دیگر مثل قرن های پیش، نیاز نیست برای رفتن از یک مکان به مکان دیگر فکر کنیم، کافی است گوشی موبایل خود را از گوشی خارج کرده، اینترنت خود را متصل کنید، یک اپلیکیشن مرتبط سفر را نصب، مبدا و مقصد را انتخاب و تمام.
یا برای تهیه گرفتن کالاهای مورد نیاز خانه ایمان نیاز نیست از خانه به بیرون برویم، کافی است مراحل بالا را یک بار دیگر تکرار کنیم. شما هر مسئله ای که داشته باشید، یک نفر بالاخره آن مسئله را حل کرده است یا کار را برای ما راحت تر کرده است.
اکثر این مسائل یا مشکلات در نگاه اول شاید تنبل بودن ما تلقی شود، اما ما در قرنی به سر می بریم که مدرنیته سر و صدای زیادی به پا کرده است و کمتر کسی حاضر است مثل قدیم زندگی کند، مگر به نان شبش محتاج باشد.
از طرفی این فرافکنی باعث شده، ما بلندپروازتر شویم، چرا که با وجود نعمتی هم چون اینترنت، دیگر راه رسیدن به آرزوها آنقدرها هم طولانی و دراز نیست. نیاز هم نیست اعجوبه ای باشی یا مغز متفکر جایی. کافی است از دل بخواهی یک مشکل یا بهتر بگویم یک مسئله را حل کنی.
ما اینجا در آیجیتالی یک سری برای این داستان بوجود آورده ایم؛ به نام آموزش استارتاپ، یک راهنمای جامع راه اندازی استارت آپ خودتان.
اولین سوالی که ذهن ما را درگیر می کند این است که؛
استارتاپ چیست؟
استارت آپ به پروژههایی گفته میشود که در جریان آن، یک ایده خام، به کمک تلاش و کوشش یک گروه به تولید یک محصول یا خدمت میانجامد و زمینه برای فروش آن محصول یا خدمت فراهم میشود.
در واقع، استارت آپ تمامی مسیر از صفر تا صد را طی میکند و تمامی مراحل را به صورت آزمون و خطا و یا یادگیری اصول و مبانی پایه آن انجام میدهد. حال ممکن است شروع مفهوم استارت آپ به صورت یک کار علمی خیلی پیچیده مانند یک اختراع سخت در حوزه نرم افزاری باشد، یا یک گروه بازاری تصمیم به تغییر در یک محصول خیلی ساده بگیرند و زمینه ورود آن به بازار به عنوان یک محصول جدید را فراهم کنند.
پس لازم است که دوباره تکرار کنیم،
ایدههای موفق استارتآپی یا استارت آپ های موفق جهانی و استارت آپ های موفق ایرانی لزوماً بر روی کارهای علمی پیچیده کار نمیکنند؛ بلکه در تولید یک محصول یا خدمت و در فروش آن به مشتری، موفقتر از سایرین هستند.
بنابراین، اگر شکلهای خاصی از کسب و کار نوپا (استارتاپ) مد نظر ما باشد، آن را با صفحات مربوطه ذکر خواهیم کرد. مثلاً ممکن است چنین اصطلاحاتی را به کار ببریم:
- کسب و کار نوپا مبتنی بر تکنولوژی های نوین
- استارت آپ مبتنی بر فنآوری اطلاعات
- کسب و کار نوپای خانگی
- کسب و کارهای نوپای آینده نگر
- کسب و کارهای نوپای ایجادکننده تحول در بازار (Disruptive)
ما قبلا در آیجیتالی یک مقاله تحت عنوان انتخاب حوزه فعالیت و ایده یابی تدارک دیدیم و در آنجا در مورد چند استارتاپ صحبت کردیم. امیدوارم این مقاله را حتما بخوانید و سپس به ادامه مطلب بپردازید.
معرفی انواع استارتاپ
در اینجا ما استارت آپ ها را به 5 دسته کلی تقسیم کردهایم که هر کدام از آنها ممکن است زیر لایههای دیگری نیز داشته باشند:
استارتاپ های فعال در زمینه سبک زندگی
مفهوم استارت آپ سبک زندگی شامل پروژهها و کارهایی میشوند که با سبک زندگی افراد مختلف در ارتباط هستند. در واقع هدف از راه اندازی این استارت آپ ها، کمک به بهبود زندگی افراد جامعه با استفاده از روشهای مختلف است. مثلاً ممکن است یک گروه از آنها به سراغ آموزش روشهای آشپزی بروند و گروهی دیگر در زمینه حفظ سلامت خانوادهها فعالیت کنند. حال ممکن است کار این گروه به صورت مجازی و در قالب تیمهای اینترنتی انجام گیرد یا در فضای واقعی و به صورت یک شرکت واقعی پروژه خود را راه اندازی کنند.
استارتاپ های کوچک (مشاغل خانوادگی)
این گروه بیشتر به صورت مشاغل کوچک تشکیل میشوند و معمولاً خانوادگی اداره میشوند. فرض بگیرید که یک خانواده تصمیم میگیرد که یک شرکت خدماتی تأسیس کنند و از طریق خدمت رسانی به افراد جامعه، کسب درآمد کنند. حتی ممکن است چند نفر از دوستان یا از آشنایان در زمینه تولید یک محصول خاص، مانند تولید کفش با یکدیگر توافق کنند و سرمایه راه اندازی آن را نیز به صورت شراکتی تأمین کنند. نکتهای که حائز اهمیت بوده این است که این نوع از مشاغل سود زیادی به دست نمیآورند، اما از ثبات کاری خوبی برخوردار خواهند بود.
استارتاپ های مقیاس پذیر
استارت آپ هایی در این دسته قرار میگیرند که علاوه بر اینکه به سوددهی بالا فکر میکنند، رویای جهانی شدن را نیز در سر دارند. آنها مدام در فکر بزرگ کردن کسبوکار خود هستند و مدام در جستجوی جذب سرمایه برای بزرگتر شدن هستند. از مهمترین این نوع استارتاپ ها می توان به فیسبوک و اوبر اشاره کرد. این گونه شرکتها یا موفق میشوند و به رویای جهانی شدن خود میرسند و یا به طور کلی شکست میخورند.
استارتاپ های کوچک وابسته به شرکتهای بزرگ
این استارت آپ ها به نمایندگی از شرکتهای بزرگ وظیفه دارند که در جهت بهبود عملکرد آنها عمل کنند. معیارهای مختلفی برای کار این گروه وجود دارد و آنها بیشتر سعی میکنند که کارشان جنبه مطالعاتی داشته باشد و اقدامات اولیه برای شرکتهای بزرگتر را انجام دهند. مثلاً یک شرکت بزرگ تصمیم میگیرد که یک محصول x را در بین محصولات خود قرار دهد. پس این گروه موظف میشوند که وضعیت بازار و مشتریان را نسبت به این محصول یا خدمات بررسی کنند و در صورت موفقیت در این حوزه، شرایط را برای حضور شرکت بزرگتر فراهم کند. دستهای دیگر از اینگونه استارتاپها نیز وجود دارند که به فروش و بازاریابی محصول شرکتهای بزرگ میپردازند.
استارت آپ های فعال در زمینه شبکههای اجتماعی
با رشد رسانههای اجتماعی و دسترسی بیشتر افراد جامعه به این ابزارها، حوزه کارآفرینی در این بخش نیز توانسته است که نقش خود را به خوبی ایفا کند. احتمالاً مطالب زیادی در مورد کسب درآمد از اینترنت با استفاده از ابزارهایی مانند اینستاگرام، تلگرام و فیسبوک را مطالعه کردهاید و میدانید که حتی یک نفر نیز میتواند به صورت انفرادی در این حوزه کسب درآمد کند. اما برخی از افراد ایده پرداز، ترجیح میدهند که به صورت گروهی وارد این حوزه شوند و با طراحی یک نرم افزار یا یک اپلیکیشن، به راحتی شرایط کسب درآمد اینترنتی را فراهم کنند. نمونههای متعددی از این تیمها در سطح ایران و سطح جهان وجود دارد که با یک جستجوی ساده در اینترنت میتوانید نمونههای موفق آنها را پیدا کنید.
پس اگر به فکر آن هستید که که یک استارآپ راه بیندازید، حتما این سوال را از خودتان بپرسید: “ایده یا استارت آپ من چه مشکلی را حل میکند و این مشکل تا چه حد برای مردم دردناک است؟” پیشنهاد میکنم که سرسری از کنار این سوال رد نشوید چون ممکن است بعد از ساعتها، روزها و یا حتی ماهها وقت گذاشتن روی استارت آپ خودتان، از نتیجه راضی نباشید و این همه وقت ارزشمند را تلف کرده باشید!
چگونه یک استارتاپ بسازیم؟
برای ساخت یک کسب و کار یا استارت آپ موفق و رسیدن به موفقیت گامهایی وجود دارد که به طور مختصر به برخی از آنها میپردازیم.
گام اول: کسب و کار خود را در ذهن بسازید و بدون هیچ محدودیتی آینده شرکت خود را ترسیم کنید.
گام دوم: به دنبال ایدههای ناب و پرسود باشید، بازار را مطالعه و بررسی کنید و یک تیم مرکزی برای خود انتخاب کنید.
گام سوم: انتخاب نامی مناسب برای ایده و طرح خود و نوشتن بیزینس پلن برای جذب سرمایه و تعیین اهداف سومین گام است.
گام چهارم: گام چهارم راه اندازی کسب و کار، شروع به تولید و خدمت رسانی و انتخاب متخصص برای هر بخش میباشد.
گام پنجم: گام بعدی گسترش و رشد فعالیت و اندازه گیری آن است. (استفاده از شبکههای اجتماعی برای توسعه سریعتر پیشنهاد میشود)
گام ششم: به دنبال جذب سرمایه و گرفتن مجوزهای قانونی برای کسب و کار خود باشید.
گام هفتم: برای گسترش کسب و کار خود بهترین افراد را بیابید و استخدام کنید. وظایف را تقسیم کنید و تیمی قوی برای ادامه کار خود بسازید.
گام هشتم: کسب و کار خود را به شرکت تبدیل کنید و به کارتان رسمیت ببخشید.
گام نهم: بازاریابی و تبلیغات گسترده را برای جذب مشتری، افزایش فروش و درآمدزایی شروع کنید.
گام دهم: بعد از جذب مشتری به دنبال نگه داشتن مشتری و تثبیت سود خود باشید.
بعد از اینکه مفهوم استارتاپ را به درستی درک کردیم، نوبت به اعتبارسنجی استارتاپ می رسید. البته می دانیم که هنوز شاید درک خوبی از استارتاپ نداشته باشید. اما پیشنهاد می کنم تا پایان این سری با ما همراه باشید و هر سوالی ذهن شما را درگیر کرد، در قسمت کامنت ها مطرح کنید تا در اولین فرصت پاسخ گوی شما باشیم.
جواب سوالات پر تکرار استارتاپی
[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”استارتاپ چیست؟” answer-0=”استارتاپ (Startup) فرآیند به حرکت درآوردن یک ایده است که در جستجوی یک مدل کسب و کار قابل تکرار و مقیاس پذیر است. چنین شرکتی ظرفیت بالایی برای رشد سریع دارد و معمولاً در مرحله اول دارای 1 تا 3 مؤسس است.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”تفاوت کسب و کار و استارتاپ چیست؟” answer-1=”در کل میتوان تفاوت های کسب و کار با استارتاپ را در موارد زیر دانست :
1. انتظارات متفاوت از نرخ رشد
2. نحوه تامین مالی متفاوت
3. ماهیت اصلی ایده” image-1=”” headline-2=”h3″ question-2=”لین استارتاپ چیست؟” answer-2=”لین استارتاپ (lean startup) یا همان استارت آپ های ناب یک مفهوم خاص در راه اندازی کسبوکارهای جدید است که؛ ریسکپذیری آنها را تا حدود زیادی کاهش داده و به نوعی اطمینان از فروش محصول یا خدمت را بالا میبرد. در مفهوم استارت آپ به شکل سنتی، فرایند تولید محصول یا خدمت و عرضه آن به بازار بدون مطالعه مشتریان انجام میگیرد و معمولاً درصد بالایی از استارتاپ ها دچار مشکل و شکست میشود.” image-2=”” headline-3=”h3″ question-3=”استارتاپ ویکند چیست؟” answer-3=”یک گردهمایی به صورت آموزشی و تجربی برای کارآفرینان و افراد ایدهپرداز است تا در جریان آن بتوانند ایدههای خود را با یکدیگر در میان گذاشته و آنها را در معرض قضاوت داوران و مربیان قرار دهند. این برنامه از این جهت اهمیت دارد که تعداد افراد شرکت کننده در آن زیاد است و در کشورهای معتبر دنیا اجرا میشود. کشور ما نیز هر ساله این برنامه را اجرا میکند که در سال جاری در 20 اسفند برگزار خواهد شد.” image-3=”” headline-4=”h3″ question-4=”استارتاپ حاصل فکر کردن است یا مشاهده کردن؟” answer-4=”فعلی که باید در مورد ایدههای استارت آپ استفاده کنید فکر کردن نیست بلکه مشاهده کردن است! در شرکت وای کامبیناتور، ما به ایدههایی ارزش میدهیم که نتیجه مستقیم تجربیات شخصی شما باشد و به اصطلاح ایده ارگانیک باشد. تقریبا همه استارت آپهای موفق، کارشان را اینطور شروع کردهاند.” image-4=”” headline-5=”h3″ question-5=” چه چیزهایی در موفقیت مفهوم استارت آپ نقش دارند؟” answer-5=”
1. بنیانگذاران
2. تیم
3. استراتژی رشد
4. محصول استارت آپ
5. بازاریابی و مارکتینگ” image-5=”” count=”6″ html=”true” css_class=””]