یکی دیگر از ارزهای دیجیتالی که این بار با ساختاری کاملاً متفاوت با نمونه هایی که تاکنون می شناسیم عرضه شد، استیبل کوین است.
رشد ارزهای دیجیتال در سال های اخیر به قدری سریع بوده که هر روز شاهد تولد یکی از آنها هستیم. تفاوت اصلی این ارزها با ارزهای هر کشور در نوسانات بالای آنها است، اما همانطور که از نام استیبل کوین پیداست، این ارز باید نوسانات را به حداقل برساند و نگرانی مصرف کنندگان را در مورد آن کاهش دهد.
استیبل کوین چیست؟
استیبل کوین نوعی ارز دیجیتال است که برای کاهش نوسانات قیمت طراحی شده است. همچنین به عنوان وسیله ای برای ذخیره ارزش و وسیله ای برای مبادله استفاده می شود.
StableCoin به یک “دارایی ثابت” بستگی دارد که می تواند هر چیزی باشد. از طلا گرفته تا ارز فیزیکی یا نوعی دارایی که بتوان قیمت آن را مشخص کرد و درباره آن به توافق کلی رسید.
استیبل کوین معمولا توسط یک فرد ساخته نمی شوند و توسط یک شرکت بزرگ نگهداری و ساخته می شوند. صرافی های بزرگ از چنین امکاناتی برای تسهیل تراکنش های مالی مصرف کنندگان و ایجاد شرایط ایده آل برای آنها استفاده می کنند.
بانک های بزرگ و موسسات مالی وابسته به دولت نیز بازیگران اصلی در ایجاد این ارزهای دیجیتال هستند.
تاریخچه استیبل کوین
هر استیبل کوین تاریخ خاص خود را دارد، اما باید بدانید که عمر این ارزها بسیار کوتاه و محدود به قرن جدید است. تتر، بزرگترین سکه استیبل امروزی، در سال 2014 با نام ریل کوین عرضه شد و بعداً به نام تتر به عنوان رمز ارز شناخته شد
که در حال حاضر چهارمین رمز ارز با ارزش در جهان است. سال های 2017 و 2018 را نیز می توان به عنوان زمان اصلی ایجاد این سکه ها در نظر گرفت.
بسیاری از سکه های امروزی در سال های اخیر وارد عرصه مبادلات ارزی شده اند. شاید اشتباه نباشد اگر بگوییم بزرگترین و بهترین سکه پایدار جهان هنوز معرفی نشده است.
چرا استیبل کوین به وجود آمدند؟
استیبل کوین ها برای مقابله با نوسانات ذاتی ارزهای دیجیتال به بازار معرفی شدند. برخلاف سایر ارزهای دیجیتال که قیمت ثابتی ندارند و معامله گران نیز می توانند از این نوسان قیمت استفاده کنند، استیبل کوین سرمایه گذاران را از نوسانات شدید قیمت ارز دیجیتال محافظت می کنند.
دلیل مهم بودن استیبل کوین ها
بسیاری از مردم بر این باورند که نوسانات قیمت ارز دیجیتال بیت کوین مانع از استقبال گسترده آن شده است. اگرچه بسیاری از تریدر ها از این نوسان قیمت استفاده می کنند، اما اگر عموم مردم بخواهند پرداخت های روزانه خود را با استفاده از ارز متغییر انجام دهند چندان خوشایند نیست.
مردم تمایل دارند از یک ارز با ثبات و ارزشمند استفاده کنند. در نتیجه، یک ارز برای پذیرفته شدن و پذیرش گسترده نیاز به ثبات قیمت دارد.
در واقع، این تفاوت فعلی بین سیستم ارزهای فیزیکی سنتی و بازار ارزهای دیجیتال است. بنابراین دلیل ارائه استیبل کوین ها، ارائه سطحی از ثبات برای بازار ارزهای دیجیتال بود تا مردم بتوانند بدون نگرانی از توکن های خود برای پرداخت های روزانه استفاده کنند.
استیبل کوین ها در تلاش هستند تا به پلی بین ارزهای فیزیکی و ارزهای دیجیتال تبدیل شوند.
مزایای استیبل کوین |
هزینه کم تراکنش |
معاملات سریع و ایمن |
قابلیت انتقال داراییها بهصورت دیجیتالی |
داشتن ثبات با پشتوانه یک دارایی |
استفاده از فناوری بلاکچین: این سیستم امنیت، شفافیت و قابلیت پیگیری را فراهم میکند. |
سادگی: درک این سیستم برای کاربران ارزهای دیجیتال و ارزهای فیزیکی آسان است. |
قراردادهای هوشمند: برای محافظت از همه طرفین معامله در سرمایهگذاری نیاز است. |
معایبب استیبل کوین |
متمرکز است. |
برای ایجاد اعتماد نیاز به شخص سوم دارد (یکنهاد) |
برای اطمینان از میزان ارزش داراییها، نیاز به حسابرسی بیرونی دارد. |
دریافت بازده کمتر در سرمایهگذاری (که درنتیجه معامله گران و سرمایهگذاران به دنبال راههای دیگری برای کسب سود مالی خواهند بود). |
با توجه به جدید بودن این تکنولوژی، آموزش و پذیرش عمومی آن زمانبر است. |
انواع استیبل کوین ها
1- استیبل کوین با پشتوانه ارز فیزیکی
این نوع استیبل کوین یکی از رایج ترین انواع استیبل کوین است. در حال حاضر ارز فیزیکی به دلیل استقبال زیاد و حمایت دولت، بیشترین تراکنش های مالی را دارد.
بنابراین استفاده از این پشتیبانی استیبل کوین باعث افزایش اعتماد مصرف کننده می شود. ارز فیزیکی، پول ملی کشور صادرکننده است و در واقع همان پول کاغذی در کیف پول و حساب بانکی شماست.
نمونه هایی از ارزهای فیزیکی عبارتند از USD، EUR، CHF، GBP و JPY. “یک استیبل کوین با پشتوانه یک ارز فیزیکی 1:1 به این معنی است که یک سکه پایدار 1 دلاری معادل یک ارز فیزیکی 1 دلاری است. “این استیبل کوین در واقع ساده ترین و البته متمرکزترین نوع است.”
مزایا
- سادگی: ساختار این نوع از پشتوانه بهراحتی قابلفهم و درک است.
- ثبات: ارزهای فیزیکی نوعی دارایی باثبات هستند؛ زیرا دولت و اقتصاد یک کشور از آن پشتیبانی میکند. درنتیجه تضمینی ایجاد میشود که قیمتها نوسان فراوانی نداشته باشند.
- مطمئن: استیبل کوینهایدارای پشتوانه ارز فیزیکی را میتوان مطمئنترین ارز دیجیتال برای کاربران معمولی دانست.
معایب
- متمرکز است: ساختار متمرکز، مستعد آسیبپذیری و ریسکهای مختلفی است مانند ورشکستگی نهاد مرکزی، رکود اقتصادی و …
- نیازمند اعتماد به عملکرد نهاد مرکزی است.
- برای تأیید اعتبار حسابها، نیازمند ممیزی خارجی است.
نحوه انجام تراکنش
نحوه انجام معامله از این دسته از سکه های پایدار بسیار ساده و دقیقاً مانند پول فیزیکی است. برای انجام این کار، مصرف کنندگان باید یک کوین پایدار 1: 1 را از اداره صادر کننده دریافت کنند.
شرکت های ارائه دهنده این خدمات معمولا موسسات مالی کشورهای بزرگ هستند. برای انتقال به این سامانه ابتدا این شرکت ها باید اعتماد داشته باشند و از منابع مالی خود آگاه باشند.
پس از خرید توکن ها، کاربر می تواند از آنها برای خرید و فروش در پلتفرم های موجود مانند اتریوم استفاده کند.
2- استیبل با پشتوانه کالا
این سکه های پایدار توسط کالاهایی که با پول معامله می شوند پشتیبانی می شوند و برای معامله در همان بازار قابل تعویض هستند.
رایج ترین کالایی که به عنوان وثیقه در این نوع معاملات استفاده می شود طلا است. فلزات گرانبها مانند طلا در بیشتر موارد ارزش خوبی دارند. زیرا ارزش خود را در مقایسه با سایر دارایی ها به خوبی حفظ می کنند.
برای سکه های طلای پایدار، یک سکه نشان دهنده مقدار مشخصی از طلا است (به عنوان مثال، 1 توکن برابر با 1 گرم طلا). خود طلای فیزیکی در این نوع معاملات معمولاً نزد یک شخص ثالث قابل اعتماد ذخیره می شود.
اگرچه این نوع سکه های پایدار مانند سکه های قبلی محبوبیت ندارند، اما جایگزین خوبی برای کسانی هستند که به دنبال خرید و فروش نشانه هایی با ارزش مادی و واقعی مانند فلزات گرانبها هستند.
مزایا
- پشتوانه آن داراییهای واقعی و ملموس است.
- ثبات: قیمت کالای پشتوانه آن نسبتاً پایدار است.
- دارای قابلیت نقدشوندگی
معایب
- متمرکز است: وجود یک شخص ثالث برای تضمین عملکرد کامل سیستم موردنیاز است.
- نیازمند حسابرسی است که این فرآیند بسیار وقتگیر و هزینهبر است.
نحوه انجام تراکنش
شاید در مورد پیچیدگی معاملات سکه های ثابت طلا و سایر کالاهای این نوع سکه های پایدار بشنوید، اما بهتر است بدانید که در این سامانه کاربر ابتدا باید وارد پلتفرم های معاملاتی شود تا با پول فیزیکی طلا بخرد.
طلای خریداری شده از شرکت واسط گرفته شده و با استیبل کیوین جایگزین می شود. سپس توکن های هوشمند صادر شده توسط واسطه مالی وارد شبکه تجارت شده و با آنها معامله می شود.
در این فرآیند نقشه دیجیتالی برای جلوگیری از اشتباهات رایج به منظور به حداقل رساندن میزان خطا صادر می شود. شرکت های واسطه نیز می توانند در چند مرحله به یکدیگر متصل شوند.
۳- استیبل کوین با پشتوانه کریپتوکارنسی
این نوع از سکههای پایدار توسط سایر ارزهای دیجیتال پشتیبانی میشوند که معمولاً ارزهای رمزنگاری شده با سرمایههای عظیم بازار هستند، مانند بیت کوین (BTC) یا اتریوم (ETH).
معمولاً این نوع سکه های پایدار توسط ترکیبی از ارزهای دیجیتال پشتیبانی می شوند و توسط یک ارز واحد پشتیبانی نمی شوند.
این ویژگی خطر بیشتری ایجاد می کند. زیرا خطر نوسانات یک ارز دیجیتال خاص بسیار بیشتر از ریسک ترکیبی از ارزهای دیجیتال است.
همچنین، یک سکه پایدار با پشتوانه یک ارز دیجیتال خاص چندان منطقی نیست. زیرا ارزهای رمزپایه دارای نوسانات زیادی هستند و نمی توانند ذخیره خوبی برای ارزش باشند
مزایا
- تمرکزنداشتن
- کارآمدبودن: قابلیت نقدشونگی آن یا تبدیل از یک کریپتوکارنسی به کریپتوکارنسی دیگر از طریق بلاکچین بهسرعت اتفاق میافتد.
- شفافیت: هر تراکنش در بلاکچین عمومی ثبت میشود و امکان شفافیت و قابلیت پیگیری کامل را فراهم میکند.
- عدم نیاز به حسابرسی بیرونی برای کنترل تراکنشها
معایب
- نوسان: از آنجایی که دارایی پشتوانه این نوع از استیبل کوینها کریپتوکارنسیها است، اینگونه از ارزها ذاتاً بسیار
- بیثباتتر از سایر داراییهایی مانند کالا یا پول فیزیکی هستند
- انحلال آنی: اگر ارزش کریپتوکارنسیها به زیر یک آستانه مشخص سقوط کند، این پشتوانه میتواند به طور آنی منحل شود.
نحوه انجام تراکنش
نحوه معامله سکه های پایدار با پشتیبانی ارزی دارای سیستم تراکنش ساده است. در این سیستم، کاربر پس از ذخیره ارزهای رمزنگاری شده خود در پلتفرم، نسبت ثابتی از سکه ها را دریافت می کند.
هیچ واسطه ای برای این سیستم وجود ندارد و پس از ذخیره سکه ها به صورت خودکار به کیف پول کاربر منتقل می شود.
۴- استیبل کوین بدون پشتوانه
این نوع سکه های پایدار از هیچ دارایی به عنوان وثیقه استفاده نمی کنند و مانند سیستم بانک مرکزی عمل می کنند. در واقع از مکانیزم توافقی برای افزایش یا کاهش عرضه توکن استفاده می کنند که مشابه فرآیند چاپ اسکناس مرکزی است.
با افزایش تقاضای کل، عرضه جدید سکه های پایدار برای بازگرداندن قیمت ها به سطوح باثبات قبلی ایجاد می شود. هدف اصلی این است که قیمت استیبل کوین را تا حد امکان به 1 دلار نزدیک کند.
مزایا
- غیرمتمرکزبودن: از آنجا که هرگونه اصلاحات روی زنجیره انجام میشود، همه دادههای مربوط به استیبل کوینها در یک دفتر کل مطمئن و شفاف ذخیره میشوند.
- نیازنداشتن به وثیقه: برای ایجاد استیبل کوینهای جدید به هیچ وثیقهای نیاز نیست؛ چراکه آنها بهکمک یک الگوریتم ایجاد میشوند یا از بین میروند و تنها راهی که میتوان استیبل کوین را به دست آورد، مبادله است.
- پایداری: از آنجا که ارزش بهطور خودکار براساس عرضه و تقاضای بازار تنظیم میشود، قیمتها باثبات باقی میمانند
معایب
- پیچیدگی: یک سیستم مبتنی بر قانون با منطق پیچیدهای همراه است
نحوه انجام تراکنش
فرآیند کار با سکه های پایدار پشتیبانی نشده آسان است. در این سامانه کاربر می تواند در صورت درخواست سکه های خود را دریافت کند.
برای جلوگیری از فشار تقاضا برای نوسانات قیمت، این اتفاق در مدت زمان بسیار کوتاهی رخ می دهد و سپس کاربر می تواند به صورت آنلاین معامله کند.
تعیین قیمت استیبل کوین ها
از دیدگاه سنتی، استیبل کوینها بهکمک یک «اندوخته» پشتیبانی میشوند. برخلاف سایر ارزهای دیجیتال که قیمت آنها بر اساس عرضه و تقاضای بازار تعیین می شود، سکه های پایدار به دنبال قیمتی هستند که نوسان نداشته باشد و ثابت باشد.
این اندوخته مربوط به تعداد دارایی های پایدار در گردش است که ممکن است شامل وثیقه برای هر دارایی باشد که قیمت کل آن قابل مذاکره باشد.
به عبارت دیگر، اگر 500000 دلار ثابت (با پشتوانه دلار) در گردش باشد، حداقل باید 500000 دلار کنار گذاشته شود. به عنوان مثال، این پشتیبانی ممکن است شامل ارزهای فیزیکی، سایر ارزهای رمزنگاری شده یا دارایی هایی مانند طلا یا املاک و مستغلات باشد.
در نتیجه، ارزش گذاری سکه های پایدار معمولاً با نوسانات زیادی همراه نیست. زیرا آنها به یک دارایی اساسی (مانند طلا) مربوط می شوند.
کاربرد استیبل کوین ها
خریدوفروشهای روزمره:
امکان استفاده از سکه های پایدار برای فروش روزانه وجود دارد. با توجه به کنترل نوسانات این ارز، ساختار آن مشابه واحد پول فیات بوده و در عین حال دارای مزایایی از ارزهای رمزپایه است.
امکان پرداختهای هوشمند:
یکی دیگر از کاربردهای استیبل کوین ها، امکان برآوردن پیش نیازهای قراردادهای هوشمند با آنها است. به این ترتیب، شرکتها میتوانند سیستم را برای پرداخت خودکار و هوشمندانه به کارکنان خود در هر نقطه از جهان از پیش پیکربندی کنند.
افزایش سرعت بالای نقل و انتقال مالی:
یکی دیگر از کاربردهای این ارز دیجیتال جایگزینی آن با سیستم های گردش کند است. به این ترتیب می توان در کسری از ثانیه مقادیر قابل توجهی پول را به سراسر جهان سفر کرد.
سرمایهگذاری:
امکان استفاده از سکه های پایدار همزمان با معاملات روزانه برای سرمایه گذاری یکی دیگر از کاربردهایی است که مصرف کنندگان این ارزها به دنبال آن هستند.
محدودیت های استیبل کوین ها
استیبل کوین ها در عین داشتن این مزایا، محدودیت هایی نیز دارند. اولین و مهمترین محدودیت این است که حتی معتبرترین نمونه های استیبل کوین در جهان نیز باید اعتماد مؤسسه مالی خود را ایجاد کنند.
به خصوص در مورد استیبل کوین تضمین شده توسط فیات، موسسه مالی واسط باید ارز کافی برای ارزش گذاری این سکه های پایدار را داشته باشد.
یکی دیگر از محدودیت های آشکار سکه های پایدار، قوانین و مقرراتی است که هر کشور برای ارز فیزیکی خود دارد.
بنابراین، تمام محدودیتها در مورد ارز فیزیکی کشور مربوطه در مورد استیبل کوین که توسط ارز پشتیبانی میشود نیز اعمال میشود.
نقدینگی پایین یکی دیگر از محدودیت هایی است که در حال حاضر مصرف کنندگان این ارز دیجیتال با آن مواجه هستند.
البته این مشکل برای سایر ارزهای دیجیتال نیز تا حدودی وجود دارد. گاهی اوقات لازم است کاربران استیبل کوین در صورت بروز چنین مشکلی به کشور صادراتی این ارز سفر کرده و به روند کاری خود ادامه دهند.
استفاده از ارزهای دیجیتال مانند استیبل کوین پیچیده است. مصرف کنندگان عادی در یادگیری نحوه کار با این ارزها با مشکلات زیادی روبرو هستند.
بنابراین، محبوبیت کلی استفاده از آنها کاهش یافته است. نوسانات قیمت ها و احتمال کاهش شدید ارزش این ارزها آخرین محدودیتی است که در این قسمت در مورد سکه های پایدار به آن پرداختیم.
به هر حال، استیبل کوین نیز یک ارز دیجیتال است که ارزش آن در طول زمان در نوسان است و حتی ممکن است با کاهش شدیدی که امروزه شاهد آن هستیم، مواجه شود.
معروف ترین استیبل کوینها در سال ۲۰۲۰
سکه های پایدار روز به روز در حال رشد هستند و هر روز نمونه های جدیدی ارائه می شود. شاید برای ارائه معروف ترین سکه های استیبل در سال 2020 کمی بیشتر منتظر بمانیم.
بسیاری از طرفداران و دنبال کنندگان این بازار انتظار دارند در سال جدید سکه های پایدار ملی از کشورهای بزرگ معرفی شوند.
بنابراین، شاید محبوب ترین استیبل کوین 2020 مدل های ملی باشند که هنوز معرفی نشده اند. سایر سکه های پایدار محبوب که می توانند در سال 2020 رشد قابل توجهی در بین مصرف کنندگان داشته باشند عبارتند از:
- تتر با پشتوانه دلار آمریکا
- یو اس دی کوین با پشتوانه دلار آمریکا
- لیبرا ارز دیجیتال فیس بوک با پشتوانه ارزهای فیات
- ترو یو اس دی با پشتوانه دلار آمریکا
- دیا با پشتوانه طلا
- پکس با پشتوانه دلار آمریکا صادر شده از اداره خدمات مالی ایالت نیویورک آمریکا
- MakerDAO با پشتوانه رمز ارز اتریوم
- دلار جمینی
نحوه کار با استیبل کوین ها
هر کوین پایدار سیستم عامل خاص خود را دارد، اما در نهایت از یک ساختار واحد پیروی می کنند. در بیشتر موارد، این سکه ها ارزش خود را 1: 1 به دلار حفظ می کنند.
بنابراین در مواجهه با نوسانات شدید سایر ارزهای دیجیتال و کالاها، می توان از سازوکار این سکه های پایدار استفاده کرد.
عرضه و تقاضا با مکانیزم خاصی در این سکه ها کنترل می شود. به این ترتیب اجازه نمی دهد بازار تقاضای انباشته و عرضه بالایی داشته باشد و در نتیجه قیمت آنها را کنترل می کند.
کسب درآمد از طریق استیبل کوین ها
روش های کسب درآمد از سکه های پایدار مشابه ارزهای دیجیتال است. اولین راه برای انجام این کار، خرید و فروش مستقیم آنها در بازارهای جهانی و در بسترهای معاملاتی است.
با کمک نوسانات ایجاد شده، کاربران می توانند در این رمز ارز کسب درآمد کنند. البته با توجه به نوسانات کم این ارزها و ثبات قیمت آنها، باید نگاهی بلندمدت به این فروش ها داشت.
دومین راه محبوب برای کسب درآمد با استیبل کوین ها استخراج آنهاست. شما همچنین می توانید علاوه بر این میتوان با اعطای وام در سیستم هر استیبل کوین نیز کسب درآمد کرد.
ختم کلام
در این مقاله به معرفی کامل استیبل کوین ها پرداختیم و مزایا و معایب هر کدام را توضیح دادیم . این ارزهای دیجیتال در سال های اخیر رشد قابل توجهی داشته اند و در مدت کوتاهی به رقیب اصلی ارزهای فیات تبدیل شده اند.
به همین دلیل است که برای مصرف کنندگان امروزی مهم است که بدانند چگونه کار می کنند.