هنگامیکه یک کلمه را در گوگل جستجو میکنید، یک لیست از نتایج در صفحات به شما نمایش داده میشود. به این صفحات سرپس (SERPs) یا (صفحات نتایج موتور جستجو) میگویند. اگر شما صاحب یک سایت باشید و سایت شما در صفحه اول SERPs قابل مشاهده نباشد پس باید سایت خود را برای موتورهای جستجو بهینه سازی کنید. اینجاست که سئو (SEO) یا بهینه سازی موتور جستجوگر مطرح میشود و برای بسیاری از افراد این سوال پیش میآید که در واقع سئو چیست و چگونه انجام میشود.
به بیان ساده سئو به تمامی اقداماتی گفته میشود که باید بر روی سایت شما انجام گیرد تا رتبهی سایت شما بهتر شود. بخشی از حیاتیترین اقداماتی که باید در سایت خود پیاده کنید شامل طراحی بهینه سایت، استراتژی صحیح محتوا و تولید محتوا ارزشمند میباشد که جز اساسیترین موارد در بهینهسازی یک سایت میباشند.
هدف از بهینه سازی موتورهای جستجو یعنی چیزی به اسم سایت (و … که در مورد آن صحبت می کنیم) را برای پیدا شدن و دیده شدن توسط موتور جستجو (معمولا گوگل و بینگ) آماده کند. این بهینه سازی مثل سرویس و نگهداری ماشین است. فردی که صاحب اتومبیل باشد باید آن را نگهداری کند، هر هفته و هر ماه برای سرویس آن به تعمیرگاه و مکانیکی برود، نزد متخصص معاینه فنی انجام دهد و هر از گاهی ماشینش را به کارواش و… هم ببرد. پس سئو یک مکانیکی یا کلینیک پزشکی محسوب می شود که به بهتر شدن سایت کمک می کند.
این دقیقا همان کاری است که شما می خواهید انجام دهید. چیزی که می خواهید برای موتورهای جستجو بهینه سازی شود را نزد یک متخصص بهینه سازی (سئو کار) می برید و کارهای روی آن را انجام می دهید. اینجا قرار است شما با تمام روش های مکانیکی ماشین تان یعنی بهینه سازی سایت آشنا شوید، این مسئله را به خوبی درک کرده و از آن روی سایت خود استفاده کنید.
سئو یا SEO یعنی چی؟
این اصطلاح، کوتاه شدهی عبارت Search Engine Optimization یا همان بهینهسازی موتور جستجو به حساب میآید که اگر حرف اول هر کلمه را بهم بچسبانیم، مشخصا واژهی SEO حاصل میشود و در زبان فارسی نیز به آن بهینه سازی موتور جستجو و یا به طور اختصار سئو میگوییم. اکنون میتوانید به کسی که از شما میپرسد سئو چیست از لحاظ معنایی پاسخ دهید اما در ادامه کمی دقیقتر آن را بررسی میکنیم.
بهینه سازی برای موتورهای جستجو، به مجموعهای از تاکتیکها و دستورالعملها گفته میشود که اگر بهدرستی انجام شوند منجر به بهتر شدن جایگاه سایت در موتورهای جستجو (به خصوص گوگل) و افزایش بازدید سایت و هدایت ترافیک بیشتر میشوند.
بیایید تعریف سئو را از نگاه جهانی و ایرانی بدانیم
تعریف سئو از نگاه جهانی و تفاوت آن با نگاه ایرانی
چون باز کردن این موضوع کمی زمان بر بود، بنابراین ما تصمیم گرفتیم سری آموزشی آماده کنیم که در آن سیر تا پیاز سئو را آموزش ببینید، آن را در سری آموزشی سئو مارکتینگ بخوانید.
سئو از نگاه جهانی یعنی استفاده از استانداردهای مورد علاقه موتور جستجو برای بهتر کردن کیفیت یک سایت. برای شناخت این استانداردها باید موتورهای جستجو را بشناسید و روش کار آنها را درک کنید. برای این منظور می توانید در وبلاگ آیجیتالی مقالات زیادی را بخوانید. (البته منظور از نگاه جهانی شاید بیشتر از همه دنیا، آمریکاست چون اولین بار اینترنت و همینطور موتورهای جستجو از آمریکا شروع به کار کردند).
کیفیت سایت از نظر موتور جستجو سنجیده می شود و استاندارد مورد علاقه موتور جستجو همان فاکتورهای این موتورها هستند که در مقاله ای کاملا آن را (فاکتورهای جستجوی گوگل) مورد بررسی قرار داده ایم.
سئو از نگاه ایرانی مثل تعریف صف مردمی است. هر کسی هر کاری انجام می دهد تا بلکه به اول صف برسد و اصلا هیچ گونه حقوقی برای همدیگر (در حداقلِ موارد) قائل نمی شوند. از این رو سئو از نگاه ایرانی صرفا تکرار کارهایی است که مشخص شده باعث رتبه گرفتن می شوند. که از نمونه آنها خرید بک لینک (با آن آشنا می شوید) و همینطور خرید بازدید و ترافیک (با آن آشنا می شوید) است که باعث می شوند سایت به رتبه اول گوگل برسد (و اصلا به مفید بودن این ترافیک اهمیتی نمی دهند).
بنابراین وقتش رسیده ما هم به عنوان یک ایرانی نگاهمان را دوباره بررسی کنیم و اصول درست را در دستور کار خود قرار دهیم. وقتش رسیده همگام با تفکر جهانی قدم برداریم و هر چیزی را به شکل درست و در جای خود استفاده کنیم. اینجا هستید تا این استاندارد ها را یاد بگیرید.
بنابراین بهتر است کار خود را شروع کنید.
اما بگذارید یک راز را با شما در میان بگذارم: توقف بیجا مانع کسب است
منظورم از توقف بی جا مانع کسب است یعنی شما هیچ وقت به ترافیک زیاد نیاز ندارید همان طور که به صف طولانی جلوی مغازه نیاز ندارید. شما به ترافیک درست نیاز دارید، پس کسانی باید صف مغازه شما را پر کنند که دست کم یک خرید می کنند.
امیدوارم این راز ذهنتان را برای سئو آماده کرده باشد.
موتور جستجو دیگر چیست؟
موتورهای جستجو به وب سایتهایی گفته میشود که محتویات دیگر سایتها را طبقهبندی میکنند؛ بنابراین طبیعی است هر سایتی که محتوای کاملتر و درستتری داشته باشد را در رتبههای برتر نشان میدهند. در واقع موتورهای جستجو یک اصولی را برای سایتها و محتواها در نظر میگیرند و ابزارهای بسیاری نیز به سایتها برای هماهنگ شدن با موتور جستجو کمک میکنند که در نهایت باعث میشود در میزان ارزشمندی محتواها یک رقابت ایجاد شود. سایتی که به بهترین شکل در طراحی بهینه شده باشد و محتوای ارزشمند داشته باشد، توسط موتورهای جستجو در رتبههای برتر قرار میگیرند و در اصل کار موتور جستجو این است که این موارد را شناسایی کند.
چرا موتور جستجوی گوگل بهترین موتور جستجو است؟
بدون شک با نام گوگل غریبه نیستید؛ این موتور جستجو که به عنوان پربازدیدترین سایت دنیا همواره از آن یاد میشود، ماهانه بیش از 1.6 میلیارد کاربر را به سمت خود جذب میکند. از طرفی دیگر، شاید جالب باشد که بدانید بیش از 70 درصد ورودی سایتها از طریق موتورهای جستجو، مربوط به Google است. بعد از گوگل، وب سایت بینگ در رتبهی دوم قرار دارد که سهم آن بهطور میانگین، تنها 7 درصد است. بنابراین باید طراحی سایت و استراتژی تولید محتوا شما در راستای خواستههای گوگل باشد!
بدون شک این موتور جستجو قدرتمندترین بوده و به همین علت بیشتر اصول و مبانی سئو در جهت موفقیت یک وب سایت در نتیجهی جستجوی گوگل قرار دارد. پس باید بدانید که برای به موفقیت رساندن کسب و کار اینترنتی خود نیاز دارید تا به صفحهی اول جستجوی گوگل و سپس به لینکهای بالاتر برسید.
اهمیت سئو چیست به چه دلیل ارزشمند است؟
روز به روز به تعداد کاربرانی که از طریق گوگل نیازهایشان را جست و جو می کنند، اضافه میشود. بر اساس آمار رسمی سایت گوگل روزانه بیش از 3.5 میلیارد سرچ در گوگل انجام میشود. حالا راحت میتوانیم درک کنیم که چرا بیل گیتس میگوید که:
اگر کسب و کار شما در اینترنت حضور ندارد، به زودی از صحنۀ روزگار حذف خواهید شد.
پس کاربران (مشتریان بالقوۀ شما) به گوگل اعتماد زیادی دارند. حالا اجازه دهید ادامه این بحث را با یک مثال برایتان پیش ببرم؛
تصور کنید شما یک فروشگاه اینترنتی موبایل دارید. با ابزارهای مربوط به آمار جستجوی هر عبارت در گوگل متوجه میشویم مردم با عبارتهای مختلفی روزانه حدود ۸ هزار بار برای «خرید موبایل» یا عبارتهای مشابه جستجو میکنند.
این آمار عالی است؛ یعنی ماهانه 8000 نفر قصد خرید موبایل دارند و در اینترنت به دنبال جایی برای خرید موبایل میگردند.
حالا یک سوال: شما وقتی برای چیزی در گوگل جستجو میکنید جواب سوال یا نیاز خود را کجا پیدا میکنید؟ خیلی کم پیش میآید چیزی که دنبالش هستیم را در نتایج اول یا نهایتاً در صفحه اول پیدا نکنیم.
پس اگر سایت شما در صفحات سوم، چهارم (و بالاتر) نتایج جستجو باشد، به ندرت کسی میتواند شما را پیدا کند یا اصلاً از وجود وبسایت شما مطلع شود. در حقیقت شما ۸ هزار مشتری بالقوه که مستقیما به دنبال شما بودهاند را از دست دادهاید.
بد نیست بدانید:
- بیشتر کاربران موتورهای جستجو به احتمالزیاد بر روی یکی از 5 پیشنهاد اول در صفحه نتایج (SERPS) کلیک میکنند.
- کاربرانی که از طریق گوگل وارد سایت شما میشوند مشتریان و کاربران واقعی شما هستند زیرا با کلمه کلیدی مربوط به کسبوکارتان وارد سایت شما شدهاند.
- سئوی سایت ارزان است؛ درواقع اگر شما خودتان سئو سایتتان را به عهده داشته باشید هزینهی چندانی برای شما نخواهد داشت.
- اگر شما در موتورهای جستجو در موقعیتهای بالا قرار داشته باشید، اعتماد کاربران به وبسایت شما بیشتر میشود.
- تعداد افرادی که وبسایت شما را با جستجو در گوگل یا یاهو پیدا میکنند خیلی بیشتر از شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام، تلگرام، توییتر و دیگر کانالهای رسانههای اجتماعی است.
- اگر دو وبسایت مختلف یکچیز یکسان را به فروش برسانند، سایتی که برای موتورهای جستجو بهینهسازی شده است و سئو مناسبی دارد، بازدیدکننده بیشتری به دست میآورد و درنتیجه فروش بیشتری نیز خواهد داشت و اینجا به طور کامل درک خواهید کرد مفهوم سئو چیست و با چه هدفی انجام میگیرد.
سئو فرآیندی است که به گوگل کمک میکند تا سایت شما را شناسایی کرده، زمینه فعالیت شما را بفهمد و بر اساس کلمات کلیدی مرتبط مثلا همین خرید موبایل سایت شما را در صدر نتایج جستجو نشان دهد. در حقیقت سئو به افزایش بازدید سایت شما کمک ویژهای میکند.
البته اینجا لازم است که به نکتهای اشاره کنم. درست است که گوگل یک موتور جستجو است و واژۀ موتور هیچ ویژگی انسانی را به یاد آدم نمیآورد. اما گوگل آنقدرها هم موتور نیست. یعنی آدمها نمیگذارند که موتور باشد و بر اساس فاکتورهای صرفا مکانیکی و ماشینی سایتها را رتبه بندی کند.
در حال حاضر هوش مصنوعی است که نتایج را رتبهبندی میکند. این یک خبر خوب برای آنهایی است که کارشان درست است و یک خبر بد برای آنهایی که دنبال دور زدن گوگل هستند. چرایی این حرف را در ادامه متوجه خواهید شد.
چگونه شماره یک در صفحه نتایج گوگل باشیم؟
لازمه یک سئوی هدفمند و موثر رعایت سه بخش کلی در مراحل انجام این کار می باشد:
- سئو فنی یا تکنیکال سئو (Technical SEO)
- سئو داخلی یا آنپیج سئو (Onpage SEO)
- سئو خارجی یا آفپیج سئو (Offpage SEO)
که در ادامه به انحصار مراحل انجام هر کدام را به طور کلی و با جزئیات کامل توضیح می دهیم.
تکنیکال سئو Technical Seo چیست؟
منظور از Technical Seo (سئوی تکنیکال) بهبود جنبههای فنی و تکنیکی یک وب سایت به منظور افزایش رتبه صفحات آن در موتورهای جستجو است. ارکان تکنیکال سئو، قابل فهم ساختن هرچه تمامتر محتوای یک وب سایت برای موتور جستجو و نیز سریع و آسان کردن فرآیند بررسی آن است. به بیان دیگر، با استفاده از سئوی تکنیکال، به موتورهای جستجو کمک میکنید تا راحتتر به وب سایت شما دسترسی پیدا کرده و آن را بررسی و تجزیه و تحلیل کنند. دلیل نامگذاری تکنیکال سئو یا سئوی فنی این است که، در اصل این نوع سئو هیچ ارتباطی با محتوای وب سایت شما ندارد و هدف اصلی آن بهینه سازی زیربنا و زیرساخت وب سایت شماست.
سئوی داخلی On Page Seo چیست؟
On Page Seo (سئوی داخل صفحات) فرآیند بهینه سازی محتوای صفحات وب هم برای موتورهای جستجو و هم برای کاربران است. چرا که بهینه سازی صفحات برای موتورهای جستجو در این شیوه از بهینه سازی، در گروی بهینه سازی صفحات برای کاربران است. فرآیند سئوی داخلی یا On Page Seo علاوه بر انتشار محتوای مرتبط و باکیفیت، شامل مواردی ازقبیل بهینه سازی عنوان، تگها و تصاویر است. با سئوی داخلی، شما وب سایتتان را برای کاربران کاربردیتر و با ارزشتر میسازید. هرچه وب سایتتان از دید کاربران کارآمدتر و مفیدتر باشد، ترافیک و بازدید بیشتری دریافت خواهید کرد؛ و این به معنی ارتقای رتبه شما در موتورهای جستجو است.
سئوی خارجی Off Page Seo چیست؟
Off Page Seo (سئوی خارج از صفحات) تمام فعالیتهایی است که با هدف ارتقای رتبه صفحات در موتورهای جستجو، خارج از وب سایت انجام میگیرد. یک سایت با بک لینکهای باارزش بیشتر، معمولا رتبه بهتری در مقایسه با وب سایتی مشابه با بک لینکهای کمتر میگیرد. موتورهای جستجو بک لینکها را نشانه محتوای باکیفیت قابل ارجاع و استناد درنظر میگیرند. اما بسیاری Off Page Seo را همان لینک سازی میپندارند درحالیکه اینگونه نیست و لینک سازی فقط بخش اعظمی از این شیوه بهینه سازی را تشکیل میدهد. برای مثال، مواردی ازقبیل بازاریابی شبکههای اجتماعی و نام تجاری نیز جزو سئوی خارجی محسوب میشود و اهمیت بسیاری دارد. به بیانی دیگر، Off Page Seo تمام کارهایی است که خارج از یک وب سایت انجام میگیرد تا موتورهای جستجو آن وب سایت را قابل اعتماد و معتبر به حساب بیاورند.
انواع تکنیکهای سئو
بد نیست که بدانید متخصصان، تکنیکهای سئو را در سه گروه مختلف دستهبندی کردهاند. این گروهها عبارتند از: سئوی کلاه سفید، سئوی کلاه سیاه و سئوی کلاه خاکستری.
سئوی کلاه سفید White Hat Seo چیست؟
منظور از سئوی کلاه سفید تکنیکهایی است که بر اساس قوانین تعیین شده توسط موتورهای جستجو انجام شده و باعث میشوند رتبۀ سایت بهطور طبیعی در صفحه نتایج گوگل ترفیع پیدا کند.
فرایند سئوی کلاه سفید که بهترین و مناسبترین روش سئو است، یک شبه انجام نمیشود و نیاز دارد که مدت زمان مشخصی پیوسته و دائما روی سایت خود کار کنید، در عوض به اصطلاح یک عمر راحتید، گوگل به شما اعتماد میکند و به این راحتی جایگاه شما را به دیگران نمیدهد.
راستی اگر به جای سئوی کلاه سفید، سئوی اخلاقی را هم شنیدید تعجب نکنید؛ از بس که این روش بر پایه اخلاق و صداقت و درستی است به آن سئوی اخلاقی هم میگویند.
سئوی کلاه سیاه Black Hat Seo چیست؟
در مقابل سئوی کلاه سفید، سئوی کلاه سیاه قرار دارد. یعنی چه؟ یعنی برعکس سئوی کلاه سفید، در سئوی کلاه سیاه سعی بر فریب موتور جستجو، سوءاستفاده از ضعفها و دور زدن قوانین آن است.
این روش سئو برعکس روش قبلی خیلی زودتر نتیجه میدهد؛ اما تاثیر آن همیشگی نیست و گوگل هم بیکار ننشسته که فریبش بدهید! گوگل مدام در حال آپدیت و ارائه الگوریتمهای جدید است و دیر یا زود میتواند دست شما را بخواند.
پس شاید چند روزی جایگاه اول گوگل را کسب کنید، اما ممکن است به همان زودی هم لو بروید و از صحنۀ وب محو شوید.
به قول شاعر: ترسم که به کعبه (رتبه اول گوگل) نرسی ای اعرابی (وبمستر) کاین ره که تو میروی به تُرکستان (نتایج آخر گوگل) است. آره پس حواستون باشه 🙂
برخی از تکنیکهای سئوی کلاه سیاه به شرح زیر است:
- خرید بک لینک
- Keyword Stuffing
- استفاده از محتوای کپی (Duplicate Content)
- Cloaking
- انتشار محتوای بیکیفیت
- استفاده از ریدایرکتهای گمراه کننده
- ایجاد کامنتهای اسپم
- استفاده از متون غیرقابل مشاهده
- استفاده از مزرعه لینک (Link Farm)
سئوی کلاه خاکستری Gray Hat Seo چیست؟
سئوی کلاه خاکستری به تکنیکهایی گفته میشود که قانونی و درست نیست اما طوری اجرا میشوند که گوگل متوجه نشود. به بیان دیگر سئوی کلاه خاکستری مشابه سئوی کلاه سیاه است اما نسبت به آن خطر کمتری دارد.
مثلاً گاهی سئوکارها تعداد زیادی صفحۀ جعلی در شبکههای اجتماعی مختلف (توئیتر، اینستاگرام، فیسبوک، لینکدین، گوگل پلاس و …) ایجاد میکنند و از این صفحات به سایت خودشان لینک میدهند. خب گوگل فعلاً نمیتواند تشخیص دهد که تمام این صفحات متعلق به خود شما هستند، بنابراین میتوانید فیدبک خوبی از آنها بگیرید. اما بعید هم نیست که تا چند وقت دیگر این راز هم بر ملا شود و دچار جریمۀ گوگل شوید!
توصیه من این است که تا وقتی در زمینۀ سئو حرفهای نشدهاید و با ساختار گوگل و طرز کار الگوریتمهای آن آشنایی کاملی ندارید، از این روش استفاده نکنید. چون گاهی یک اشتباه کوچک میتواند سایت شما را در معرض خطر جدی قرار دهد و به آن آسیب بزند.
موتورهای جستجو چگونه سایت من را بدون سئو ارزیابی کنند؟
موتورهای جستجو هوشمند هستند اما با وجود پیشرفت فراوان هنوز به توسعه احتیاج دارند. موتورهای جستجو همواره در حال فعالیت در جهت بهبود بخشیدن به تکنولوژی به منظور بررسی عمیقتر در وب و بازخورد بهتر نتایج از کاربران هستند. اگرچه، محدودیتهایی نیز در نحوه عملکرد موتورهای جستجو وجود دارد اما سئوی صحیح میتواند هزاران بازدید و توجه را به طرف شما هدایت کند، در حالی که حرکات اشتباه میتواند سایت شما را از نتایج جستجوها به صورت عمیق عقب انداخته و یا سایت شما را در جایی که قابلیت مشاهدهی آن در کمترین حد ممکن است دفن نماید.
علاوه بر قرار دادن محتوا در موتورهای جستجو، سئو همچنین به ترقی و پیشرفت رتبهها نیز کمک میکند بنابراین آن محتوا در جایی که بیشتر مورد مطالعه جستجوگرهاست قرار میگیرد. اینترنت در حال تبدیل شدن به جایی برای رقابت هرچه بیشتر است، و کسبوکارهایی که برای سایتهای خود سئو را انجام میدهند دارای مزیت و فایدهای قطعی در بین بازدیدکنندگان و مصرف کنندگان خواهند بود.
آیا میتوانم سئوی سایتم را خودم انجام دهم؟
بهینه سازی سایت نیازمند صرف زمان و پول است. اگر بودجه کم و زمان زیادی دارید، بدترین کاری که میتوانید انجام دهید، رجوع به مراکز ارائه دهنده خدمات سئوی کارنابلد و غیرحرفهای است. اگر به بهبود سئوی سایت خود علاقهمندید، اما نمیتوانید از خدمات سئوی مشاوران و مراکز عالی رتبه بهره ببرید، نگران نباشید. از آنجاییکه بخش قابل توجهی از آموزشهای سئو (مانند همین مقاله) بطور رایگان در فضای وب موجود و در دسترس است، با کمی تحقیق و البته تمرین بسیار، میتوانید یاد بگیرید که چطور وب سایت خود را سئو کنید؛ حداقل تا زمانی که بودجه کافی برای استفاده از خدمات مراکز حرفه ای را بدست آورید.
بهترین منابع آموزش سئو
ما با تجربهای که داریم پیشنهاد میکنیم همیشه سراغ منابع معتبر و شناخته شده بروید. منابعی که حرفهای آنها براساس تحلیل آماری و آزمایشهای متعدد است. اگر یک تکنیک سئو روی یک وبسایت امتحان شد و موثر بود دلیل نمیشود برای همه کارایی داشته باشد.
اولین منابع مورد اعتماد مطالب و کانالهای بخش جستحوی گوگل هستند. توصیههای پشتیبانی موتور جستجوی گوگل، کانالهای یوتیوب مهندسان جستجو در گوگل، اکانتهای توییتر و روابط عمومی و وبلاگهای رسمی گوگل همه اولین و مهمترین منابع آموزش سئو هستند.
مهمترین این منابع موارد زیر هستند:
- وبلاگ گوگل Webmaster Central
- راهنما و انجمن پشتیبانی گوگل
- دورۀ آموزشی اصول سئو (از گوگل)
- کانال یوتیوب وبمسترهای گوگل
- توییتر روابط عمومی جستجوی گوگل (Google SearchLiaison)
بخش دوم منابع آموزش سئو، وبلاگ سرویسدهندههای خدمات سئو، تحلیلگرها و وبسیاتهای خبررسانی سئو هستند:
- وبلاگ ahref
- وبلاگ MOZ
- searchengineland
- searchenginejournal
- وبلاگ یوآست
- backlinko
- سری سئو مارکتینگ آیجیتالی
تمام این منابع دارای مقالات راهنما، تحلیل و مطالب کوتاه درباره اتفاقات جدید در دنیای سئو هستند.
مطالعه کردن قدم اول یادگیری سئو است. بعد از یادگیری باید خودتان آموختهها را در عمل انجام دهید و تجربه به دست آورید.
چندین اصطلاح رایج در سئو که باید بدانید
سئو همواره در آن شاهد انعطاف بسیاری بودهایم؛ شاید برای همین است که بسیاری از فعالان این حوزه یا سایر کسب و کارهای دیجیتالی، داشتن یک مشاور سئو را پیشنهاد میکنند. راه حل دیگر این است که همواره درگیر آموزشهای سئو باشید تا دانستههایتان از پیشرفت و تغییرات این دانش عقب نماند. اما پیش از هر چیز لازم است تا با برخی از اصطلاحات سئو آشنا شوید زیرا یادگیری برخی از اصطلاحات، میتواند مسیر هموارتری را در ادامهی راه، پیش روی شما قرار دهد و همچنین میةوانید با تسلط کامل به سوال “سئو چیست” پاسخ دهید.
بازاریابی موتور جستجو SEM
مخفف عبارت Search Engine Marketing به معنی بازاریابی موتور جستجو است که عملکرد متفاوتی با مفهوم SEO دارد. بسیاری از وبمستران ترجیح میدهند تا به جای سئو از فرآیندی استفاده کنند که در حداقل زمان ممکن پذیرای کاربران زیادی در وب سایت خود باشند. برای همین دو راهکار توسط گوگل پیش روی این دسته افراد قرار میگیرد که اولین و مهمترین آن، استفاده از سرویس Google Ads یا به اختصار گوگل ادز است.
اگر استراتژی درستی برای SEM داشته باشید، تنها در عرض چند ساعت میتوانید به بازدید و حجم فروش قابل توجهی دست پیدا کنید! اما باید دقت داشته باشید که بازاریابی موتور جستجو تنها در زمانی به شما خوش خدمتی میکند که در ازای هر کلیک روی لینک سایت شما در صفحهی نتایج موتور جستجو، مبلغی را بابت تبلیغات پرداخت کنید. بنابراین اگر به دنبال کاهش هزینههای تبلیغات هستید، SEM نمیتواند یک راه حل دائمی و مادام العمر باشد و فقط از آن میتوانید به عنوان یک شیوهی مقطعی بهره ببرید.
تفاوت سئو با تبلیغات گوگل Google Ads چیست؟
تبلیغات گوگل یا Google Ads که سابقا با نام Google AdWords شناخته میشد، ابزار تبلیغاتی گوگل است و به کاربران این امکان را میدهد تا کسب و کار خود را در موتورهای جستجو تبلیغ کنند. Google Ads برای بهرهمندی عموم مردم از خدمات تبلیغاتی، از کسب و کارهای کوچک و نوپا گرفته تا کسب و کارهای عظیم و با سابقه فراهم شده است. تبلیغات گوگل پولی بوده و هزینه آن به ازای هر کلیکی که از موتورهای جستجو دریافت کنید از شما گرفته میشود؛ به همین خاطر آن را تبلیغات کلیکی نیز مینامند. تبلیغات گوگل به چند روش صورت میگیرد.
ازجمله:
- تبلیغات در صفحه نتایج جستجو
- تبلیغات بنری یا نمایشی
- تبلیغات ویدئویی
- و تبلیغات موبایلی
فاکتور | SEO | Google Ads |
ترافیک (بازدید) | بطور نامحدود ترافیک ایجاد میکند | فقط در بازه زمانی فعالیت کمپین تبلیغاتی ترافیک ایجاد میکند |
جایگاه | فقط در صفحه نتایج موتورهای جستجو (برای کسب بالاترین جایگاه نیاز به زحمت زیادی دارد) | بالاترین جایگاه در نتایج موتور جستجوی گوگل، در وبسایتها و وبلاگهای دیگر و در اپلیکیشنها |
هزینه ترافیک | رایگان | به ازای هر کلیک هزینه دریافت میشود |
انتخاب کلمات کلیدی | هدف گذاری روی تعداد محدودی از کلمات کلیدی برای گرفتن بهترین نتیجه | هدف گذاری روی تعداد زیادی کلمه کلیدی بطور همزمان |
زمان | نتیجه در بلند مدت حاصل میشود | نتیجه بلافاصله قابل لمس خواهد بو |
Google AdSense نیز شبکهای است که توسط گوگل ساخته شده و آگهی دهندگان را به منتشر کنندگان آگهی وصل میکند. به این شکل که، دارندگان وبسایت در Google AdSense ثبت نام کرده و با این کار اعلام میدارند که برای نصب آگهیهای گوگل در سایتشان داوطلب هستند. گوگل نیز متناسب با محتوا و مضمون سایتهای داوطلب، تبلیغاتی را برای به نمایش درآمدن در آن سایتها، انتخاب میکند.
Google Ads راهی موثر برای افزایش ترافیک و سوق دادن مشتریان بالفعل به سمت کسب و کار خودتان، در بهترین زمان ممکن است. یعنی زمانی که بیشترین احتمال خرید وجود دارد؛ زمانی که مشتریها در جستجوی محصولات یا خدماتی هستند که شما ارائه میدهید. رایجترین شیوه تبلیغات گوگل، تبلیغات در صفحه نتایج جستجو است. به این صورت که فردی که تبلیغات کسب و کارش را به گوگل سپرده است، کلمات کلیدی را انتخاب میکند تا در صورت جستجوی آنها، تبلیغات او قبل از نتایج اصلی نمایش داده شود. وجود علامت Ad در کنار نتایج نیز، راه تشخیص این تبلیغات از نتایج اصلی است.
پرداخت پول به ازای هر کلیک PPC
PPC مخفف کلمهی Pay Per Click است و به معنی پرداخت پول به ازای هر کلیک است. به غیر از موتورهای جستجو، سایتهای دیگری هم هستند که به صورت کلیکی تبلیغات وب سایت شما را تقبل میکنند و به ازای هر ورودی از طریق این سایتها، موظف به پرداخت هزینه خواهید بود. اصطلاحا به این سایتها، شبکههای تبلیغاتی گفته میشود که آنها هم میتوانند یکی از شیوههای جالب توجه در تبلیغات کسب و کار اینترنتی شما به حساب بیایند.
CPC
این عبارت هم مفهومی مشابه به PPC دارد با این تفاوت که CPC مخفف عبارت Cost Per Click بوده و صاحب تبلیغات باید به ازای هر کلیک روی بنر، مبلغی را به تبلیغکننده بپردازد. توجه داشته باشید برای بهرهوری از تمامی این روشها، لازم است استراتژی مناسبی داشته باشید.
SERP
سرپ که مخفف Search Engine Result Page به صفحهی نتایج موتور جستجو گفته میشود. به عبارتی دیگر، اگر عبارت یا کلمهای را در موتور جستجو سرچ کنید، صفحهای که ظاهر میشود همان SERP است که معمولا شامل 10 لینک برتر مربوط به آن عبارت جستجو شده میشود. بعضا هم ممکن است با اطلاعات بیشتری مانند ساعات کاری، لوکیشن گوگل مپ، شمارهی تلفن یا امثال اینها هم در اولین صفحهی نتیجهی جستجو، مواجه شوید. شاید بتوان مهمترین تلاشی که هر سایت یا برندی برای موفقیت در فضای مجازی باید انجام دهد را داشتن یک رتبهی خوب در سرپ تلقی کرد.
HEO
به طور خلاصه HEO به بهینهسازی سایت برای یک انسان (نه گوگل یا هر موتور جستجوی دیگری) گفته میشود و مخفف عبارت Human Experience Optimization است. همواره باید در کنار سئو، به HEO هم توجه داشته باشید چرا که حتی این موضوع هم میتواند روی نتایج حاصل از وب سایت شما در موتورهای جستجو، تاثیر بگذارد. شاید بتوان گفت که وب سایت شما، محل کار شما در بستر اینترنت محسوب میشود بنابراین یکی از کارهایی که باید انجام دهید، این است که به زیباییهای سایتتان توجه کافی را داشته باشد تا کسانی که از وب سایت شما بازدید میکنند، مجذوب آن شوند.
تعریف دیگری که از HEO میتوان ارائه داد، ورود قسمتهایی از علم روانشناسی به دانش طراحی سایت است تا کاربرانتان زمان بیشتری را در وب سایت شما بگذرانند و وبگاه شما را به دیگران هم معرفی کنند. برای این که HEO شما سطح قابل قبولی داشته باشد، مجموعه فعالیتها و تکنیکهای زیادی را باید انجام دهید که در ادامهی مقالات، حتما به آنها هم خواهیم پرداخت.
Responsive Design
از جمله مفاهیمی به حساب میآید که در یکی دو سال اخیر بیشتر از هر وقت دیگری، به یکی از دغدغههای وبمستران و دارندگان کسب و کارهای اینترنتی تبدیل شده است. طراحی واکنشگرا را میتوان معادل فارسی ریسپانسیو دیزاین دانست. همان طور که در تعریف HEO هم به آن اشاره شد، تجربهی یک کاربر از وب سایت شما ممکن است تاثیر بسیار زیادی در موفقیتتان داشته باشد؛ کسب رضایت کاربران میتواند باعث تبلیغات کلامی کاملا رایگان و بالا بردن حجم فروش شما شود و فراموش نکنید که بازدید بیشتر از وب سایت شما، از چشمان موتورهای جستجو نیز دور نمیماند. بدون شک بالا بردن ترافیک، تاثیر مثبتی در سئوی سایت خواهد داشت.
رعایت Responsive Design به این معنی است که صفحات مختلف وب سایت شما برای انواع و اقسام نمایشگرها، بهینه باشد. به عبارتی سایت شما باید طوری طراحی شود که ظاهر سایت برای هر یک از پلتفرمهای رایانههای شخصی، تبلتها و تلفنهای همراه دیزاین متفاوتی داشتهباشد. با توجه به این که این روزها میزان استفاده از تلفنهای همراه هوشمند به طرز چشمگیری افزایش یافته است، هرگز نباید این دسته از کاربران فضای مجازی را نادیده بگیرید. توجه داشته باشید که در بسیاری از وب سایتهای معتبر، آمار نسخهی موبایل آنها بازدید بیشتری را نسبت به نسخهی رایانههای شخصی به ثبت رسانده است؛ پس طراحی واکنشگرا را به هنگام توسعهی سایت، به خاطر داشته باشید.
Keywords
نقطهی شروع هر کاربری در موتورهای جستجو از جایی آغاز میشود که قصد دارد کلمه، عبارت یا حتی جملهای را جستجو کند. این کلمه یا عبارت، همان کلمات کلیدی هستند که برای داشتن یک سئو درست باید بسیار زیاد روی آنها کار کنیم. به عبارتی دیگر برای اینکه در سرپ رتبهی خوبی داشته باشیم و دیده شویم میبایست با استفاده از تکنیکهای سئو، محتوای مناسبی را برای آن کلمه یا عبارت تولید کرده باشیم.
کلمه کلیدی معادل فارسی عبارت Keyword است که گام اول سئو در بخش محتواسازی به حساب میآید. برای داشتن فعالیت موفقیتآمیز در اینترنت، باید تا جایی که میتوانید تمام نکات مربوط به سئو را در تولید محتوا لحاظ کنید؛ هر آن چه که از سئو در تولید محتوا لازم است بدانید را در مقالات بعدی، به شما آموزش خواهیم داد. بهتر است بدانید اولین گام بعد از پاسخ به سوال سئو چیست این است که کلمات کلیدی مرتبط به کسب و کار خود را پیدا کنید و با توجه به آنها به سئو سایت خود بپردازید.
Meta Tag
متا تگها از جمله بخشهایی از سایت به حساب میآیند که توسط کاربران عادی قابل مشاهده نیستند. در کنار استفاده از کلمات کلیدی مناسب در محتوای متنی، لازم است از متا تگها نیز استفاده کنید. متا تگها لزوما در محتوای قابل نمایش سایتها به کاربران نشان داده نمیشوند و شامل بخشهایی از محتوای سایتتان میشود که صرفا برای موتورهای جستجو نوشته شدهاند تا آنها بتوانند صفحهی مورد نظر شما را بهتر ایندکس کنند.
بک لینک Backlink
اگر سایر وب سایتها لینک مربوط به یکی از صفحات سایت ما را در متن خود قرار دهند، وب سایت ما یک بک لینک گرفته است. به عبارتی دیگر اگر سایتی به سایت دیگری لینک بدهد، یک بک لینک ساخته شده است. هر چه اعتبار سایتی که به وب سایت شما بک لینک داده، بالاتر باشد، شما هم اعتبار بیشتری نزد گوگل دریافت خواهید کرد. حال در ادامه موارد بسیار مهمی که باید دربارهی لینک سازی بدانید آورده شده است:
- ریفرینگ دامینها: به سایتهایی گفته میشود که به سایت ما لینک دادهاند؛ هر چه تعداد ریفرینگ دامینها بیشتر باشد، شرایط بهتری برای اعتبار سایت ما نزد گوگل، به وجود خواهد آمد.
- لینکهای فالو: سایتی که بک لینک میدهد، تایید میکند که بخشی از اعتبارش به سایت شما داده شود. بکلینکها به صورت پیشفرض، لینکهای فالو محسوب میشوند.
- لینکهای نوفالو: اگر لینک nofollow به سایت شما داده شود، گوگل هیچ اعتبار تازهای برایتان قائل نخواهد شد؛ اما همین پیوندها هم میتواند فایدهی زیادی برای شما داشته باشد. به هر حال، همین مسئله که نام سایت شما در جایی دیگر دیده شود و کاربر بخواهد از طریق آن، به وب سایت شما وارد شود، اتفاقی کاملا مثبت است که میتواند روی سئوی سایت شما تاثیر بسیاری مثبتی بگذارد.
Impression
به میزان دیده شدن لینک URL مربوط به وب سایت شما در سرپ (یا همان صفحهی نتایج موتور جستجو) ایمپرشن گفته میشود؛ به عبارتی دیگر، کاربر ممکن است کلمهی کلیدیای را جستجو کند و سایت شما هم در نتیجهی جستجوی این کاربر، در همان صفحهی اول گوگل نمایش داده شود. اگر این کاربر 50 بار این عبارت کلیدی را جستجو کند، پس 50 بار هم لینک مربوط به سایت شما را مشاهده کرده است؛ این عدد، ایمپرشن سایت شما خواهد بود.
CTR
این عبارت مخفف Click Through Rate و معادل فارسی آن نرخ کلیک است. اگر بخواهم تعریف سادهای از CTR یا همان نرخ کلیک ارائه دهیم، میتوانیم آن را نسبت تعداد کلیک به مشاهده در سرپ خلاصه کنیم. پس هر چه سئوی قویتری داشته باشید، تعبیر آن CTR بالاتر است. سعی کنید تا یکی از سه لینک اول در صفحهی اول نتایج جستجوی گوگل باشید چرا که طبق آمار به دست آمده، حدود 60 درصد از کلیکهای نتایج جستجو، به یکی از سه لینک نخست مربوط میشود.
SMO
SMO مخفف عبارت (Social Media Optimization) است. بطور کلی، SMO به بهینه سازی یک وبسایت ازطریق ترغیب کاربران به استفاده و به اشتراک گذاری لینکهای آن وبسایت در شبکههای اجتماعی اشاره دارد. SMO درحقیقت حضور آنلاین شما در مکانهایی که مشتریانتان حضور دارند را پر رنگ کرده و باعث ایجاد و گسترش روابط شما با مخاطبانتان میشود.
Social Signal
سوشال سیگنالها فعالیتهای انسانی در شبکههای اجتماعی مثل Facebook، Twitter، LinkedIn، Reddit، Instagram و غیره هستند. فعالیتهایی که هرکدام یک سیگنال نامیده میشوند، شامل: لایکها، دیس لایکها، به اشتراک گذاریها، رایها، کامنتها و بازدیدها هستند. البته منظور از Social Signal زمانی است که، محتوای منتشر شده در این شبکههای اجتماعی، مشخصا مربوط به یک وب سایت باشد. به بیان دیگر، منظور از Social Signal بازخوردی است که از طرف کاربران شبکههای اجتماعی درباره محتوای وب سایتتان دریافت میکنید. سوشال سیگنالها نشان دهنده این هستند که، درمیان کاربران شبکههای اجتماعی صحبت از سایت شما و محصولات یا خدماتی است که ارائه میکنید. و این قطعا به بهبود رتبه سایت شما در صفحه نتایج موتورهای جستجو منجر خواهد شد؛ چراکه موتورهای جستجو، سوشال سیگنالها را بعنوان توصیه و پیشنهاداتی قابل استناد از سوی کابران درنظر میگیرند.
SMM
(Social Media Marketing) بازاریابی و مارکتینگ در شبکههای اجتماعی است ، تمامی فعالیتهایی که در شبکههای اجتماعی خود انجام میدهید که باعث بیشتر دیده شدن و جذب کاربر میشود SSM نامیده میشود. تبلیغاتی مانند فیسبوک، توییتر، لینکدین، اینستاگرام و یوتیوب.
Seo Friendly Content
محتوای Seo Friendly محتوایی است که به گونهای ایجاد شده باشد که موتورهای جستجو به آن رتبههای بالایی دهند.
وبمستر Webmaster
Webmaster (که برند آیجیتالی ترجمه شده همین کلمه است) به شخصی اطلاق میشود که مسئول ساخت و نگهداری یک یا چند وب سایت است. به بیان دیگر، وبمستر کسی است که کارش طراحی، مدیریت و توسعه وبسایت است. بطور کلی، شرح وظایف یک وبمستر از قرار زیر است:
- ثبت نام و برقرار داشتن اسم دامنه یک وبسایت
- طراحی وبسایت
- افزودن محتوای جدید
- اصلاح یا حذف محتواهای قدیمی یا نادرست
- سازماندهی محتوا
- نظارت بر ترافیک سایت
- لینک سازی و نظارت بر لینکها
- اطمینان از کارکرد درست سرورها و نرم افزارها
- پاسخ به سوالات و نظرات کاربران
Algorithm
Search Engine Algorithms یا الگوریتمهای موتورهای جستجو، سیستمهای پیچیدهای هستند که برای بازیابی اطلاعات از پایگاههای داده موتورهای جستجو (که ایندکس نام دارند) و ارائه فوری بهترین نتایج ممکن برای یک مطلب جستجو شده، بکار میروند. هر موتور جستجو، از ترکیب الگوریتمها و سیگنالهای رتبه بندی برای ارائه صفحات وب استفاده میکند. این الگوریتمها دائما درحال تغییر و بروز رسانی هستند و موتورهای جستجو هرگز آنها را بطور دقیق عمومی نمیکنند.
برای آنکه هنگام جستجوی مطلب، مفیدترین و مرتبطترین اطلاعات برای شما فراهم شود، این الگوریتمها فاکتورها و معیارهای بسیاری را مدنظر قرار میدهند. معیارهایی مثل کلماتی که در مطلب خود جستجو کردید، مربوط بودن و قابلیت استفاده صفحات، تخصص منابع، موقعیت مکانی و تنظیمات شما. تاکید موتورهای جستجو بر هر فاکتور و معیار، بسته به مطلبی که شما جستجو کردید متفاوت خواهد بود. برای مثال، در جستجوی موضوعات روز و اخبار، تازه و جدید بودن محتوا نقش اساسی در رتبه بندی صفحات دارد؛ درحالیکه در جستجوی تعاریف یک واژه در فرهنگ لغت، این چنین نیست. این معیارها بر اساس دستورالعملهایی که برای عموم در دسترس هستند مشخص و تعیین میشوند. هرچه این معیارها در تولید یک محتوا و ساختار کلی یک وب سایت بیشتر رعایت شوند، الگوریتمهای موتورهای جستجو رتبههای بهتری به آن صفحات اختصاص میدهند.
Google Sandbox
Sandbox اصطلاحی استعارهای است برای توضیح اینکه چرا اکثر وب سایتهای تازه بوجود آمده، رتبههای پایینی در صفحات نتایج موتورهای جستجو دارند. سندباکس گوگل استعاره از جعبه شنی دارد که کودکان در آن مشغول به بازی میشوند تا به چیزی آسیب نزنند. از آنجاییکه گوگل هرگز وجود چنین سیستمی را تایید نکرده است، ممکن است عدهای از وجود آن بیخبر باشند؛ اما بنظر میرسد سندباکس گوگل، فیلتری باشد که در حدود سال 2004 به الگوریتمهای گوگل اضافه شده است. وقتی وبسایتی را برای اولین بار ایجاد میکنید، حتی اگر همه چیز را به درستی انجام داده باشید، آن سایت رتبههای خوبی در صفحات نتایج گوگل کسب نخواهد کرد تا زمانی که دورهی آن به اتمام برسد. این دوره حدودا چند ماه طول میکشد.
در واقع، وب سایت تازه بوجود آمده حکم نوزادی را دارد که لازم است از سلامتش اطمینان حاصل شود و قطعا مدت زمانی طول میکشد تا چنین اطمینانی حاصل شود. دلیل بوجود آمدن این فیلتر از سوی گوگل، این است که وبسایتهای جدید ممکن است به اندازه قدیمیها مرتبط و مفید نبوده یا حتی اسپم باشند. این جلوگیری از به نمایش درآمدن وبسایتهای تازه تاسیس در صفحات نتایج جستجو، به گوگل زمان میدهد تا کیفیت آن وبسایتها را ارزیابی کرده و با اسپم مبارزه کند. اما هیچ جای نگرانی وجود ندارد؛ چراکه اگر وب سایت شما ساختاری استاندارد و مطلوب با محتوایی باکیفیت، مفید و مرتبط داشته باشد، راه خودش را به بیرون از سندباکس گوگل پیدا کرده و رتبهای را که مستحقش است، در صفحات نتایج موتورهای جستجو کسب خواهد کرد.
Google Honeymoon یا ماه عسل گوگل
هنگامی که یک وبسایت برای بار اول در فضای اینترنت ایجاد میشود، گوگل ممکن است برای مدتی به آن رتبه بالایی در صفحات نتایج جستجوی خود بدهد. به این مدت اصطلاحا Google Honeymoon یا ماه عسل گوگل میگویند. ماه عسل گوگل بمنظور ارزیابی کیفیت عملکرد وبسایت و نیز بررسی میزان مرتبط بودن مطالبش با جستجوی کاربران انجام میپذیرد. گوگل با انجام این کار میخواهد بداند اگر یک وبسایت رتبههای خوبی بگیرد، چه بازخوردی خواهد داشت و کاربران چگونه به آن پاسخ خواهند داد. به بیان دیگر، گوگل میخواهد به سایت یک شانس برای اثبات هرچه در چنته دارد بدهد. اگر در این دوره وبسایت شما خوب کلیک بگیرد و نرخ پرش پایینی داشته باشد، احتمالا بعد از این دوره نیز افت رتبه زیادی نخواهد داشت. اما درمقابل، اگر وبسایت شما نرخ کلیک پایین و نرخ پرش بالایی داشته باشد، انتظار افت چشمگیر رتبه برای آن، پس از پایان دوره ماه عسل میرود.
Semantic Seo
Semantic Seo یا سئوی معنایی فرآیند ایجاد معنی و مفهوم بیشتر در کلماتی است که در محتوای خود بکار میبرید. این به معنی بهینه سازی سایت برای مقصود و نیت اصلی کاربران است؛ نه فقط پاسخ به یک جستجوی ساده. یعنی محتوا باید سوال اول را پاسخ دهد و به دنبال آن سوال دوم، سوم، چهارم و تمام سوالات ممکن پیرامون موضوع را پاسخ دهد. به بیان دیگر، سئوی معنایی تولید محتوای بهینه شده پیرامون موضوعات است؛ نه فقط کلمات کلیدی. برای مثال، وقتی مطلبی مینویسید و عبارت “کلمه کلیدی” را در آن بارها و بارها بکار میبرید، در اصل به گوگل میگویید که این مطلب درباره “کلمه کلیدی” نوشته شده است.
اما این رویه در سال 2013 با شروع به کار الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل تغییر کرد. از آن پس، بجای در نظر گرفتن کلمات کلیدی، گوگل موضوع کلی صفحه را درک میکند؛ آن هم به طریقی بسیار شبیه به انسان. البته این به معنای کمرنگ شدن اهمیت کلمات کلیدی نیست، اما گوگل دیگر فقط روی آنها تکیه نمیکند. پس به جای اسکن صفحات به دنبال کلمات کلیدی، گوگل به دنبال موضوعاتی میگردد که آن کلمات کلیدی را پوشش میدهد.
SERP
SERP مخفف عبارت (Search Engine Results Page) و به معنی صفحه نتایج موتورهای جستجو است. SERP به صفحهای اطلاق میشود که نتایج مربوط به عبارتی که کاربر جستجو کرده، در آن نمایش داده میشوند.
Google Penalty
اگر گوگل نتایج بدردنخور و ناکارآمد برای کاربران فراهم میکرد یا تجربهای بد را برای آنان رقم میزد، گوگل نمیشد. وظیفه گوگل فراهم آوردن مناسبترین و مرتبطترین نتایج جستجو برای کاربران است. از دیدگاه گوگل، هر سایتی که تلاش در دستکاری نتایج جستجو کند، انجام درست وظایف گوگل را مختل کرده است. Google Penalty یا همان پنالتی گوگل مجازاتی برای وب سایتهایی است که محتوای آنها با شرایط استفاده از خدمات، شیوه نامه و روشهای مارکتینگ گوگل در تضاد باشد. پنالتی گوگل میتواند در اثر بروز رسانی الگوریتمهای گوگل و یا استفاده از تکنیکهای سئوی کلاه سیاه باشد. از آنجاییکه همه ما برای دریافت ترافیک متکی به موتورهای جستجو هستیم، باخبر بودن از آخرین بروز رسانیهای الگوریتمهای موتورهای جستجو، برایمان یک الزام است.
دو نوع پنالتی وجود دارد: پنالتی دستی و الگوریتمی. پنالتی دستی زمانی اتفاق میافتد که شخص (کارمند گوگل) سایت شما را پنالتی کند اما پنالتی الگوریتمی بصورت سیستمی و اتوماتیک اتفاق میافتد. وقتی یک سایت پنالتی میشود، به این معناست که از تمام رتبههای با ارزشش محروم شده و در نتایج جستجو نمایش داده نخواهد شد؛ این یعنی افت چشمگیر ترافیک سایت. راه خلاصی از پنالتی گوگل هم این است که، سعی در حل مشکل کرده و آن را رفع کنید.
در گذشته اگر وب سایتی پنالتی میشد، تمام کلمات کلیدیاش رتبه خودشان را از دست میدادند و دیگر در صفحات نتایج جستجو نمایش داده نمیشدند؛ اما در سال 2017، گوگل در یکی از بروز رسانیهایش تغییراتی را در این خصوص اعمال کرد. از آن پس، وب سایتی که در بکارگیری یک کلمه کلیدی خاص مرتکب تخلف (Stuffing) شود، فقط رتبهاش روی آن کلمه کلیدی خاص را از دست داده و دیگر روی آن کلمه در صفحات نتایج جستجو نمایش داده نخواهد شد؛ درحالیکه روی دیگر کلمات کلیدی، رتبه خود را حفظ کرده و در جایگاه خود باقی خواهد ماند.
Zombie Page چیست و چه تاثیری بر سئو دارد؟
Zombie یا زامبی به موجودات مرده متحرکی گفته میشود که در دنیای فیلم و کتابهای تخیلی و ترسناک، تحت تاثیر ویروسی توجیه ناپذیر، میل به خوردن انسانها دارند. اصطلاح Zombie Pages یا صفحات زامبی، بیشتر بخاطر این خصلت زامبیها که نه مردهاند و نه زنده بکار میرود. زامبی پیجها صفحاتی در وبسایت شما هستند که ترافیکی ایجاد نمیکنند؛ بلکه فقط آنجا هستند. صفحاتی که کاملا خوابیده و غیرفعالاند؛ آن هم بخاطر اینکه عموما محتوای جالبی ندارند و برای کسی جذاب نیستند. زامبی پیجها انگیزه و ارزشی نه برای بازدید کنندگان و نه برای موتورهای جستجو نداشته و فقط بوجود آمدهاند زیرا کسی زمانی قصد داشته تا روی کلمات کلیدی خاصی رتبه بگیرد.
همانطور که قبلا گفته شد، موتورهای جستجو هرگز به دنبال فهرست کردن لیستی از سایتهای پر شده با محتواهای بیکیفیت و بیاستفاده، در صفحات نتایج جستجوی خود نیستند. این به آن معنا است که با حذف کردن و یا بروز رسانی کردن و به دنبال آن بهینه سازی کردن زامبی پیجها، میتوانید رتبههای بهتری کسب کرده و ترافیک سایت خود را افزایش دهید.
Orphan Page
Orphan Page یا صفحه یتیم به صفحهای اطلاق میشود که هیچ بک لینکی به آن داده نشده است. اما چرا صفحات یتیم برای سئو مشکل ایجاد میکنند؟ موتورهای جستجو ازجمله گوگل، معمولا صفحات وب را به دو طریق پیدا میکنند.
- کرالر لینک موجود در یک صفحه را دنبال میکند تا به صفحه جدید دست یابد
- کرالر URL فهرست شده در نقشه سایت را پیدا میکند و اینگونه به آن صفحه دست مییابد
پس موتورهای جستجو نمیتوانند صفحات یتیم را توسط لینکها پیدا کنند. درنتیجه، ایندکس نشده باقی میمانند و هرگز در صفحات نتایج موتورهای جستجو نمایش داده نخواهند شد. به گونهای که حتی اگر صفحات یتیم شما در نقشه سایتتان فهرست شده باشند، همچنان برای سئو یک مشکل بحساب میآیند.
Hit
به معنی تعداد درخواست (Request) که در یک صفحه رخ میدهد: برای درک کامل این موضوع به این مثال توجه کنید: یک صفحهای که یک تیتر، یک عکس و یک متن دارد دارای 3 هیت می باشد.
Visit
هر دفعه که شخصی از جایی خارج از دامنه وب سایت شما، به سایتتان دسترسی پیدا کند، یک Visit یا بازدید صورت گرفته است. به عبارت دیگر، هرگاه شخصی در سایتی غیر از سایت شما، روی یک لینک کلیک کند که او را به سایت شما هدایت کند و یا مستقیما آدرس سایت شما را در مرورگرش وارد کرده و به وب سایتتان ورود کند، یک Visit یا بازدید برای سایتتان ثبت کرده است. اگر شخص بازدید کننده، مادامی که در سایت شماست، چندین صفحه در وب سایت شما باز کند، همچنان یک بازدید صورت گرفته است. یک بازدید زمانی به پایان میرسد که بازدید کننده سایت شما را ترک کند؛ یا روی لینکی خارجی کلیک کند و صفحهای از یک سایت خارجی، جایگزین صفحه سایت شما شود و یا اینکه پنجره مرورگرش را ببندد. اگر فردی با یک IP یکسان، دوبار از یک سایت بازدید کند، دو بازدید به حساب خواهد آمد.
Visitor
به کاربری که از سایت بازدید میکند، Visitor یا بازدید کننده گفته میشود. بازدید کننده شخص در نظر گرفته نمیشود؛ بلکه هر IP یک بازدید کننده به حساب میآید. برای مثال ممکن است یک شخص واحد با دو وسیله الکترونیکی (مثل موبایل و کامپیوتر) از یک سایت بازدید کند، که در اینصورت دو بازدید کننده به حساب خواهند آمد. یا مثلا اگر شخصی یکبار صبح و یکبار عصر از یک سایت بازدید کند، یک بازدید کننده دو بازدید ثبت کرده است. اما به شرطی که بین دو بازدید توسط یک IP یکسان، فاصله زمانی معینی (بین یک روز تا یک هفته) وجود داشته باشد، دو بازدید کننده حساب خواهند شد.
Page View
زمانی که یک صفحه از وب سایت شما توسط یک مرورگر بارگذاری شود، Page View رخ داده است. اگر یک صفحه چندین بار توسط یک بازدید کننده تازه سازی (Refresh) شود، هر بار یک Page View جدا محسوب میشود.
Traffic
ترافیک (Traffic) به بازدید کاربران از وب سایت شما گفته میشود و راه معمول ارزیابی میزان موثر بودن یک کسب و کار دیجیتال در جذب مخاطب است.
Anchor Text
Anchor Text متنی است که در یک لینک مشاهده میکنید و میتوانید روی آن کلیک کنید. Anchor Text ها در مرورگرهای به روز، اغلب با رنگ آبی قابل مشاهده هستند (که البته رنگ آنها قابل تغییر است). به عبارت دیگر، Anchor Text حروف و کلماتی است که در لینکها قابل مشاهده هستند. Anchor Text ها انواع مختلفی دارند:
Exact Match
متن لینک دقیقا مطابق کلمه کلیدی باشد که صفحهای که به آن لینک داده شده است را منعکس کند. مثلا، لینکی با عنوان “سئو” به صفحهای با موضوع سئو داده شود.
Partial Match
متن لینک تفاوتی جزئی با کلمه کلیدی صفحهای که به آن لینک داده شده است، داشته باشد. مثلا لینکی با عنوان “استراتژیهای سئو” به صفحهای با موضوع سئو داده شود.
Branded یا مارک دار
متن لینک نام یک برند باشد. مثلا لینکی با عنوان “آیجیتالی” به صفحهای در سایت آیجیتالی داده شود.
Naked Link یا اصطلاحا لینک لخت
متن لینک یک URL باشد. مثلا لینکی با عنوان “aigitali.com”
Generic یا عمومی
متن لینک یک کلمه یا عبارت عمومی و عام باشد. مثلا لینکی با عنوان “اینجا را کلیک کنید”
تصاویر
وقتی یک تصویر لینک داده میشود، گوگل از تگ Alt تصویر بعنوان Anchor Text آن استفاده میکند.
Link Building
به عملیات لینک سازی در سطح وب گفته میشود. به زبان ساده، Link Building (لینکسازی) فرآیند واداشتن وب سایتهای دیگر به لینک دادن به وب سایت خودتان است. که به دو صورت طبیعی و مصنوعی انجام میشود. به عبارتی میتوان گفت به روش ساخت بک لینک ، لینک بیلدینگ میگویند. این کار به افزایش اعتبار و ترافیک سایتتان میانجامد. لینک راهی است که کاربران ازطریق آن، میتوانند بین صفحات اینترنت پیمایش کنند. بک لینکها فاکتور حائز اهمیتی برای موتورهای جستجو، در تعیین اینکه کدام سایتها برای چه کلمات کلیدی رتبه بهتری بگیرند، هستند. لینکسازی یکی از عمده تکنیکهایی است که در بهینه سازی موتورهای جستجو (سئو) بکار میرود. لینکها برای موتورهای جستجو، نشانه این هستند که سایت شما مرجع با ارزش و با کیفیتی در یک حیطه خاص است و مطالبی قابل استناد در خود دارد. به همین خاطر، سایتهایی با بک لینکهای بیشتر، جایگاههای بهتری نیز بدست میآورند.
Tittle
عنوان یک مطلب را tittle میگویند که مهمترین بخش در سئوی آن مطلب به حساب میآید. در عنوان یک مطلب حتما باید کلمهی کلیدی اصلی که میخواهیم روی آن سئو شویم را استفاده کنیم ،قطعا وجود کلمه کلیدی ما در عنوان مطلب تاثیر بسیار بالایی در سئوی سایت خواهد داشت.
Over Optimization چیست و چطور به سئو آسیب میزند؟
استفاده بیش از اندازه از تکنیکهای بهینه سازی سایت برای گرفتن رتبه بهتر در موتورهای جستجو بطوریکه به کیفیت وب سایت لطمه بزند را اصطلاحا Over Optimization یا بهینه سازی بیش از حد میگویند. برای درک بهتر دو مورد را که ممکن است گوگل به عنوان بهینه سازی بیش از اندازه شناسایی کند را مثال زدهایم:
- اگر به مقدار زیادی Keyword Staffing کنید و یک کلمه رو به تعداد زیاد در یک صفحه خاص تکرار کنید، برای اینکه به گوگل بفهمانید این صفحه برای این کلمه سئو شده است.
- تولید بیش از حد لینک برای یک کلمه خاص به صورت مصنوعی
وجود همچین مواردی خواندن متن را برای مخاطبانتان سخت و آزاردهنده میکند و از کیفیت محتوایتان میکاهد.
Crawling
Crawling فرآیندی است که طی آن، موتورهای جستجو تیمی از رباتها را، که معروف به خزنده (Crawler) و عنکبوت (Spider) هستند، برای یافتن محتوای جدید و بروزرسانی شده وبسایتها، ارسال میکنند. محتوای سایت میتواند شامل متن، تصویر، صوت، ویدئو، فایلهایی مثل PDF و غیره باشد؛ اما صرف نظر از قالب و فرمت، محتواها از طریق لینکها پیدا میشوند. رباتها کار خود را با گردآوری چند صفحه وب شروع میکنند و بعد با دنبال کردن لینکهای موجود در آن صفحات، URL های جدید را کشف میکنند. در مسیر دنبال کردن لینکها، رباتها محتواهای جدید را نیز پیدا کرده و به ایندکس خود (پایگاه دادهای از URL های کشف شده) که کافئین نام دارد، اضافه میکنند. این کار به این خاطر انجام میشود تا زمانی که شخصی مطلبی که با محتوای این URL ها مطابقت دارد را جستجو کرد، موتورهای جستجو بتوانند آن محتوا را بازیابی کرده و در صفحه نتایج جستجو به نمایش بگذارند.
Indexing
Index نام دیگری برای پایگاه داده (Database) موتورهای جستجو است. ایندکسها شامل تمام اطلاعاتی هستند که موتورهای جستجو قادر به جمع آوری آنها از وب سایتها بودهاند. اگر محتوای سایتی در ایندکس موتورهای جستجو نباشد، کاربران قادر به پیداکردن و دستیابی به آن نخواهند بود. Indexing یا ایندکس کردن، به فرآیند اضافه کردن صفحات وب به موتورهای جستجو اطلاق میشود. به بیان دیگر، ایندکس کردن به جمعآوری محتواهایی که در روند پروسه Crawling پیدا میشوند، گفته میشود. محتویات موجود در صفحات ایندکس شده، میتوانند در صفحه نتایج جستجو برای جستجوهای مرتبط به نمایش درآیند.
Ranking
وقتی شخصی جستجویی را انجام میدهد، موتورهای جستجو ایندکس خود را میگردند تا محتواهای مرتبطی پیدا کنند. سپس آن محتواها را به امید آنکه به سوال شخص جستجوگر پاسخ بدهند و نیازش را برطرف کنند، در صفحات نتایج جستجو فهرست میکنند. این فهرست کردن نتایج جستجو، بر اساس مربوط بودن را Ranking یا رتبه بندی مینامند. به طور کلی، اینطور در نظر بگیرید که هرچه یک وبسایت بالاتر رتبه بندی شود، موتور جستجو محتوای آن را مرتبطتر با جستجوی شخص میداند. به بیان دیگر، رتبه بندی ترتیب نمایش محتویات ایندکس شده در صفحات نتایج جستجو است و لیست از مرتبطترین نتایج شروع و به نامرتبطترین نتایج ختم میشود.
Domain Authority
Domain Authority یا اعتبار دامنه یک امتیاز رتبه بندی موتور جستجو است که توسط شرکت نرم افزاری سئوی ماز (Moz) ایجاد شده است. Domain Authority پیش بینی میکند که یک وب سایت، چه رتبهای در صفحات نتایج موتورهای جستجو (SERP) کسب میکند. امتیاز Domain Authority بین محدوده 1 تا 100 است و هرچه امتیاز یک دامنه بیشتر باشد، نشانه توانایی بیشتر آن دامنه در گرفتن رتبه خواهد بود. اعتبار دامنه با ارزیابی چندین فاکتور ازجمله تعداد کل لینکهای ورودی به سایت محاسبه میشود. لازم به ذکر است، Domain Authority معیاری که گوگل از آن برای تعیین رتبه سایت در صفحات نتایج جستجو استفاده کند نیست و در رتبه بندی سایت بیتاثیر است. Domain Authority فقط ابزاری است که به کمک آن قادر خواهید بود محدوده رتبه ای که سایتتان در صفحات نتایج موتورهای جستجو کسب خواهد کرد را پیش بینی کرده و حدس بزنید. شما در قسمت Link Explorer سایت Moz، میتوانید اعتبار دامنه سایت خود را با وارد کردن URL آن بسنجید.
Page Authority
Page Authority یا اعتبار صفحه نیز همانند اعتبار دامنه، یک امتیاز رتبه بندی موتور جستجو است که توسط شرکت نرم افزاری سئوی ماز (Moz) ایجاد شده است؛ با این تفاوت که این امتیاز پیش بینی میکند که یک صفحه خاص از یک وب سایت، چه رتبهای در صفحات نتایج موتورهای جستجو کسب خواهد کرد. امتیاز Page Authority نیز با عددی بین 1 تا 100 مشخص میشود و هرچه این امتیاز به 100 نزدیکتر باشد، نشاندهنده این است که آن صفحه توانایی بیشتری در گرفتن رتبه در موتورهای جستجو دارد. اعتبار صفحه با درنظر گرفتن فاکتورها و معیارهای متعددی مشخص میشود. Moz الگوریتم خود در تعیین این امتیاز را دائما بروزرسانی میکند؛ به همین خاطر ممکن است امتیاز صفحه شما در زمانهای مختلف متفاوت باشد. بطور کلی، Page Authority توانایی رتبه گیری یک صفحه خاص از یک وبسایت را پیش بینی کرده و حدس میزند، درحالیکه Domain Authority توانایی رتبه گیری کل سایت در صفحات نتایج موتورهای جستجو را تخمین میزند.
Spam Score
Spam Score یا امتیاز هرزنامه نشاندهنده درصد سایتهایی با ویژگیهای مشابه است که به جریمه و پنالتی شدن توسط گوگل منجر خواهد شد. این امتیاز توسط شرکت نرم افزاری سئوی ماز (Moz) ایجاد شده است. اسپم اسکور یا امتیاز هرزنامه بر پایه 27 ویژگی مشترک بین میلیونها سایت جریمه شده توسط موتورهای جستجو، محاسبه میشود. هرچه سایت شما امتیاز بالاتری کسب کند، احتمال اسپم بودن و درنهایت پنالتی شدن آن بیشتر است. اما قابل توجه است که امتیاز اسپم بالا ملاکی قطعی برای اسپم بودن یک سایت نیست؛ بلکه میتواند نشانه این باشد که لازم است کمی بیشتر به کیفیت و مرتبط بودن مطالب آن توجه شود. این امتیاز در سه سطح دسته بندی میشود.
امتیاز | احتمال اسپم بودن( پنالتی) |
1 تا 30 درصد | پایین |
31 تا 60 درصد | متوسط |
61 تا 100 درصد | بالا |
Sitewide Links
Sitewide links لینکهایی هستند که در سرصفحه (Header) و پانویس (Footer) سایت و یا بسته به نوع قالب وبسایت، در نوار کناری سایت نیز وجود دارند. این لینکها در اکثر یا تمام صفحات یک وب سایت دیده میشوند؛ و دلیل آن هم این است که نوار کناری، سرصفحه و پانویس یک وبسایت، در تمام صفحات آن وجود دارند. یک نمونه از این لینکها، لینک سوالات متداول در پایین (Footer) صفحات سایت است.
بک لینکها همیشه در مبحث سئو از اهمیت ویژهای برخوردار بودهاند. از آنجاییکه لینکهای Sitewide راه آسانی برای گرفتن سریع تعداد زیادی بک لینک بودند، در گذشته سایتها کمیت را مدنظر قرار میدادند و از این طریق، تعداد بسیاری بک لینک میگرفتند و درنهایت رتبههای خوبی برای خود دست و پا میکردند. اما الگوریتم پنگوئن گوگل، طی یکی از بروز رسانیهای خود، بساط لینک سازیهای غیرطبیعی (لینکهایی که برای دستکاری رتبه صفحات ایجاد میشوند) را برچید و اینگونه بود که کیفیت بر کمیت ارجحیت پیدا کرد. بعد از این بروز رسانی گوگل، سایتهایی که با استفاده از لینکهای Sitewide قصد سئوی کلاه سیاه داشتند، پنالتی شدند و امروزه دیگر شاهد چنین لینک سازیهایی نخواهیم بود.
اما آیا این به آن معنی است که Sitewide Links تاثیر منفی روی سئوی سایت ما خواهند گذاشت؟ پاسخ این است که در صورت لینک سازیهای طبیعی، دیگر نیازی نیست نگران پنالتی شدن از جانب گوگل باشیم. اما مسئلهای که هست، این است که گوگل توجه کمی به اینگونه لینکها میکند و اگر این لینکها برای سئوی سایت شما مضر نباشند، آنچنان مفید هم نخواهند بود.
Breadcrumb
Breadcrumb به لینکهایی در یک وبسایت گفته میشود که به کاربران این امکان را میدهند تا صفحهای که درحال حاضر در آن هستند را، مسیریابی کرده و بدانند چقدر از صفحه اصلی وبسایت فاصله دارند. Breadcrumb در لغت به معنی خرده نان است. احتمالا داستان هنسل و گرتل را شنیدهاید که برای آنکه در جنگل گم نشوند و بتوانند راه برگشت به خانه را پیدا کنند، تکه نانی که به همراه داشتند را خرد کرده و پشت سرشان به زمین میریختند. علت نام گذاری این ابزار در دنیای دیجیتال امروز نیز همین است.
معمولا آنها را در بالای صفحه وبسایت خواهید یافت که با علامت بیشتر (<) ازهم جدا شدهاند. Breadcrumbs نشان میدهند که شما برای قرار گرفتن در صفحهای که مشاهده میکنید، روی کدام دسته بندیها کلیک کردهاید. همچنین، در مواقعی که لازم داشته باشید، برگشت به صفحه قبلی را برایتان آسان میکند. Breadcrumb یک ویژگی مفید UX است که پیمایش سایت را برای کاربران آسان میکند. Breadcrumbs میتوانند بطور مستقیم روی سئوی سایت شما اثر بگذارند؛ چراکه علاوه بر کمکی که به کاربران در پیمایش راحتتر سایت میکنند، به موتورهای جستجو و کرالرها نیز در دسته بندی و پیمایش راحتتر سایت کمک میکنند. لازم به ذکر است که خود گوگل نیز، از آنها در صفحات نتایج موتورهای جستجوی خود استفاده میکند. Breadcrumbs در صفحات نتایج جستجو، یک درک کلی از محل قرارگیری آن صفحه در وبسایت شما به کاربران میدهد.
بطور کلی، Breadcrumb فواید زیر را برای سئوی سایت به همراه دارد:
- UX را بهبود میبخشد
- رتبه بندی سایت را بهبود میبخشد
- کاربران را برای مدت بیشتری در سایت نگه میدارد
Sitemap
Sitemap یا نقشه سایت، همانطور که از اسمش میتوان فهمید، نقشهای از سایت شماست که به موتورهای جستجو در پیداکردن، کرال کردن و ایندکس کردن تمام محتواهای موجود در وبسایت شما کمک میکند. به بیانی دیگر، نقشه سایت یک فایل XML است که با URLهای صفحات یک سایت پر شده است و حکم آرشیوی از تمام صفحات و محتویات سایت را دارد. Sitemap همچنین به موتورهای جستجو میگوید که کدام صفحات در وبسایت شما مهمتر هستند.
Snippet
Snippet به یک نتیجه منفرد از بین نتایج موتورهای جستجو گفته میشود و بطور کلی شامل یک عنوان، URL و توصیف از صفحه (Description) است. گوگل URL را به رنگ مشکی و در خط اول، عنوان را به رنگ آبی و در خط دوم و توضیحات متا را، که گویای موضوع صفحه است، زیر عنوان نشان میدهد. محتوای Snippet با بخشهایی از جستجوی کاربران مطابقت داشته و آنها میتوانند کلمات کلیدی که جستجو کردند را در توصیف آن، بصورت پررنگ شده ملاحظه کنند. موتورهای جستجو اغلب از بخشهایی از محتوای شما برای تشکیل Snippet استفاده میکنند. در اکثر موارد، موتورهای جستجو بهترین Snippet ممکن را برایتان تشکیل میدهند؛ اما میتوانید با افزودن توضیحات متا (Meta Description) به صفحه خود، توضیحات خود را جایگزین کنید. Snippet جزو با ارزشترین چیزهایی است که در کسب و کار دیجیتال کاربرد دارد. Snippet حکم درب ورودی به سایت شما را دارد. شما نیاز دارید تا کاربران روی لینکتان کلیک کرده و به سایتتان وارد شوند؛ پس باید تا حد امکان آن را جذاب کنید.
Rich Snippet چیست و چه تفاوتی با Snippet دارد؟
Rich Snippet همان Snippet است که با اطلاعات بیشتری نمایش داده میشود. این اطلاعات بیشتر، معمولا از دادههای نشانه گذاری شده موجود در HTML صفحه، استخراج میشوند. Rich Snippet به موتورهای جستجو این امکان را میدهد تا هم خود بهتر اطلاعات موجود در صفحات را درک کنند و هم کاربران را در پیدا کردن چیزی که به دنبالش هستند یاری دهند. انواع رایج Rich Snippet ها شامل: عکس، امتیاز (ستاره)، مرورها، قیمتها، موقعیت مکانی، دستورالعملها و رویدادها هستند. اسنیپتهای غنی نسبت به اسنیپتهای معمولی، چشمگیرتر هستند و درنتیجه به افزایش ترافیک سایت شما کمک شایانی خواهند کرد.
Featured Snippet چیست و چه کاربرد و انواعی دارد؟
Featured Snippet که به جعبه پاسخ نیز معروف است، به محتوای منتخبی گفته میشود که در صفحات نتایج موتورهای جستجو نمایش داده میشود. گوگل به منظور خدمت رسانی بهتر به کاربران، این اسنیپتها را بالای نتایج معمولی و زیر تبلیغات میآورد. این اسنیپتها برای پاسخگویی سریع به پرسش جستجوگران بکار میروند تا لازم نباشد کاربر نتیجه را باز کرده و از صفحه آن بازدید کند. انواع Featured Snippet شامل:
- پاراگراف (پاسخ در قالب یک متن نمایش داده میشود. کادری با متنی در داخلش یا کادری با متن و عکس در داخلش)
- فهرست (پاسخ در قالب یک فهرست نمایش داده میشود)
- جدول (پاسخ در قالب یک جدول نمایش داده میشود)
Rich Card چیست و چه تفاوتی با Rich Snippet دارد؟
Rich Card روشی خاص برای نمایش محتوا در جستجوهای موبایلی است. میتوان آنها را نسخههای تکامل یافته Rich Snippet قلمداد کرد. درست مثل Rich Snippet، محتوای Rich Card نیز با فرمت بصری متفاوتی نمایش داده میشود تا تجربه کاربران تلفنهای همراه را بهبود بخشد. تفاوت اصلی بین Rich Card و Rich Snippet این است که Rich Snippet در سلسله مراتب نتایج جستجو تغییری ایجاد نمیکند؛ درحالیکه Rich Card نتایجی است که در قالب کارتهایی، بالای سایر نتایج جستجو نمایش داده میشوند.
Permalink چیست؟
Permalink، URL کاملی است که برای هر صفحه وب یا پست در نوار آدرس میبینید و از آن استفاده میکنید. از این جهت که یک لینک دائمی است، نام آن را Permalink (گرفته شده از Permanent Link به معنی لینک دائمی) گذاشتهاند. حتی اگر محتوای یک صفحه را بروزرسانی کنید، این لینکها بیتغییر باقی خواهند ماند.
Robots.txt File
فایل Robots.txt به موتورهای جستجو میگوید که به کدام بخشهای یک وبسایت میتوانند بروند و به کدام بخشها نمیتوانند. به عبارت دیگر، فایل Robots.txt یک فایل متنی است که وبمسترها ایجاد میکنند تا به رباتهای موتورهای جستجو (اسپایدرها) نحوه بررسی صفحات وبسایت خود را آموزش دهند. البته لازم به ذکر است که برخی موتورهای جستجو (مطمئنا بجز گوگل، بینگ و یاهو)، این فایلها را کاملا نادیده میگیرند و به بخشهایی که نباید، وارد میشوند.
ابزارهای آنالیز سایت از نظر سئو بودن
شما در حالی که برای سایتتان محتوا تولید میکنید و آن را سئو میکنید به یک سری ابزار برای آنالیز کردن سایت و بررسی نتایج بهدست آمده از سئو نیاز دارید. در اینجا لیستی از بهترین ابزارهای موجود را آوردهایم.
گوگل آنالیتیکس: همهچیز را راجع به کاربران سایتتان بدانید.
گوگل آنالیتیکس (google-analytics) یکی از ابزارهای مهم و پرکاربرد گوگل است. با استفاده از گوگل آنالیتیکس میتوانید اطلاعاتی راجع به کاربران (جنسیت، سن، محل زندگی، مدت زمان ماندن در سایت و… )، آمار دقیق ترافیک سایت، نحوۀ ورود کاربران به صفحه، صفحاتی که کاربران بعد از ورود به سایت شما بازدید کردهاند، نرخ تبدیل کاربران به مشتری و اطلاعات دیگر را بهدست آورید.
Google PageSpeed Insights: تست سرعت صفحات سایت
قبلاً در مورد اهمیت سرعت بارگذاری صفحات سایت صحبت کردیم؛ شما میتوانید با استفاده از ابزار Google PageSpeed Insights سرعت سایتتان را بررسی کنید و مطمئن شوید که بهینه است. در ضمن این ابزار نقاط ضعف شما را هم میگوید و راهکارهایی برای بهبود آن ارائه میدهد.
Woorank: چک کردن وضعیت سئوی سایت
کافیست وارد سایت Woorank شوید و در اولین کادری که میبینید لینک سایتتان را وارد کنید و اینتر را بزنید. در صفحۀ بعدی لیست کاملی از آنالیز بخشهای مختلف ساییتان را مشاهده میکنید که با سه رنگ مختلف جدا شدهاند. رنگ سبز نشاندهندۀ وضعیت خوب است، رنگ نارنجی بیانگیر این است که این بخش نیاز به بهبود دارد و رنگ قرمز نشان میدهد که روی این بخش اصلاً کار نشده. با کلیک روی هر بخش راهکارهایی به شما داده میشود که میتوانید از آنها کمک بگیرید.
گوگل سرچ کنسول: دریافت اطلاعات اجمالی دربارۀ عملکرد سایت
گوگل وبمستر تولز یا کنسول جستجوی گوگل یکی از مهمترین ابزارهای گوگل است. اگر هدف شما حرفهای شدن استفاده از این ابزار را به خوبی یاد بگیرید. اطلاعاتی که Google Webmaster Tools در اختیارتان قرار میدهد عبارتند از:
- لینکهای داده شده به سایت شما
- لینکهای داخلی
- جریمههای گوگل
- نحوه نمایش در موبایل (ریسپانسیو بودن)
- تجزیه و تحلیل جستجوها
SpyFu: رصد کردن رقبا
همیشه سعی کنید در حالی که بهترین کارتان را انجام میدهید حواستان به رقبا هم باشد و آنها را هم رصد کنید. این ابزار در این کار به شما کمک میکند. به صفحۀ SpyFu بروید و آدرس سایت رقیبتان را وارد کنید.اسپایفو اطلاعاتی مانند کلمات کلیدی طبیعی، تبلیغات گوگل ادوردز، استراتژی لینکسازی، اینکه بیشترین ورودی بر اساس کدام کلمات کلیدی بوده و … را به شما نشان میدهد. فکر میکنم در جایی که رقابت شدید است دانستن این موارد به شما کمک زیادی بکند.
ابزارهای چک کردن رنک الکسا و اعتبار سایت
برای چک کردن رنک و اعتبار سایتتان میتوانید از این 2 افزونه استفاده کنید:
افزونۀ MozBar
با نصب افزونۀ MozBar روی مرورگر کروم یا فایرفاکس به هر سایتی که وارد شوید میتوانید اطلاعاتی راجع به اعتبار دامنه و اعتبار صفحات سایت، لینکهای داخلی و لینکهای خارجی را مشاهده کنید.
افزونۀ Alexa
رتبۀ الکسا از آن جهت اهمیت دارد که بسیاری از مردم برای تصمیمگیری در مورد خوب یا بد بودن یک وبسایت به رتبۀ الکسا نگاه میکنند! علاوهبراین رنک الکسا روی قیمتی که کاربران برای گذاشتن تبلیغ در سایت شما میپردازند تاثیرگذار است. یک سوال؛ الکسا چگونه سایتها رتبهبندی میکند؟
هرکدام از الگوریتمهای گوگل چه تاثیری روی سئوی سایت دارند؟
یک سئوکار حرفهای باید اطلاعات کاملی دربارۀ الگوریتمهای گوگل داشته باشد و اخبار بهروزرسانیهای جدید گوگل را دنبال کند. در اینجا من الگوریتمهای مهم گوگل تا سال 2020 را به شما معرفی میکنم.
قبل از این که با الگوریتمهای سئو آشنا شوید، به یک توصیه مهم توجه کنید.
گوگل در مقابل وبسایتها یک سیاست پایدار و پیوسته دارد. یعنی با این که همیشه در حال بهروزرسانی الگوریتم موتور جستجو است اما هدفی که دنبال میکند و نحوه تعامل آن با وبسایتها تغییر زیادی ندارد.
مثلاً اهمیت محتوای مفید همیشه در اولویت گوگل بوده و هست. هیچ وقت این دیدگاه تغییر نکرده است. این نظرات و سیاستهای گوگل مخفی نیست. در زمانهای مختلف گوگل اعلام کرده است هدفش از بهروزرسانیها چیست و در نهایت میخواهد به کجا برسد.
با دانستن و درک دیدگاه گوگل دیگر نیاز نیست نگران تغییراتش باشید. چون اکثر تغییرات برای مقابله با دور زدنها و دستکاریها ایجاد میشوند یا راهکاری هستند برای دستیابی به اهداف گوگل.
اگر شما در سئوی وبسایت همان خط و جهت گوگل را دنبال کنید پس هیچ نگرانی نباید داشته باشید چون میدانید مهندسان گوگل چطور فکر میکنند.
الگوریتم Hilltop (تپه) گوگل (2003)
الگوریتم هیلتاپ یا تپه گوگل در سال 2003 معرفی شد و از همان زمان تا الان تاثیرات غیرقابلانکاری روی نتایج جستجو داشته است. هدف الگوریتم هلیتاپ گوگل چه بود؟ هدف این الگوریتم شناسایی سایتهای مرجع و دایرکتوریهای معتبری بود که به سایتهای کوچک دیگر لینک داشتند. فایده شناسایی دایرکتوریهای معتبر چه بود؟ با شناسایی دایرکتوریهای معتبر فرصت خوبی در اختیار سایتهای کوچکی که در آنها لینک داشت قرار میگرفت تا بتوانند جایگاه خوبی در گوگل کسب کنند.
برخی از این دایرکتوریهای معتبر عبارتند از: Yahoo، Dmoz و Wikipedia. گوگل با استفاده از این دایرکتوریها توانست سایتهای معتبر دیگر را هم شناسایی کند.
الگوریتم پاندا (Panda) گوگل (2011)
الگوریتم پاندای گوگل روی محتوای متنی صفحات حساس است و متنهای کپی شده، پر از تبلیغات و محتواهای بیکیفیت او را به شدت عصبانی میکند. در صورتی که مورد خشم پاندا قرار گرفتید و جریمه شدید، با اصلاح و بهروزرسانی صفحات ضعیفتان میتوانید شانس این را داشته باشید که جایگاه قبلیتان را پس بگیرید.
الگوریتم پنگوئن (penguin) گوگل (2012)
این الگوریتم یک سال بعد از پاندا به گوگل اضافه شد و وظیفۀ آن مبارزه با لینکسازی اسپم است. با ظهور الگوریتم پنگوئن گوگل، سایتهایی که بکلینکهای انبوهی از سایتهای بیکیفیت و اسپم دریافت کرده بودند از نتایج اولیه موتور جستجوی گوگل حذف شدند.
برای اینکه توسط الگوریتم پنگوئن گوگل جریمه نشوید، همیشه از سایتهای معتبر و مرتبط با موضوع سایت خودتان لینک بگیرید. اما اگر جریمه هم شدید یک راه بازگشت دارید؛ لینک سایتتان را از تمام صفحات اسپم و بی محتوا پاک کنید.
الگوریتم مرغ مگسخوار (Hummingbird) گوگل (2013)
الگوریتم مرغ مگسخوار گوگل از همان زمان که آمد تحولات بزرگی را در موتور جستجوی گوگل ایجاد کرد. وظیفۀ این الگوریتم نشان دادن مرتبطترین و دقیقترین نتایج به کاربران است؛ برای همین هم به جای تمرکز روی یک کلمۀ کلیدی خاص، واژههای هممعنی را نیز در نظر میگیرد.
بعد از اضافه شدن الگوریتم مرغ مگسخوار به گوگل، تعداد زیادی از سایتهایی که بیش از حد از یک کلمۀ کلیدی خاص استفاده کرده بودند جریمه شدند و جایگاه خوبشان را در گوگل از دست دادند. این الگوریتم تحولاتی زیادی را در زمینۀ بازاریابی محتوا هم ایجاد کرده است و شناختن درست آن واجب است.
الگوریتم کبوتر (Pigeon) گوگل (2014)
این بار گوگل الگوریتمی را ارائه میکند که روی نتایج مرتبط با مکان (Location) تمرکز دارد. الگوریتم کبوتر گوگل برای کسبوکارهای محلی یک فرصت عالی ایجاد کرده است تا بتوانند جزو نتایج اولیۀ جستجوهای کاربران نزدیک به خودشان باشند. برای مثال وقتی که در گوگل جستجو کنید کافههای نزدیک من، فقط کافههایی که در مناطق نزدیک به شما نشان داده میشود.
الگوریتم رنک برین (RankBrain) گوگل (2016)
گوگل در سال 2016 الگوریتم دیگری را با نام رنکبرین معرفی کرد که از نظر بررسی و تفسیر کلمات هممعنی مشابه الگوریتم مرغ مگسخوار عمل میکند، اما بسیار پیچیدهتر و پیشرفتهتر است. تمرکز اصلی الگوریتم رنکبرین تجربۀ کاربری یا UX است و میتوان ادعا کرد که مدت زمان حضور کاربران در صفحات، ادامه پیدا نکردن جستجو در یک موضوع خاص، نرخ کلیک (CTR) در نتایج جستجو و … از معیارهای مهم برای الگوریتم رنکبرین هستند.
الگوریتم فرد (Fred) گوگل (2017)
فِرِد نام الگوریتم دیگر گوگل است که وظیفۀ آن تمرکز روی حجم تبلیغات موجود در سایت و لینکهای خارجی است. این الگوریتم محتوای صفحات را بررسی میکند و تعداد لینکهای خارجی موجود در هر بخش را اندازه میگیرد؛ اگر صفحه مورد نظر دارای محتوای بیکیفیت باشد و در آن از تعداد زیادی لینک خارجی استفاده شده باشد، در برابر جریمۀ الگوریتم فرد قرار میگیرد.
سایتهای تبلیغاتی که نگران این الگوریتم هستند باید دقت کنند که اگر محتوای صفحاتشان از استاندارد یا کیفیت لازم برخوردار باشد، با وجود لینک دادن به سایتهای خارجی جریمه نخواهند شد؛ پس اولویت با کیفیت محتواست.
الگوریتم پارافریسینگ (Paraphrasing) گوگل (2018)
مدت زیادی از معرفی این الگوریتم نمیگذرد اما همین الان هم میتوان نتایج شگفتانگیز آن را هنگام جستجو در گوگل مشاهده کرد. کار الگوریتم Paraphrasing این است که محتوای سایت را خلاصه میکند و برای کاربرانی که از گوگل سوال پرسیدهاند نمایش میدهد. تصویر زیر نمونهای از عملکرد الگوریتم Paraphrasing است. من هنوز سایتهای فارسی را که به این شکل توسط الگوریتم Paraphrasing شناسایی شوند ندیدهام، اما در مورد سایتهای انگلیسی، محتواهایی که بیشتر حالت پرسش و پاسخ دارند مورد توجه الگوریتم پارافریسینگ قرار میگیرند.
چطور کار سئوی خود را شروع کنید
برای شروع کارتان در سئو شما معمولا به تجربه نیاز دارید، به داشتن وب سایت نیاز دارید، باید بتوانید در اینترنت کارهای مختلف انجام دهید ولی روش کاری که برای شما در نظر گرفته ایم کمک می کند بدون تجربه قبلی بتوانید با تمام مفاهیم آشنا شوید، سئوی سایت خود را در دست بگیرید و بتوانید آن را به صفحه اول گوگل بیاورید. بنابراین باید سراغ پیش نیازهایتان بروید و خود را آماده کنید.
به چه چیزهایی نیاز دارید؟
شما برای بهینه سازی یا سئو به چند چیز نیاز دارید؛ از جمله وب سایت، مدیر سایت، نویسنده، برند و لوگو
- شما به یک وب سایت نیاز دارید که آن را برای گوگل (موتور جستجوی محبوب در ایران) بهینه سازی کنید.
- برای آماده کردن مقدمات سایت به یک مدیر سایت نیاز دارید که تغییراتی که در آموزش های آیجیتالی تعریف شده اند را روی سایت انجام دهد.
- شما برای تولید محتوای سایت به یک نویسنده نیاز دارید تا محتوای جدید روی سایت قرار دهد.
- شما به یک هاست و دامنه نیاز دارید تا سایت خود را روی آن راه اندازی کرده و در دسترس عموم قرار دهید.
کارهایی که باید قبل از راه اندازی سایت انجام دهید
- مشخص کردن نام کسب و کار
- مشخص کردن هدف کسب و کار
- مشخص کردن چشم انداز کسب و کار
- طراحی برنامه کسب و کار
- خرید یک هاست
- انتخاب نام دامنه
نتیجه گیری
همین امروز هم می توانید کار خودتان را شروع کنید و روی سئو سرمایه گذاری کنید، و قطعا می دانید که این کار برای شما هزینه هایی را در پی خواهد داشت، اما اینکه چقدر از این هزینه ها به جیب تان بازگشت سرمایه داشته باشید مهم است. ما اصولی ترین روش نتیجه گرفتن در اینترنت را برای شما در نظر گرفته ایم و کمک تان می کنیم به بهترین بالانس و توازن بین هزینه کردن و کسب درآمد برسید. یعنی با کمترین هزینه بیشترین درآمد را تجربه کنید. فقط کافیست به این مسئله دوباره فکر کنید که ترافیک درست با ترافیک زیاد خیلی فرق دا رد. اکنون برای کسب ترافیک درست باید بدانید چطور مشتریان می خواهند شما را پیدا کنند. سراغ تحقیق کلمه کلیدی می رویم که از اساسی ترین کار شما در برنامه سئو محسوب می شود.