانستیم آن را به رتبه اول گوگل برسانیم و به هدف بازاریابی محتوایی خود رسیدیم. بنابراین بازاریابی محتوایی میتواند افزایش پتانسیل یک شرکت، کسب بیشتر مشتری، نگه داری مشتری ،ترویج برند یا محصول یک کسب و کار یا هر چیز دیگری باشد. ما میخواهیم از طریق این آموزش، سراغ محبوب ترین و تاثیر گذار ترین راه های انجام این موارد برویم.
نکته: بازاریابی محتوا زیرشاخه ای از بازاریابی محتوایی است.
بازاریابی محتوا چطور میتواند به کسب و کار شما کمک کند؟
جلب توجه و افکار مردم و راضی کردن مشتری در مورد فکر کردن به محصولات و کسب و کار ما بسیار خوشایند است. اما یکی از دلایلی که شرکت ها نمیتوانند یا نمیخواهند از منابعی که در اختیار دارند برای بازاریابی محتوا استفاده کنند، اینست که آنها واقعا نمیدانند بازاریابی محتوا چطور به کسب و کارشان کمک میکند!
• احترام و اعتبار در صنعت به کمک محتوا؛ تا بحال دقت کرده اید چرا برخی از مردم به جای بامیلو یا سایت های دیگر فقط در مورد دیجی کالا صحبت می کنند؟ اگر صحبت از نقد و بررسی باشد، صحبت از واردات کالای جدید باشد، صحبت از بررسی نوسان قیمت و… باشد، مردم فقط دیجی کالا را انتخاب می کنند، چون این شرکت برای محتوایی که در سایت منتشر می کند بیشتر از رقیب ها اهمیت میدهد، همین که کاربران دیجی کالا را انتخاب می کنند به خاطر محتواست، به خاطر اینکه آنها سعی در تولید محتوای داشته اند این اعتبار برای شرکت به وجود آمده است.
• ترافیک سایت و رابطه آن با محتوا؛ دیجی کالا از نظر بازدید سایت در کشور رتبه سوم را به خود اختصاص داده و تنها به خاطر اینست که محتوا باعث شده مردم برای کسب اطلاعات و شناخت و بررسی محصولات به این سایت سر بزنند. بله محصولات و متنی که برای بررسی محصول نوشته می شود، اطلاعات و ویژگی هایی که یک محصول دارد و … همه محتوا هستند و این محتوا باعث شده روزانه چند میلیون کاربر این سایت را بازدید کرده و با یک حساب سرانگشتی متوجه درآمد میلیاردی این شرکت در یک روز کاری خواهید شد. ترافیک چنین حجمی از درآمدزایی را برای هر سایتی به ارمغان می آورد. سایت آپارات یا ورزش 3 ماهانه چند میلیارد پول تبلیغات دریافت می کنند؛ چون سایت دوم و چهارم کشور هستند. بنابراین محتوا میتواند ترافیک سایت را افزایش دهد و ترافیک بیشتر پولسازی بیشتری بهم همراه دارد.
• افزایش فروش با کمک بازاریابی محتوا؛ با جذب بازدید کننده و کاربرانی که در اینترنت به دنبال اطلاعات جستجو می کنند، میتوان آنها را به سایت خود جذب کرد، کاربر تا اینجا همچون ماهی به طعمه ماهیگیری شما قلاب شده و شما باید در جذب کامل آنها به سمت خود هوشیار باشید. با جذب کاربران به صورت دوستانه آنها همچنین از احترامی که برای شما قائل هستند نزد دیگران هم صحبت خواهند کرد. این اعتبار به شما کمک می کند کاربران تبدیل به مخاطب شما شده و از یک رهگذر تبدیل به یک بیننده برای نمایش شما باشند. اکنون که آنها بیننده نمایش شما هستند میتوانید آنها با تبدیل به مشتری کنید. در واقع هر چه میزان کاربران بیشتر باشد، به طور مستقیم میزان مخاطب و میزان مشتری نیز افزایش بیشتر خواهد بود. این به شما بستگی دارد چه درصدی از مخاطبین را به مشتری تبدیل کنید!
• رقابت با رقیب ها به کمک بازاریابی محتوا؛ همانطور که گفتیم مسئله اصلی کسب ترافیک(رتبه یک گوگل) است و محتوا مهم ترین نقش ممکن را ایفا می کند. با محتوای انبوه ظرف مدت بسیار کوتاهی میتوانید از سایت خود یک برند معتبر بسازید. مثل سایت چطور که با تولید محتوای انبوه خیلی سریع ترافیک سایت را افزایش داده و با بزرگ ترین تولید کنندگان محتوا و سایت های خبری و آموزشی و تفریحی به رقابت پرداخت. اکنون سایت چطور یک برند پرقدرت است که محتوای آن مخاطبین بسیار زیادی دارد و زمان آن فرا رسیده از این مخاطبین مشتری بسازد. چطور تصمیم گرفته کتاب های آموزشی تولید کند، مقالات حرفه ای منتشر کند و در ازای اشتراک آنها را برای کاربران منتشر کند. این یک چرخه رقابت با رقیب است که چطور آن را پیاده کرده و اکنون در شرف گذار از مرحله تبدیل مخاطب به مشتری است. در واقع چطور اکنون مخاطبین زیادی که دارد را به مشتری تبدیل می کند.
همچنین سایت چطور توانسته در ترافیک سایت با رقیب های زیادی رقابت کرده و در گوگل اقتدار خوبی کسب کند و رتبه های سایت خود را در جستجوهای مربوط به زمینه خودش افزایش دهد .
پس محتوا میتواند به شما کمک کند رقیب های خود را محو کنید.
یک مثال ساده دیگر آن اینست که دو سایت بسیار کوچک در زمینه فروش عینک رقابت می کنند، هر دو سایت به یک اندازه محصول، کارمند و کاربر دارند. اما یکی از سایت ها دست به تولید محتوا میزند، شما کدام را برنده می دانید؟ مشخص است که سایتی که محتوا تولید می کند نه تنها در جستجوی عینک بلکه در دیگر جستجوهای مربوط به عینک و … هم در گوگل رتبه کسب می کند و همین روند رفته رفته باعث می شود محتوا اثر خودش را نشان دهد و به سایت کمک کند رقیب هایش را از گوگل محو کند.
استراتژی محتوا / بازاریابی محتوا
یکی از تفاوت ها یا شاید بگویم سردرگمی های کاربران ما اینست که آنها نمیدانند بازاریابی محتوا و استراتژی محتوا چیست؟
در واقع بازاریابی محتوا
برنامه ای تاکتیکی و فنی است که هدف آن استفاده از محتوا به عنوان وسیله ای برای ایجاد ارتباط بین محصول شرکت و مشتری باشد.
و در مقابل، استراتژی محتوا یک چشم انداز و برنامه کلی برای استفاده از بازاریابی محتوا و اندازه گیری های مربوط به آن است. یعنی اگر محتوا را به یک میوه تشبیه کنیم که میخواهیم به دست مصرف کننده برسد، در این مسیر، اینکه چه کارهایی برای ترویج میوه، برای بهتر کردن میوه ،برای برداشت میوه و … انجام میدهیم، بازاریابی محتوا هستند و استراتژی ما در اینجا اینست که میخواهیم چقدر میوه برداشت کنیم، میوه ها در چه زمانی و تا چقدر رشد کنند، چه چیزهایی برای میوه و رشد آن نیاز داریم، اصلا چه میوه ای میخواهیم پرورش دهیم و روش پرورش آن چطور باشد! این موارد اگر چه به نظر شبیه به بازاریابی محتوا هستند ولی فقط شبیه هستند اما با هم تفاوت های اساسی دارند.
استراتژی محتوا چرا مهم است؟
یکی از نقاط قوت هر کسب و کاری در ترویج محتوا اینست که آنها برنامه مشخصی (استراتژی) برای استفاده از محتوا (بازاریابی) دارند. هر کسب و کاری که میداند بازاریابی محتوای خود را به کدام سمت می کشاند میتواند موفق باشد .
استراتژی محتوا مهم است چون مشخص می کند شما چطور مراحل انجام یک کار را انجام دهید، چون هدف را برای شما مشخص می کند، مخاطب و مصرف کننده را مشخص می کند، اعضا، مراحل، رهبری و نیازمندی ها را مشخص می کند و در نهایت به شما کمک می کند در یک بازی رایانه ای یک نقشه جنگ داشته باشید.
به هر حال، بهترین نکته در مورد استراتژی اینست که نقشه راه شماست و بازاریابی محتوا ابزارهای شما هستند که به شما در پیشرفت کمک می کنند. بنابراین بازاریابی محتوای سایت شما در مسئله استراتژی محتوای سایت شما قرار میگیرد.
بازاریابی محتوا چرا مهم است؟
با وجود برنامه ای که یک کسب و کار برای محتوای خود دارد همیشه نمیتواند بازخورد مورد نیازش را از آن کسب کند. بنابراین باید استفاده از محتوا و هدفی که دنبال می کند را به وسیله بازاریابی محتوا پیاده کند.
بازاریابی محتوا کمک می کند آنچه که هدف نهایی محتواست به شکلی بسیار ساده تر قابل دستیابی باشد.
در واقع بازاریابی محتوا بسیار مهم است چون کمک می کند کسب و کار با محتوای خود به سطح بسیار بهتری از مشتری مداری، جذب مخاطب، پول سازی، درآمدزایی و … برسد. به همین دلیل بازاریابی محتوا مهم است. اگر برای شما مهم نیست مخاطبین چه میخواهند، اگر اهمیتی به بازار مورد نظرتان نمی دهد اصلا چرا میخواهید کار کنید، بالاخره لازمه هر کاری ارائه اطلاعات در مورد آن کار است. وقتی به یک بنگاه املاکی می روید انتظار دارید در مورد ملک درخواستی شما تمام اطلاعات به شما تقدیم شود، شما هیچ وقت یک املاکی ناشنوا و بی زبان را نمی بینید چون املاکی باید صحبت کند، اطلاعات ارائه کند و شما را قانع کند ملک خوب است!
پس شما باید به فکر بازاریابی محتوا محور باشید و از آن استفاده کنید تا بتوانید به درآمد برسید ،مشتریان جدید به دست بیاورید، یا اعتبار شرکت خود را گسترش دهید و…
برای شروع بازاریابی محتوای سایت شما نیاز به موارد متعددی دارید که در زیر فهرست شده اند:
1. تیم تولید محتوا
2. شناخت روش های تولید محتوا
3. استراتژی محتوا
4. تولید محتوا
5. روش های ترویج محتوا
6. روش های بهینه سازی محتوا